Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Umowa ubezpieczenia na ramy kredytowe

Napisany przez RonMcDon
Cześć wszystkim,

Proszę o wsparcie. Moja teściowa płaciła od około 15 lat około 30-40 euro na ubezpieczenie ram kredytowych w R+V, które w przypadku śmierci zapewnia sumę ubezpieczenia w wysokości 2.000 euro na przyznaną ramę kredytową zabezpieczoną przez R+V w imieniu Volksbank. Teraz zmarła w niedzielę. Zawsze wspominała o tym ubezpieczeniu, ponieważ regularnie korzystała z debetu, mówiła o tym, że w razie jej śmierci będziemy mogli z tego skorzystać. Jednak wiadomo, że ubezpieczyciele zawsze starają się uniknąć wypłacania odszkodowań. Chcę tylko się upewnić.

Teraz przyjrzałem się temu. Uważam to ubezpieczenie za absurdalne ze względu na rosnące przez lata odsetki od debetu i comiesięczne raty. Ale bank musi się zabezpieczyć. Chcę jednak, aby moja zmarła teściowa jakoś skorzystała z tego po 15 latach, bądź jej krewni. Bank jeszcze nie wie, że zmarła.

Obecnie jej stan konta wynosi -1.800 euro. Emerytura w wysokości 1.200 euro będzie wypłacona na pewno do jutra, wtedy saldo wyniesie tylko -600,00 euro. Czy wtedy mogę jeszcze wypłacić pieniądze? Rodzina jest zgodna, że pieniądze te zostaną przeznaczone na koszty pogrzebu. Ale w tej samej banku ma ona stare książeczki oszczędnościowe z około 1.200 euro.

Moje pytania: Czy książeczki oszczędnościowe mają związek z kontem? Czy bank może zażądać wypłacenia tych oszczędności na konto w celu spłaty zadłużenia i zmniejszenia debetu, co może spowodować, że to ubezpieczenie w ogóle nie zostanie uruchomione?

Dziękuję za Wasze porady.
Ron

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata