Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy cena zakupu jest płatna częściowo później?

Napisany przez DasMoritz
Cześć,

mam krótkie pytanie: Zamierzam kupić działkę za 200 tys. EUR o powierzchni 1400 m². Po zakupie podzielę tę działkę na dwie przecinki po 700 m² każda. Jedną z nich zamierzam zabudować i zamieszkać, a drugą 700-metrową przecinkę sprzedam. Pomysł sprzedawcy jest taki (a ja uważam go za bardzo dobry), że przy podpisywaniu umowy kupna sprzedaży ode mnie jako kupującego najpierw pobrane zostaną 100 tys. EUR (mój odcinek zostanie przez mnie opłacony). W momencie X (np. 6-12 miesięcy po podpisaniu umowy kupna-sprzedaży) druga rata w wysokości 100 tys. EUR zostanie przelana na sprzedawcę ode mnie jako pierwotnego kupującego.

Moim zdaniem, zgodnie z zasadą swobody umów, taka procedura powinna być możliwa. Czy popełniam tu jakiś błąd myślowy czy też wszystko powinno działać zgodnie z planem?

Dziękuję,
Moritz

Napisany przez Angka
No cóż, to nawet propozycja sprzedawcy.
Do rozważenia:
Czy kupujący jest zapisywany jako właściciel w księdze wieczystej, pomimo że cena zakupu nie została jeszcze w całości zapłacona?
Kto występuje jako sprzedający drugiej połowy nieruchomości?
Kto będzie dzielić nieruchomość?

Napisany przez DasMoritz
Cześć Angka,

tak, to jest propozycja sprzedawcy.
Mam bardzo zaufane i dobre relacje z tym sprzedawcą - co mam nadzieję, że tak pozostanie!

Odpowiadam na twoje pytania w następujący sposób:

Czy kupujący zostanie wpisany jako właściciel w księdze wieczystej, mimo że cena zakupu nie została jeszcze w całości uregulowana? --> Tak
Kto występuje jako sprzedający drugiej połowy działki? --> Ja, ponieważ nabyłem całą działkę o powierzchni 1400 m².
Kto dokonuje podziału działki? --> Ja. Sprzedawca sprzedaje, ja zajmuję się resztą.

Pozdrowienia i dzięki,
Moritz

Napisany przez Angka
Uwaga: podatek spekulacyjny obowiązuje, jeśli część nieruchomości zostanie sprzedana w ciągu okresu spekulacyjnego. Czy sprzedający poczeka również z pozostałą 50% ceną zakupu do czasu zawarcia drugiej umowy kupna?

Jako sprzedawca nie chciałbym takiej ryzykownej umowy. Być może notariusz zwróci na to uwagę.

Napisany przez Hanomag

Będę kupował działkę za 200 000 EUR, o powierzchni 1400 m².
Po zakupie podzielę tę działkę na dwa pasma po 700 m² każde.
Jeden pasm będę zabudowywał i zamieszkiwał, drugie 700 m² będę sprzedawał.
Teraz pomysł sprzedawcy (który bardzo mi się podoba) polega na tym, że po podpisaniu umowy kupna i sprzedaży, jako kupujący muszę wpłacić najpierw 100 000 EUR (za swoje pasmo).
W punkcie X (np. 6-12 miesięcy po podpisaniu umowy kupna i sprzedaży) będę musiał przelać drugą kwotę 100 000 EUR, którą jako pierwotny nabywca prześlę sprzedawcy.

Aby uniknąć podatku od zysków kapitałowych, pierwotny sprzedawca powinien sprzedać bezpośrednio obu nabywcom.

Napisany przez DasMoritz
Cześć,

Dziękuję za odpowiedzi. Sprzedawca chce pozbyć się tematu i nie chce już inwestować dużo czasu. Sprawa podatku spekulacyjnego jest znana i została już sprawdzona przez prawnika podatkowego - jeśli tak jest, to tak. Jeśli sprzedawca sprzedałby bezpośrednio obu nabywcom, mógłbym stracić ewentualny zysk.

Napisany przez Daukind

Sprzedawca chce pozbyć się tematu i nie ma ochoty poświęcać na to dużo czasu.

Jak to się ma do tego, że zgadza się na 100 tys. od razu i 100 tys. dopiero po 6-12 miesiącach?

Napisany przez BenniG
Tylko tam, gdzie jest zysk, musisz zapłacić podatek. Musisz więc najpierw odzyskać swoje podatki od nabycia nieruchomości oraz opłaty notariusza, aby rzeczywiście znaleźć się w strefie zysku. Ale prawdopodobnie już wystarczająco dużo myślałeś o wartości nieruchomości. Czy Urząd Skarbowy może w ogóle się wtrącać, jeśli ktoś sprzeda coś znacznie poniżej wartości - podatek od darowizny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata