Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Prawne i finansowe kwestie związane z rozwodem.

Napisany przez Assetbacker
Dzisiaj poruszymy dość nieprzyjemny temat: rozwód

W skrócie: Jestem związany małżeńsko od 5 lat i teraz wygląda na to, że szanse na przetrwanie tego 5. roku są raczej niewielkie. Aktualnie nie widzę/ni widzimy innej możliwości, jak tylko się rozwieść. Będzie to trudna decyzja do podjęcia, ponieważ obecnie nie rozmawialiśmy o tym i udajemy, że wszystko jest w porządku. Ale sytuacja już mocno się pogarsza, dlatego chciałbym podjąć działania zapobiegawcze, aby na końcu nie stanąć przed niespodziewanymi problemami.

Chciałbym szczególnie zająć się aspektami finansowymi i prawnymi związanymi z tą sytuacją.

Mamy wspólne klasyczne konto oszczędnościowe (książeczka oszczędnościowa w Sparkasse FlexSparen działa od dawna i miała wtedy całkiem dobrą stopę zwrotu, miesięczna rata oszczędności wynosi 300 €). Ja mam osobiste inwestycje (m.in. portfel akcji i funduszy). Otworzyłem je przed ślubem i regularnie wpłacałem na nie pieniądze od tego czasu (ze wspólnego konta). Mamy wspólne konto, na które wpływają nasze wynagrodzenia. Ja pracuję na pełny etat, a moja żona na pół etatu.

O ile się orientuję, moja żona nie posiada innych inwestycji (poza zabezpieczeniem emerytalnym). Z tego, co przeczytałem w internecie, wzrost majątku podczas małżeństwa jest dzielony między małżonków. Czy podział będzie po prostu równy? Czy moje osobiste inwestycje, które są na moim imieniu i mogą być rozwiązane bez zgody mojej żony, będą należały do mnie w całości? Czyli czy mógłbym rozwiązać całe swoje inwestycje?

Nie chcę wywoływać wrażenia, że chcę oszukać moją żonę, ale szczególnie moje inwestycje miałem już oszczędzone przed małżeństwem i dobrze się rozwijały.

Macie jakieś wskazówki?

Jeśli zapiszę się na wizytę u naszego adwokata - byliśmy już raz ze względu na sprawę ubezpieczenia samochodu - to może być bardzo podejrzane. (Mamy ubezpieczenie ochrony prawnej) Alternatywa: być szczerym, ale obawiam się, że zakończy się to walką o każdy cent. Albo od razu poszukać adwokata specjalizującego się w rozwodach. Adwokata rozwodowego. Czy wszyscy tak robią? Co byście zrobili? Najpierw rozwiązać swoje inwestycje i przechować gotówkę?

Re: Prawne i finansowe kwestie związane z rozwodem.

Napisany przez Birgit
Cześć,

wspólne inwestycje są dzielone.
Dochody kapitałowe z indywidualnych inwestycji, które zostały osiągnięte podczas małżeństwa, są dzielone na pół.
Nie ma znaczenia, na czyje imię jest zarejestrowana inwestycja.
W przeciwnym razie musielibyście ustalić rozdzielność majątkową lub po prostu nie powinniście się żenić.

Rozwiązanie Twoich inwestycji nie przyniesie Ci korzyści.
Co prawda, nie będą generowane dochody kapitałowe, którymi musisz dzielić się z żoną.
Ale również nie osiągniesz już zysków

Twoja żona pracuje tylko na pół etatu.
Prawdopodobnie będzie miała do Ciebie roszczenia alimentacyjne.
Czy macie dzieci?

Nie próbuj podejmować działań na niekorzyść swojej żony.
Odwrotnie również nie chciałbyś tego doświadczyć.

Kiedy wchodzi się w związek małżeński, podejmuje się zobowiązania.
Nie da się ich uniknąć, gdy małżeństwo zawodzi.

Koszty rozwodu nie są pokrywane przez ubezpieczenie ochrony prawnej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata