Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy jako osoba prowadząca działalność gospodarczą.

Napisany przez Chamun
Cześć drodzy członkowie forum,

mam pewne zmartwienie, w którym być może możecie mi pomóc.

W roku 2016 rozpocząłem działalność gospodarczą. Do tego czasu pracowałem jako zatrudniony. Moje sprawozdanie finansowe za okres od marca 2016 do lipca 2016 wskazuje obecnie sprzedaż powyżej 30 000 euro oraz zysk ponad 10 000 euro. Średnio oznacza to 2500,00 euro miesięcznie. Jednak wartość ta jest tendencją wzrostową.

Moja żona pracuje na część etatu za 450,00 euro, ponieważ pomaga mi dużo w biurze. Do tego dochodzą koszty utrzymania w wysokości około 600,00 euro oraz 552,00 euro z tytułu zasiłku rodzinengo.

Razem mamy 4102,00 euro netto.

Obecnie mieszkamy w szeregowcu, płacąc 790,00 euro czynszu + 130,00 euro za gaz. Razem daje to kwotę 920,00 euro, bez dodatkowych kosztów za prąd itp.!

W banku, do którego zwróciłem się o pożyczkę, zostały przedstawione nierealistyczne obliczenia. Według mojego banku aktualnie nawet nie moglibyśmy opłacić czynszu. Uważam to za bezczelne. Mówimy o całkowitej kwocie kosztów budowy w wysokości 150.000,00 euro, wliczając w to już działkę.

Dodatkowo zarzucają mi, że nie prowadzę działalności gospodarczej od co najmniej trzech lat. Co oznacza, że finansowanie jest niemożliwe. ALE: mogę być skuteczny przez trzy lata, uzyskać finansowanie, a następnie przestać otrzymywać zlecenia. Uważam to za bezsens... oczywiście, że w każdej branży są czarne owce, ale powinna istnieć możliwość uzyskania finansowania?

Być może macie jakieś pomysły.

Dziękuję z góry

Napisany przez nexttry
Cześć,

nie mogę wnieść nic finansowo do tego projektu, ale ważniejsze jest to, co napisałeś:

Jeśli mówisz o kwocie 150.000€ na wszystko, wliczając w to koszty dodatkowe i działkę, to mam nadzieję, że nie myślisz o budowie nowego domu w Niemczech? Z informacji o trójce dzieci wnioskuję, że macie plany budowy. Za 150.000€ w obecnej sytuacji i przepisach EnEV2016 nie dostaniesz domu nawet bez działki i kosztów dodatkowych...

Napisany przez Alex [CryptoMod]

3/2016 założyłem własną firmę. Do tej pory pracowałem jako zatrudniony. Moje sprawozdanie finansowe z okresu 3/16 - 7/16 obecnie wykazuje obroty ponad 30 000 euro oraz zysk ponad 10 000 euro. Średnio to daje 2500,00 euro miesięcznie. Jednak ta wartość rośnie.

Czy jest to jednak zysk przed opodatkowaniem?

Ponadto zarzuca się, że nie prowadzisz działalności od trzech lat. W związku z tym finansowanie jest nieosiągalne. ALE: Mogę odnieść sukces przez trzy lata, zaciągnąć finansowanie, a potem nie otrzymywać żadnych zleceń.

Tak, nawet pracownik na okresie próbnym ma problemy z uzyskaniem finansowania.... Może jednak po 10 latach stracić pracę.

W przypadku osób prowadzących działalność chcianołabyś widzieć, że zbudowały trwały biznes. Możesz np. otrzymać zlecenie na cały rok, które przynosi świetne zyski, ale co dalej??? To nie jest wyłączenie ryzyka dla banku, ale jego redukcja.

W przeciwnym razie zgadzam się z Nexttry...

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Chamun, w moim 17-letnim doświadczeniu wewnętrznego działu jako decydent kredytowy, przez 5 lat zatwierdzałem wyłącznie kredyty dla osób samozatrudnionych.

Oczywiście, Twое życzenie jest zrozumiałe.
Jednak w przypadku osób samozatrudnionych konieczne są solidne informacje o dochodach.
Zgodnie z uproszczoną zasadą obowiązującą od sierpnia 2016 roku, wymagane są następujące dokumenty:

- Deklaracja podatkowa za rok 2013
- Deklaracja podatkowa za rok 2014
- Złożona deklaracja podatkowa za rok 2015 lub gotowa bilans zysków i strat
- Rachunek zysków i strat oraz lista sald za rok 2016

Wszystko musi dotyczyć okresu samozatrudnienia.
Jeśli nie posiadasz takich dokumentów, ponieważ zacząłeś działalność dopiero w marcu 2016 roku, niestety nie będziemy mogli spełnić Twojego zamierzenia.

Napisany przez NaTwoim13
Rachunki zysków i strat (ostateczne sprawozdania roczne) lub bilanse są oczywiście wymagane także dla lat 2014 i 2013, wraz z sumami, listami sald oraz dowodami kont. Samo zaświadczenie podatkowe nie wystarczy dla lat 2014 i 2013, podobnie jak w przypadku wielu banków, które dodatkowo wymagają złożenia obu deklaracji podatkowych za lata 2014 i 2013.

Tu nie ma żadnych dyskusji!

@noelmaxim, to oczywiste, że rachunek zysków i strat musi również być złożony w przypadku decyzji o podatku dochodowym.

Napisany przez NaTwoim13
Proszę więc także napisać to w ten sposób. Twoje informacje były niekompletne, konsumenci nie mogą przewidzieć oczywistości.

Przy ponownym przeczytaniu nawet moje informacje były prawie niekompletne, ponieważ zestawienie zysków i strat / bilans za 2015/2014/2013, wraz z listami sum i sald oraz dowodami kont muszą być dołączone.

Napisany przez carlson
Podłączam się do wątku pytaniem, ponieważ tytuł doskonale pasuje. Jestem członkiem zarządu małej spółki akcyjnej posiadającej 1/3 udziałów w firmie i dotychczas ze względu na konstrukcję mojej umowy o pracę byłem klasyfikowany przez BfA jako samozatrudniony pod względem ubezpieczeń społecznych (pod względem podatkowym jestem pracownikiem zależnym). Co mogę zrobić, aby w przyszłości uzyskać takie samo nieproblemowe postępowanie złożeniowe w finansowaniu (zarówno refinansowanie istniejących pożyczek hipotecznych, które wygasają za około 2 lata, jak i np. finansowanie samochodu) jak pracownik? Rozważałem zmianę mojej umowy o pracę tak, aby w nowej kontroli prawnej dotyczącej ubezpieczeń społecznych zostałem uznany za pracownika zależnego, ale przeczytałem, że banki z zasady klasyfikują pożyczkobiorcę jako samozatrudnionego, gdyż posiada udziały w firmie powyżej 20%, niezależnie od statusu ubezpieczeniowego. Czy ta informacja jest prawdziwa? I czy ta granica 20% obowiązuje we wszystkich bankach? Czy pomoże przekazanie części moich udziałów moim małoletnim dzieciom, aby spaść poniżej 20% udziałów? Czy 20% dotyczy wszystkich udziałów w firmie czy tylko udziałów w akcjach uprawniających do głosowania? Moja sytuacja może być nieco rzadziej spotykana, ale zagadnienie na pewno jest tak samo interesujące dla wspólników-zarządców spółek z o.o., których zapewne jest znacznie więcej - dlatego z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi i z góry dziękuję!

@carlson, wspólnik w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością zawsze moim zdaniem jest samodzielny pod względem klasyfikacji przez bank.

Reguły dotyczące 20% nie należy stosować uogólniająco i ustalać je tak samo dla wszystkich banków.

Ważne jest zawsze, skąd pochodzi główne źródło dochodu i jak jest ono uwzględnione w zeznaniu podatkowym (właściciel spółki z o.o. pozostaje oczywiście samodzielny).

Jeśli jesteś członkiem zarządu spółki akcyjnej, ale nie jesteś akcjonariuszem spółki, moim zdaniem przy dochodzie w zeznaniu podatkowym należy go traktować jako związany z pracą.

Jednak piszesz także, że posiadasz udziały w spółce akcyjnej.

Ile dokładnie udziałów posiadasz?

Przekazanie na dzieci byłoby z pewnością dobrym pomysłem.

Napisany przez carlson
Cześć @Bankkaufmann,

dziękuję za odpowiedź. Aktualnie posiadam 1/3 wszystkich akcji spółki, ale 50% wszystkich akcji uprawniających do głosowania (chcę jednak zmniejszyć ten udział).

Informację o 20% wziąłem z tego wątku:
https://www.finanzfrage.net/frage/kre...mbh-angestellt
(Odpowiedź od hypokontor).

Carlson, czy można zmniejszyć udziały do 20% i przekazać je rodzinie?

Napisany przez carlson
Cześć @Bankkaufmann,

to właśnie było moje podejście w moim początkowym poście - chciałbym dokonać tego transferu udziałów tylko wtedy, gdy będę na pewno wiedział, że ma on pożądany efekt.

Czy są może inni uczestnicy forum, którzy mogliby podać bardziej szczegółowe informacje na temat 20% limitu, na przykład w jakich instytucjach jest on stosowany?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata