Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zwrotka premii za zabezpieczenie przed wzrostem stóp procentowych w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu.

Napisany przez volltilger
Cześć społeczności forum, od jakiegoś czasu borykam się z moim bankiem i mam jeszcze jedną ostatnią sprawę, na ten temat jest niestety niewiele informacji:
W 2008 roku w ramach finansowania naszego domu zaciągnęliśmy m.in. kredyt o zmiennym oprocentowaniu, przy czym bank pobrał opłatę manipulacyjną oraz premię za zabezpieczenie stopy procentowej w wysokości 1% kwoty kredytowej. kredyt został spłacony w całości w 2013 roku, a opłata manipulacyjna została zwrócona w 2014 roku po odpowiednim orzeczeniu Federalnego Trybunału Sprawiedliwości i również po skardze przeciwko bankowi. Chciałbym teraz także czasowo zwrócić premię za zabezpieczenie stopy procentowej, znalazłem 2 orzeczenia: Nr sprawy: 14c O 115/11 Düsseldorf i Nr sprawy: 7 O 435/15 z Chemnitz.
Teraz pytanie, jak obliczyć udział, kredyt był przez nas używany przez 65 miesięcy, górna i dolna granica oprocentowania zostały ustalone na 15 lat, a data zakończenia umowy wskazuje przewidywany rok 2038. Na czym teraz mogę się oprzeć, według orzeczenia z Düsseldorfu skłaniałbym się ku 30 lat, według nieprawomocnego orzeczenia z Chemnitz tylko 15 lat, czy ktoś ma jakiś pomysł lub doświadczenie na ten temat?
Pozdrowienia, Schlong

Re: Zwrotka premii za zabezpieczenie przed wzrostem stóp procentowych w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu.

Napisany przez 3eugh
Cześć i witaj w forum! Dlaczego nie odwołasz swojego oświadczenia woli związane z umową kredytową z tamtej epoki? Jeśli pouczenie o odwołaniu jest błędne prawnie i odbiega od obowiązującego wówczas wzorca tekstu, to termin odwołania nie minął, a ty możesz ewentualnie odwołać się jeszcze dzisiaj. Jednak niedawno doszło do zmiany prawa, w wyniku czego tzw. wieczne prawo do odwołania w przypadku wszystkich umów kredytu hipotecznego zawartych w określonym okresie niestety zostało już wygaszone. Sprawdź równocześnie w dziale Odwołanie od umów kredytu hipotecznego co do możliwości odwołania Twojej umowy. Kilka wskazówek/linków znajdziesz także w moim podpisie. Powodzenia!

Dziękuję za wskazówkę, czytam to już od pewnego czasu, WRB nie odpowiada tamtym standardowym tekstom (była to okres przejściowy w 2008 roku) i jest prawdopodobnie błędna... Zdecydowałem się nie odwoływać od tego kontraktu z różnych powodów, w sumie nieźle na tym wyszedłem, odsetki wtedy szybko spadały na dno, kiedy spadały poniżej, były opłacane. Patrząc na numer kredytu w wyroku o sygnaturze AZ.: 14c O 115/11 z Düsseldorfu, może to nawet ta sama banka. Zastanawiam się także, czy zwrócić się w tej sprawie do Rzecznika Finansowego czy też od razu wnieść pozew, Rzecznik Finansowy czasami proponuje dość dziwne ugody, patrz podforum o Widerrufsjoker!

Napisany przez NaTwoim13
Ojej, jak ma odwołać pożyczkę z 2008 roku? Z jakim uzasadnieniem naliczona opłata ma zostać zwrócona? Przecież byłeś świadomy tej opłaty, gdy decydowałeś się na pożyczkę z limitowaną stopą procentową (Commerzbank czy Deutsche Bank?).

Ani Coba, ani Deutsche Bank.
Powód:
Zgodnie z wyrokiem Sądu Okręgowego w Düsseldorfie (19.01.2012, 14c O 115/11), opłata za Zinscap jest płatnością odsetek zależną od czasu trwania (wyrok Sądu Najwyższego do 24.11.1999 r., X R 144/99) i w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu częściowo podlega zwrotowi przez bank.
Pozdrowienia, Schlong

Napisany przez bobodda
Premia odsetkowa 1% od kwoty pożyczki na 15 lat ???
Czy rocznie?

Jeśli to 1% ogółem (od sumy pożyczki) na 15 lat, byłoby to - w porównaniu do podobnych opcji na rynkach kapitałowych - super okazja.

Jaka była kwota pożyczki?

Jaka była wartość tej premii w EUR?

@noelmaxim & bobodda:
Czytajcie wyroki: ...Premia za ograniczenie oprocentowania to ukryta płatność odsetek....
Dlaczego eksperci finansowi tego nie wiedzą?
Nie prosiłem o ekspertyzę moralną, tylko zadałem konkretne pytanie, jeśli nie możesz nic konstruktywnego dodać, proszę o milczenie, mój czas jest zbyt cenny, aby czytać bezsensowne komentarze.
Tak, to było świetne okazje, nie przedstawiłem wszystkich warunków, co sprawiłoby, że cofnęlibyście ze łzami w oczach, związanych z udziałem własnym i ekwipunkiem... Istnieją finansowania poza waszymi dotacjami rządowymi i standardowymi parametrami.
Ale gdy chodzi o pieniądze, kończy się przyjaźń, na pewno nie pozostawię tam niczego, niezależnie od okazji.

Napisany przez bobodda
Jeśli uważasz, że nie wolno pytać i obrażać ludzi, którzy chcą ci pomóc, to zastanawiam się, czy to jest skuteczne.

Nie będę już cię nękać moim czasem i wysiłkiem - przepraszam.

Ponieważ przez wiele lat handlowałem i pośredniczyłem w opcjach na rynku międzybankowym obligacji rządowych i kontraktach terminowych na stopy procentowe, a znam te ceny dobrze, byłem lekko zdziwiony tymi okazjami, które wyglądają jak z Księgi Rekordów Guinnessa.

Jeszcze raz przepraszam, że cię nękałem.

Po groźbie pozwu ze strony mojego adwokata, bank ostatecznie zwrócił część opłaty za kapitałowy pułap oprocentowania, wraz z odsetkami w wysokości 5% ponad bazę od daty spłaty kredytu. Ponieważ w moim przypadku okres wiązania oprocentowania nie odpowiadał (jak w cytowanym wyroku) przewidywanej całkowitej długości kredytu, dla częściowego zwrotu uwzględniono jedynie tylko 15 lat okresu wiązania oprocentowania. Jestem mimo to bardzo zadowolony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata