Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo kredytu konsumpcyjnego, ale z wkładem własnym.

Napisany przez Max86
Cześć wszystkim, chciałem Was zapytać, jak oceniacie sytuację.
Obecnie mam kredyt konsumpcyjny w wysokości 35 000. Ja i moja żona po prostu zbyt długo żyliśmy ponad stan. Od około 2 lat wróciliśmy do rozsądku i zaoszczędziliśmy 30 000 €. Teraz chcieliśmy kupić mieszkanie za 120 000. Zgłosiliśmy się do wielu banków i teraz czekamy na odpowiedź. Myślicie, że bank zgodzi się na tę finansowanie? Dochód około 3 500 netto i mieszkamy bezpłatnie. Mieszkanie chcemy wynająć.

Napisany przez bobodda
Cześć Max86

Najpierw gratulacje za uświadomienie sobie. Życzę ci powodzenia w twojej drodze.

Ogólnie rzecz biorąc, z zainteresowaniem sprawdzane jest, czy istnieje dług netto. 5000 EUR zdecydowanie nie jest pozytywne, ale jest nadal w neutralnym przedziale.
Więc nie jest to naprawdę złe.

Gdyby nie oszczędność, z pewnością byłoby trudniej.

W twoim przypadku jednak nieruchomość jest raczej w niskiej cenie, a twoje dochody są stosunkowo dobre.
Zwłaszcza gdy dojdzie jeszcze opłata za wynajem.

Ponadto, końcówka finansowania - nawet jeśli będzie tam agent nieruchomości - nie będzie wyglądać na bardzo złą, z prawie 90% szansami powodzenia.

Powinno to pójść gładko (na podstawie dostępnych informacji).

Po sfinalizowaniu kwestii finansowania, sprawdź, czy kredyt ratalny, który masz, jest dla ciebie najlepszą opcją.
Być może warto spróbować ustawić finansowanie mieszkania w taki sposób, aby raz na początku mieć niską stopę spłaty i
jak najszybciej pozbyć się prawdopodobnie droższego kredytu ratalnego.

Zwłaszcza że odsetki nie są kosztem z najmu i dzierżawy.

Powodzenia

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie mieszkają za darmo?

Kapitał własny w takiej wysokości nie zawsze jest sensowny pod względem podatkowym w przypadku wynajmu nieruchomości i planowanej ceny zakupu, przynajmniej nie z bezpośrednim odliczeniem.

Sensowne może być niezastosowanie kapitału własnego bezpośrednio, lecz przekazanie go jako zabezpieczenia - na przykład wpłacając go na konto oszczędnościowo-budowlane. W ten sposób mogą Państwo odliczyć w pełni wysokie koszty odsetkowe w rozważaniach na podstawie podatku dochodowego i uzyskać przyzwoitą wartość z zabezpieczenia poprzez przekazanie, co pozwoli na uzyskanie korzystnych warunków.

Do jakich banków się zwrócili Państwo do tej pory? O co się zwrócili? O warunki czy o zatwierdzenie.

Napisany przez Max86
Dziękuję za odpowiedzi.

To, co mnie zaniepokoiło, to oświadczenie jednego z doradców z Check24.

Powiedział, że choć moja zdolność kredytowa jest w porządku, to zdolność kredytowa mojej żony jest w dołku, a banki wyceniają tę mieszkanie na 105 000. Dodatkowo, finansowanie budowy jako inwestycji kapitałowej podlega zupełnie innym warunkom, dlatego banki chcą ode mnie jeszcze większego wkładu własnego.

Kiedy byliśmy w konkretnych negocjacjach z bankiem, zwlekali z decyzją przez 2 dni z powodu okresu urlopowego. Dzisiaj nawet się nie skontaktowali...

Musiałem przesunąć termin podpisania aktu notarialnego i dzisiaj odwiedziłem wszystkie banki w okolicy, wyjaśniając im moją sytuację. Teraz siedzę tu jak na rozżarzonych węglach i nie wiem, czego mogę się spodziewać.

Dzisiaj byłem w Sparkasse, Volksbank, Postbank i Commerzbank. Miałem wszystkie dokumenty przy sobie i od razu pytałem o decyzję.

Mieszkam za darmo w mieszkaniu, które należy do moich rodziców.

Napisany przez bobodda
W przypadku tzw. inwestora kapitałowego bardzo często zakłada się wyższe dochody. Tutaj często mówi się o kwocie minimalnej wynoszącej 3000 EUR. Ale tak, też tam.

Wyższy kapitał własny. Hmmm, możliwe jest wszystko - naprawdę jednak nie ma to sensu, ponieważ ryzyko jest w końcu wyceniane poprzez odsetki.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

mój pierwszy myśl to też było:

Jako obiekt inwestycyjny -> jak najmniej własnych środków i odliczenie od podatku odsetek od długu.

Może doradcy tutaj na forum mogliby zaproponować Wam dobrą koncepcję.

Inne pytanie, które sobie teraz zadaję:
Ile odsetek płacicie od kredytu ratalnego?

Czy nie byłoby lepiej spłacić te długi? Wtedy mielibyście gwarantowaną natychmiastową stopę zwrotu z odsetek kredytu, których już nie trzeba płacić, podczas gdy nieruchomość również niesie pewne ryzyko.

Napisany przez NaTwoim13
Kryteria dla inwestorów kapitałowych - jeśli w ogóle są stosowane - zaczynają się od 54 000 euro brutto dla osób samotnych. Nie muszą oni jednak korzystać z tych banków, aby uzyskać pozytywną ocenę kredytową przy niższych, ale nadal wystarczających dochodach.

Możesz zaoszczędzić sobie tych wszystkich trudności, kierując się do doświadczonego pośrednika finansowego. Być może pozornie apatyczny i zirytowany pan podczas przeglądu 25 dokonał wyceny nieruchomości według wartości dochodowej. Nie rozumiem, skąd się jego ocena waszej zdolności kredytowej bierze, ani jaki rodzaj oceny zdolności finansowej przeprowadził. Jeśli preferują takie porównywarki, to skorzystaj z Interhyp. Oni nie komplikują i nie posiadają tak dużego zakresu usług jak Check 26. Znajdziesz tam ekspertów w finansowaniu budownictwa, a nie sprzedawców na odczepnego.

Jeśli chcesz zrobić wszystko dobrze, zwróć się do niezależnych pośredników finansowych, którzy są chętni, mają czas i ochotę pomagać innym, prezentować siebie i udostępniać swoje kompetencje wszystkim. Indywidualnie, na wszystkich „kanałach” i zawsze osobiście.

Potrzebujesz koncepcji, w której zaangażowany jest doradca podatkowy, który co najmniej ją zaakceptował. Z uzyskanego salda można np. wyposażyć BSV, który dojrzewa po 15 miesiącach. Wysokość składa się z salda/wpłaty plus pozostałego zadłużenia z istniejącego kredytu po 15 miesiącach. Nazywa się to sumą budżetową. Ten BSV jest zabezpieczeniem, więc wskaźnik obciążenia dla analizy podatkowej (najniższa stopa procentowa) został obniżony, a spłata trafia do kolejnego BSV, umożliwiając zachowanie ciągłego odliczania od podatku od całego odsetka. Po 15 miesiącach uzupełniony BSV zostanie przydzielony, a oszczędności z Bauspar zostaną ponownie udostępnione jako kolejne zabezpieczenie dla kredytu hipotecznego do nabywanej nieruchomości, ponownie do BSV lub - jeśli na rynku będą dostępne wyższe stopy procentowe, również do inwestycji o stałym oprocentowaniu. Skupiając się na zakupionym kredycie budowlanym z przydzielonej umowy można spłacić drogi kredyt konsumencki.

W zależności od tego, kiedy chcą państwo zapłacić za wynajmowaną nieruchomość (zawsze należy uwzględnić aspekt podatkowy), kapitał własny i zabezpieczone kapitały mogą zostać również użyte do spłaty zadłużenia. Jest to sensowne, gdy na przykład zamierzają państwo wprowadzić się do mieszkania i zostać jego właścicielem, a aspekt podatkowy nie ma już znaczenia, albo gdy nie chcą już mieć do czynienia z najemcami, nie chcącia być już właścicielami. Zależnie od planów i projektów życiowych kapitał własny po 15 miesiącach można przekierować do innego BSV, aby następnie poprzez miesięczne wpłaty (które są spłatami kredytu hipotecznego) uzyskać przydział, gdzie suma budżetowa (oszczędności z Bauspar i kredyt Bauspar) spłaci całą hipotekę. Wówczas pozostanie mikroskopijny kredyt Bauspar (zgodnie z taryfą nawet 1,25%). Można wybrać tę koncepcję, jeśli planują państwo zamieszkanie w mieszkaniu za 1/2/3 lata, albo jeśli planują, że zrobią to dzieci, a aspekt podatkowy nie będzie już tak istotny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata