- sob sie 20, 2016 4:58 pm
Hej, W tej chwili razem z moją dziewczyną kupujemy mieszkanie w Berlinie. Ponieważ zleciłem wykonanie umowy kupna w zeszłym tygodniu, zajmuję się obecnie optymalizacją oprocentowania i warunków kredytu. Po dość słabej doradztwie w lokalnym banku spółdzielczym głównie przez Interhyp przyglądaliśmy się różnym wariantom finansowania. Zrobiłem również porównanie finansowania za pośrednictwem Comdirect i od razu udało mi się obniżyć oprocentowanie, uzyskać 10% dodatkowych spłat zamiast 5% i 3 zmiany rat. Zastanawiam się, czy teraz muszę skontaktować się z różnymi pośrednikami finansowymi (Dr Klein, Interhyp, Baufi24, Comdirect, ...) aby znaleźć najlepsze warunki (przypuszczam, że ostatecznie chodzi o to, kto i jaką prowizję pobiera oraz jakie są umowy z kredytodawcami). doradca z Comdirect wybrał ofertę za pośrednictwem ehyp.de, a ehyp.de jest częścią Prohyp, która jest w 100% spółką zależną od Interhyp. Wygląda więc na to, że Comdirect jest sprzedawcą usług Interhyp. Czy istnieją pośrednicy finansowi, którzy nie są sprzedawcami usług Interhyp? Czy lokalne banki (Sparkasse, Volksbank) są w stanie oferować lepsze warunki niż Interhyp i in. ? Czy istnieją banki, które mają dobre warunki, ale nie są dostępne za pośrednictwem pośredników finansowych? EDYCJA: W międzyczasie znalazłem dyskusję dotyczącą podobnego pytania na stronie: https://www.hausbau-forum.de/threads/...dr-klein.9892/