Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jakie kryteria warto rozważyć przy ocenie funduszu inwestycyjnego?

Napisany przez buffetlookalike
Kilka lat temu wykupiłem prywatne ubezpieczenie emerytalne oparte na funduszu. Teraz chciałbym zgłębić tę kwestię i bliżej przyjrzeć się funduszowi, ponieważ kiedyś po prostu podążałem za agentem ubezpieczeniowym. Na co teraz powinienem zwrócić uwagę podczas oceny funduszu? Jakie dane są dla mnie istotne? Czy istnieją strony internetowe, gdzie można uzyskać szczegółowe informacje na temat danego funduszu?

Napisany przez 2Bolitho
One istnieją. Morningstar przychodzi mi na myśl. Albo po prostu finanzen.net lub podobne. Możesz także znaleźć informacje na stronach banków. I na stronie wydawcy funduszu.

Ale pytanie brzmi, jak oceniasz fundusz? Koszty? zawarte aktywa? Wydajność?

Oto wskazówki dotyczące podstawowych informacji na ten temat:
Książka:
Podcast: Zendepot Podcast (różne odcinki)

Pytanie brzmi, jak oceniasz ten fundusz? Koszty? zawarte aktywa? Wyniki?

To właśnie jest moje pytanie. Zastanawiam się, czy agent ubezpieczeniowy wybrał dla mnie odpowiedni fundusz, czy może wcisnął mi coś podejrzanego, na co nabraliby się tylko niedouczeni? Czy można powiedzieć, że ogólnie wszystkie fundusze są godne zaufania, a różnią się tylko składem i grupą docelową?

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Napisany przez brainy
Sprawdźmy koszty ubrania ubezpieczeniowego.

Jeśli zawarte fundusze są notowane na giełdzie, warto zwrócić uwagę nie tylko na wyniki (w porównaniu z indeksem referencyjnym), ale także na opłaty TER.

Prawdopodobnie nie wyjdzie z tego nic pozytywnego.

Napisany przez 2Bolitho

Dokładnie o to pytanie mi chodzi. Zastanawiam się, czy mój agent ds. ubezpieczeń wybrał dla mnie sensowny fundusz, czy też wcisnął mi gumę, na którą dali się nabrać tylko niewtajemniczeni? Czy można powiedzieć, że fundusze są z zasady godne zaufania, różnią się tylko składem i grupą docelową?

Udało ci się dowiedzieć, jaki fundusz stoi za tym? Wtedy będę mógł więcej powiedzieć o tym funduszu.

Jeśli chodzi o funduszowe ubezpieczenia emerytalne, to niewiele mogę dodać, nie jestem ekspertem ds. ubezpieczeń. Jednak tutaj na forum są też eksperci. Zawsze zwracam uwagę na koszty i przy takim produkcie mam do czynienia z kilkoma czynnikami kosztowymi: prowizja dla sprzedawcy, opłaty początkowe, opłaty za emisję oraz koszty administrowania. To wszystko, co musi wpierw odzyskać menedżer funduszu. Fundusz nie musi być zły, ale mimo to rentowność jest zmniejszona przez koszty.

Napisany przez uwehaensch

Na co powinienem zwracać uwagę podczas oceny funduszu. Które liczby są dla mnie istotne? Czy istnieją strony internetowe, na których można uzyskać dokładne informacje na temat funduszu?

Dla Twojego KR zostanie wybrana tylko określona oferta funduszy, dlatego już na początku należy odrzucić niespodzianki (a zazwyczaj jest ich dość sporo).

Następnie: Wielkość funduszu, doświadczenie zarządu funduszu, wyniki (szczególnie w ogólnie trudnych okresach), zmienność, Max. Draw Down, oraz inne (wskaźniki i czynniki Beta), to zależy od tego, na jakie informacje liczysz.
Wiele cech oczywiście w porównaniu do porównywalnych funduszy, więc nie porównuj niemieckiego funduszu obligacji z globalnym funduszem akcji.

Moje doświadczenie z polisami inwestycyjnymi: gdy rodzaj funduszu jest już ustalony (np. globalny fundusz akcyjny lub fundusz mieszany, itp.), można stosunkowo szybko porównać kilka oferowanych funduszy i porównać je do siebie dość łatwo.

Zrobiłem zdjęcie bieżącego widoku:

Napisany przez uwehaensch
12 Fundusze, czy to jest konieczne?
Na jakiej podstawie zostały one wybrane?

Wszystko to tylko bardzo duże, o dużej objętości fundusze, które inwestują tylko w największe przedsiębiorstwa. Cały ten obszar jest bardzo zdominowany przez kraje przemysłowe, nie uwzględniono krajów rozwijających się i rynków granicznych.

Dlaczego jest więc ten jeden, dodatkowo bardzo słaby fundusz obligacji?

SEB Immoinvest został zamknięty i zlikwidowany, tam już nic nie idzie. Drugi otwarty fundusz nieruchomości również kompletnie się nie nadaje i moim zdaniem nie powinien być uwzględniony w takim produkcie ubezpieczeniowym.

Najpierw powinieneś określić swoją strategię inwestycyjną, które obszary mają zostać objęte i czym? Podczas tego procesu należy spojrzeć poza tę polisę. To właściwie narzędzie codziennej pracy każdego pośrednika finansowego, niestety nadal można sprzedawać polisy inwestycyjne pozbawionym wiedzy o funduszach inwestycyjnych i lokatach środków agentom ubezpieczeniowym.

SEB Immoinvest został zamknięty i zlikwidowany, więc nie zostanie już nic zrobione.

Jeśli fundusz nie istnieje już i jest likwidowany, czy wtedy ja czy moje ubezpieczenie otrzymamy dotychczas wpłaconą kwotę?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata