- wt sie 30, 2016 4:18 pm
Cześć,
obecnie bardzo zastanawiam się nad moim prywatnym ubezpieczeniem emerytalnym i mam nadzieję, że udzielicie mi rady.
Krótko o mnie:
Zawód: informatyk (od sierpnia 2016 roku pracujący na stałe)
Roczne wynagrodzenie brutto: 33 000 €
Towarzystwo ubezpieczeniowe: Debeka
Wszystkie ubezpieczenia zostały dla mnie wykupione przez mojego ojca i teraz zostały przekazane na mnie.
Ubezpieczenia:
- ubezpieczenie na życie z kapitałem:
Wykupione przez mojego ojca w 2004 roku i obecnie składka wynosi 44 € miesięcznie
Czas trwania do 2062 roku
Oprocentowanie gwarantowane: 2,75%
Minimalna wypłata: 50 000 €
Po nadwyżkach z 2015 roku: 143 000 €
- Prywatne ubezpieczenie emerytalne wraz z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy:
Wykupione przez mojego ojca w 2008 roku i obecnie składka wynosi 88 € miesięcznie
Jednak od 2019 roku składka wzrośnie do 140 € i będzie podlegać dynamice wzrostu o 10% co 2 lata.
Kwota kapitału minimalnie wypłacana w wieku emerytalnym: 77 000 €
Minimalna emerytura: 250 €
Czas trwania do wieku emerytalnego (67 lat)
W zależności od nadwyżek mogą Państwo z nich skorzystać. Według szacunków z 2015 roku możliwa wypłata wynosiłaby 167 000 €.
- ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
Składka: 9 € miesięcznie
- ubezpieczenie samochodu
Składka: 100 € miesięcznie (Tak, nie mogłem skorzystać z zniżek od krewnych...)
- ubezpieczenie dodatkowe na zęby
Składka: 2 € miesięcznie
Łączna miesięczna składka: 199 €, od 2019 roku około 270 €
Zaletą ubezpieczenia emerytalnego jest to, że polisa ta nadal korzysta z ulg podatkowych. Jednak uważam, że to ogromna składka, jaką trzeba tutaj opłacać, zwłaszcza biorąc pod uwagę dynamikę.
Czy uważacie, że składka jest zbyt wysoka, czy też jest to normalna składka dla moich dochodów, jaką płacą inni tutaj?
Pozdrowienia
Michael
obecnie bardzo zastanawiam się nad moim prywatnym ubezpieczeniem emerytalnym i mam nadzieję, że udzielicie mi rady.
Krótko o mnie:
Zawód: informatyk (od sierpnia 2016 roku pracujący na stałe)
Roczne wynagrodzenie brutto: 33 000 €
Towarzystwo ubezpieczeniowe: Debeka
Wszystkie ubezpieczenia zostały dla mnie wykupione przez mojego ojca i teraz zostały przekazane na mnie.
Ubezpieczenia:
- ubezpieczenie na życie z kapitałem:
Wykupione przez mojego ojca w 2004 roku i obecnie składka wynosi 44 € miesięcznie
Czas trwania do 2062 roku
Minimalna wypłata: 50 000 €
Po nadwyżkach z 2015 roku: 143 000 €
- Prywatne ubezpieczenie emerytalne wraz z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy:
Wykupione przez mojego ojca w 2008 roku i obecnie składka wynosi 88 € miesięcznie
Jednak od 2019 roku składka wzrośnie do 140 € i będzie podlegać dynamice wzrostu o 10% co 2 lata.
Kwota kapitału minimalnie wypłacana w wieku emerytalnym: 77 000 €
Minimalna emerytura: 250 €
Czas trwania do wieku emerytalnego (67 lat)
W zależności od nadwyżek mogą Państwo z nich skorzystać. Według szacunków z 2015 roku możliwa wypłata wynosiłaby 167 000 €.
- ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
Składka: 9 € miesięcznie
- ubezpieczenie samochodu
Składka: 100 € miesięcznie (Tak, nie mogłem skorzystać z zniżek od krewnych...)
- ubezpieczenie dodatkowe na zęby
Składka: 2 € miesięcznie
Łączna miesięczna składka: 199 €, od 2019 roku około 270 €
Zaletą ubezpieczenia emerytalnego jest to, że polisa ta nadal korzysta z ulg podatkowych. Jednak uważam, że to ogromna składka, jaką trzeba tutaj opłacać, zwłaszcza biorąc pod uwagę dynamikę.
Czy uważacie, że składka jest zbyt wysoka, czy też jest to normalna składka dla moich dochodów, jaką płacą inni tutaj?
Pozdrowienia
Michael