Re: Renta Riester - Union Investment UniProfiRente VS. WWK Premium FörderRente protect.
Napisany przez XYZ1 -
- pt sie 26, 2016 8:59 am
Cześć,
Obecnie mam następującą umowę Riester:
Union Investment UniProfiRente
Mam tę umowę Riester już od 2005 roku i obecnie płacę miesięcznie 162,66€.
Otrzymuję coroczną podstawową dotację w wysokości 154,00€.
Zalecono mi zmianę na następującą umowę Riester:
WWK Premium FörderRente protect
Ta umowa Riester ma zaletę, że zysk jest generalnie wyższy dzięki możliwości inwestowania w akcje.
Dzięki codziennej kontroli za pomocą iCPPI ma to dodatkowo być zoptymalizowane i mimo to praktycznie nie ryzykowne.
Kolejną zaletą wydaje się być to, że wypłata zostanie przeprowadzona przy użyciu tabeli wiekowej obowiązującej w chwili zawarcia umowy.
W przypadku mojej obecnej umowy Riester obowiązuje tabela wiekowa obowiązująca w chwili wypłaty.
Teoretycznie może się zdarzyć, że przewidziana średnia długość życia według tabeli wiekowej zostanie zwiększona w trakcie trwania umowy Riester.
Byłby to zatem wadliwy, że miesięczna kwota wypłaty mojej emerytury Riester byłaby mniejsza ze względu na wydłużony okres wypłat.
Jaka jest Wasza opinia na ten temat?
Czy powinienem zachować obecną umowę Riester czy zmienić ją na inną?
Dziękuję i pozdrawiam!
Obecnie mam następującą umowę Riester:
Union Investment UniProfiRente
Mam tę umowę Riester już od 2005 roku i obecnie płacę miesięcznie 162,66€.
Otrzymuję coroczną podstawową dotację w wysokości 154,00€.
Zalecono mi zmianę na następującą umowę Riester:
WWK Premium FörderRente protect
Ta umowa Riester ma zaletę, że zysk jest generalnie wyższy dzięki możliwości inwestowania w akcje.
Dzięki codziennej kontroli za pomocą iCPPI ma to dodatkowo być zoptymalizowane i mimo to praktycznie nie ryzykowne.
Kolejną zaletą wydaje się być to, że wypłata zostanie przeprowadzona przy użyciu tabeli wiekowej obowiązującej w chwili zawarcia umowy.
W przypadku mojej obecnej umowy Riester obowiązuje tabela wiekowa obowiązująca w chwili wypłaty.
Teoretycznie może się zdarzyć, że przewidziana średnia długość życia według tabeli wiekowej zostanie zwiększona w trakcie trwania umowy Riester.
Byłby to zatem wadliwy, że miesięczna kwota wypłaty mojej emerytury Riester byłaby mniejsza ze względu na wydłużony okres wypłat.
Jaka jest Wasza opinia na ten temat?
Czy powinienem zachować obecną umowę Riester czy zmienić ją na inną?
Dziękuję i pozdrawiam!