Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester - Union Investment UniProfiRente VS. WWK Premium FörderRente protect.

Napisany przez XYZ1
Cześć,

Obecnie mam następującą umowę Riester:
Union Investment UniProfiRente

Mam tę umowę Riester już od 2005 roku i obecnie płacę miesięcznie 162,66€.
Otrzymuję coroczną podstawową dotację w wysokości 154,00€.

Zalecono mi zmianę na następującą umowę Riester:
WWK Premium FörderRente protect

Ta umowa Riester ma zaletę, że zysk jest generalnie wyższy dzięki możliwości inwestowania w akcje.
Dzięki codziennej kontroli za pomocą iCPPI ma to dodatkowo być zoptymalizowane i mimo to praktycznie nie ryzykowne.

Kolejną zaletą wydaje się być to, że wypłata zostanie przeprowadzona przy użyciu tabeli wiekowej obowiązującej w chwili zawarcia umowy.
W przypadku mojej obecnej umowy Riester obowiązuje tabela wiekowa obowiązująca w chwili wypłaty.
Teoretycznie może się zdarzyć, że przewidziana średnia długość życia według tabeli wiekowej zostanie zwiększona w trakcie trwania umowy Riester.
Byłby to zatem wadliwy, że miesięczna kwota wypłaty mojej emerytury Riester byłaby mniejsza ze względu na wydłużony okres wypłat.

Jaka jest Wasza opinia na ten temat?
Czy powinienem zachować obecną umowę Riester czy zmienić ją na inną?

Dziękuję i pozdrawiam!

Re: Renta Riester - Union Investment UniProfiRente VS. WWK Premium FörderRente protect.

Napisany przez Matthew Pryor
Ten kontrakt Riester zapewne oferuje korzyść polegającą na tym, że potencjalne inwestycje w akcje generują ogólnie wyższy zwrot.

Proszę zastanów się, jaki może być rzeczywisty udział akcji ze względu na konieczność zapewnienia gwarancji wpłat. Dodatkowo, zapoznaj się z kartą informacyjną produktu i dowiedz się, jakie są związane z tym koszty (które również mogą wpływać na udział potencjalnie dochodowych aktywów, takich jak akcje). Mogę cię zapewnić: zauważysz, że to przede wszystkim się opłaca dla ubezpieczyciela i pośrednika.

Napisany przez Hanomag

obecnie mam następującą umowę Riester:
Union Investment UniProfiRente

Czy zdecydowałeś się na umowę UniProfiRente od samego początku, czy zostałeś już przeniesiony z funduszu UniProfiGlobal?

Cytat od XYZ1

Mam tę umowę Riester już od 2005 roku i obecnie płacę miesięcznie 162,66€.
Otrzymuję coroczny dodatek podstawowy w wysokości 154,00€.

Oprócz dodatku podstawowego na pewno otrzymujesz jeszcze kilkaset euro ulgi podatkowej (patrz w decyzji podatkowej).

Cytat od XYZ1

Zalecono mi zmianę na następującą umowę Riester:
WWK Premium FörderRente protect

Zgadzam się z opinią M. P. w tej kwestii.

Cytat od XYZ1

Ta umowa Riester wydaje się mieć przewagę, że stopa zwrotu jest generalnie wyższa dzięki możliwości inwestycji w akcje.

W międzyczasie Union Investment uruchomiła nowy fundusz akcyjny, który nie przechodzi już tak szybko w nisko oprocentowany fundusz zabezpieczający. Niemniej jednak musisz zdawać sobie sprawę, że giełda w każdej chwili może spaść z obecnego wysokiego poziomu. W takim przypadku - jeszcze zanim pojawią się straty - nieodwracalnie zabezpiecza się w funduszu emerytalnym. Jak pewnie wiesz, dostawca musi zagwarantować Ci wpłaty wraz z dodatkami, dlatego zabezpiecza on - niezależnie od Twoich przyszłych szans na zysk - przede wszystkim siebie przed płatnościami gwarancyjnymi.

Cytat od XYZ1

Dzięki codziennej kontroli przez iCPPI to dodatkowo ma być zoptymalizowane i mimo to niemal bez ryzyka.

Wszystko, co jest bez ryzyka, jest także nisko oprocentowane.

Cytat od XYZ1

Jaka jest Wasza ocena w tej kwestii?
Czy powinienem zachować istniejącą umowę Riester, czy przenieść się na inną umowę Riester?

Zachowaj i - jeśli masz jeszcze wystarczająco czasu do emerytury - przełącz się na nowy fundusz akcyjny Union po krachu na giełdzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata