Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Co zrobić z milionem?

Napisany przez Ping
Cześć,

to mój pierwszy wpis i mam nadzieję, że jestem tutaj dobrze. Jeśli wybrałem złą sekcję, przepraszam.

No cóż, od czego zacząć? Cała ta sytuacja może brzmieć dość niewiarygodnie, a dla mnie samego jest obecnie zupełnie nierealna, ponieważ takie rzeczy zazwyczaj dzieją się tylko w źle napisanych filmach telewizyjnych. Krótko mówiąc, odziedziczyłem niespodziewanie. Pieniądze jeszcze nie dotarły, a będzie to trwało co najmniej rok, ale suma jest znacząca. Kilka set tysięcy euro, być może nawet do miliona euro.

A teraz stoimy tu i jeszcze nie do końca możemy zrozumieć tę sytuację. Ale co teraz? Rozważamy opcję zakupu domu i zainwestowania reszty. Ale nie wiemy jeszcze, w jaki sposób mądrze zainwestować te pieniądze. Nawet nie wiemy, jak kupić Dom. Czy lepiej od razu go opłacić? Może lepiej wziąć kredyt i pozwolić pieniądzom pracować gdzie indziej?
Jest jeszcze tyle tematów, w które musimy się wgłębić w nadchodzących miesiącach. Wiele rzeczy trzeba będzie jeszcze nauczyć. I właśnie wtedy potrzebuję pomocy. Czy ktoś może mi powiedzieć, w jakich obszarach musimy się dokształcić? Czy są polecane książki? Jakie formy inwestowania pieniędzy powinniśmy bliżej zbadać? Gdzie najlepiej nauczyć się czegoś o finansowaniu budowy?

Wiem, jak ten tekst musi wyglądać, ale mówię to zupełnie serio. Coś takiego zazwyczaj się nigdy nie zdarza, a jeśli już, to tylko raz w życiu. Mieliśmy niesamowite szczęście, ale teraz oczywiście boimy się, że przez nieostrożność lub nieznajomość znów roztrwonimy całe pieniądze. Ponieważ chcemy tego uniknąć, chcę w przyszłych miesiącach nauczyć się jak najwięcej na ten temat. Byłoby naprawdę świetnie, gdybyście mogli mi pomóc w tej sprawie.

Napisany przez Angka
Od kogo dziedziczysz sumę, jakiego rodzaju rodziny? Z pewnością będą bardzo wysokie podatki od spadku, np. w relacji ojciec-dziecko około 90 000,- pozostanie jeszcze około 900 000,- co nie jest wystarczające do życia tylko z odsetek. Z pieniędzmi można zrobić wiele rzeczy. Ponieważ obecnie oprocentowanie oszczędności jest bardzo niskie, należy najpierw spłacić wszelkie długi, a następnie inwestować w aktywa generujące dochód, np. nieruchomości, akcje, zaczynać firmy, podróżować po świecie... Gratulacje!

Napisany przez Daukind
Być może powinieneś zacząć się tym martwić dopiero wtedy, gdy pieniądze znajdą się na twoim koncie.

Napisany przez Birgit
Czemu trwa rok, zanim otrzymasz odziedziczone pieniądze?

Napisany przez 2Bolitho
Moja odpowiedź powinna być jasna. Inwestuj w akcje dywidendowe i ciesz się miesięcznym dochodem. Zakładając stopę zwrotu 3% w pierwszym roku i tempo wzrostu 7%, dochód wyniesie 2500 euro miesięcznie przed opodatkowaniem w pierwszym roku, 2675 euro w drugim, 3277 euro w piątym, 4596 euro w dziesiątym i 9041 euro w dwudziestym.

Fajna myśl. W ten sposób mógłbym osiągnąć swój cel i wykorzystać pieniądze jako swoje podstawowe źródło dochodu, robiąc tylko projekty, na które naprawdę mam ochotę, a nie te, które przynoszą pieniądze.

Nawet jeśli towarzyszące temu okoliczności są smutne: Gratulacje.

Napisany przez xlarge
Dopóki spadek nie pochodzi z Nigerii i nie trzeba najpierw zapłacić niewielkiej opłaty manipulacyjnej, aby go otrzymać...

Napisany przez Ping

Od kogo dziedziczysz tę sumę, jaka jest relacja rodziny ? Z pewnością zastosowana zostanie bardzo wysoka danina spadkowa, np. w relacji ojciec-dziecko ok. 90 000,- pozostaje ok. 900 000,- nie jest to zbyt obfity dochód z samego dochodu z odsetek.

Cześć,

dziękuję bardzo za odpowiedzi i przepraszam, że odpowiadam tak późno.

Dziedzic 2. stopnia. Tak, dodatkowo nałożono bardzo znaczną daninę spadkową, ale kwota, o której mówiłem, to kwota wypłaty PO podatku. Nie mogę powiedzieć, czy będzie to naprawdę 1 milion, to raczej był taki orientacyjny zakres. Może być trochę więcej, ale także trochę mniej.

Cytat Angki

Można wiele osiągnąć z pieniędzmi. Ponieważ obecnie oprocentowanie depozytów jest bardzo niskie, pierwszą rzeczą jest spłacenie wszelkich długów, a następnie inwestowanie w aktywa generujące zyski, np. nieruchomości, zakup akcji, zakładanie firm, podróżować po świecie, ...

To też było moje pierwsze myślenie. Najpierw spłacenie długów, które na szczęście nie są zbyt duże. Następnie myśleliśmy o zakupie lub budowie domu i najlepiej ulokowaniu reszty tak, aby generowała zyski. Ale konkretnie w tym kierunku muszę się najpierw douczyć.

Cytat Angki

Gratulacje !

Dziękuję.

Cytat Daukind

Może powinieneś zastanowić się nad tym, gdy pieniądze znajdą się na twoim koncie.

Tak szczerze mówiąc, chciałbym dowiedzieć się możliwie dużo na ten temat z wyprzedzeniem, aby potem nie stać jak wół przed górą ani nawet nie zacząć podejmować głupich decyzji, bo nagle jest dużo pieniędzy.

Cytat Birgit

Dlaczego trwa rok, zanim dostanie się odziedziczone pieniądze ?

Po pierwsze, dlatego że jest to bardzo wiele aktywów, w tym również nieruchomości za granicą, które najpierw muszą zostać zinwentaryzowane, sprzedane i rozdzielone. Sam sprzedaż nieruchomości może potrwać bardzo długo.

Cytat Bolitho

Moja odpowiedź jest oczywista. Inwestować w akcje dywidendowe i cieszyć się miesięcznym dochodem. Zakładając stopę zwrotu w pierwszym roku na poziomie 3% i tempo wzrostu wynoszące 7%, w pierwszym roku osiągam miesięcznie 2500 [url]euro[/url] przed opodatkowaniem, w drugim 2675 [url]euro[/url], w piątym 3277 [url]euro[/url], w dziesiątym 4596 [url]euro[/url], w dwudziestym 9041 [url]euro[/url].

Fajna myśl. W ten sposób miałbym wszystko załatwione i używałbym tych pieniędzy jak rodzaju podstawowego dochodu, realizując tylko projekty, na które naprawdę mam ochotę, a nie te, które przynoszą pieniądze.

Brzmi to bardzo interesująco. Ale szczerze mówiąc, brzmi to także trochę ZA kusząco. Więc muszę się dokładnie zorientować, zanim cokolwiek zrobię. Ale wielkie dzięki, brzmi naprawdę interesująco.

Cytat Bolitho

Nawet jeśli okoliczności towarzyszące są smutne: Gratulacje.

Dziękuję bardzo. Jakoś to jeszcze do mnie nie dotarło. Nadal to nie jest dla mnie całkiem realne.

Cytat xlarge

Dopóki spadek nie pochodzi z Nigerii i nie trzeba najpierw zapłacić niewielkiej opłaty manipulacyjnej, aby go otrzymać ...

Tak, też słyszałem o tym sposobie, i myślę, że taki e-mail nawet już kiedyś trafił do mojej skrzynki odbiorczej. Ale od razu wylądował w spamie.

Napisany przez Reich-1
Cześć,

czy możesz mi pożyczyć, odsetek 3% rocznie, spłacę punktualnie i wszystko, dostępne jest bezpieczne AP, zarobek ok. 1,7 Tacken. Nie chcę nic za darmo.

mail: karibik.domizil50@gmail.com

Pozdrowienia dla Plakacza, z Nigerii, ha ha ha, jeśli to jest możliwe..... śmiech, śmiech, śmiech....

Kupiłbym beton, zamiast wynajmować.

najpierw myślałem o loterii, ale nie ma już tak dobrych szans jak kiedyś, teraz są gorsze.

Napisany przez Lars04
Mam wiele pomysłów, ale pierwsze to spłacenie kredytów, założenie własnej firmy lub inwestowanie i zarabianie. Podróżowanie po świecie jest już dość blisko realizacji.^^

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata