Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Poszukuję finansowania budowy - jakie warunki są możliwe?

Napisany przez Martin79HN
90mkw mieszkanie w dużym mieście z windą, miejsce parkingowe w garażu podziemnym, pomieszczenie na rowery, pomieszczenie na śmieci, piwnica
Wartość rynkowa po remoncie za 10 tys. euro: 190-200 tys. euro (wcześniej ok. 180 tys. euro)
Cena zakupu: 75 tys. euro + podatek od nabycia nieruchomości + 10 tys. euro na remont + notariusz = 90 tys. euro (10 tys. euro na remont powinno być do dowolnego wykorzystania)
Okres obowiązywania oprocentowania: 15 lat jako pełny spłacacz kapitału
Całkowite zapotrzebowanie kapitałowe: 90 tys. euro
Czynsz netto z obiektu inwestycyjnego: 9000 euro rocznie
Amortyzacja w roku: 3500 euro
Różnica między ceną zakupu a wartością rynkową zostaje przekazana przez wczesne dziedziczenie
Obciążenie zgodnie z budżetem domowym i dochodem jako pracownik jest całkowicie wykonalne.
Więc proszę nie pytać się, czy mogę sobie na to pozwolić.
Stworzyłem inny temat, aby znaleźć sugestie dotyczące rozwiązania z moim bratem. (On i ja jesteśmy 50% spadkobiercami mieszkania w przypadku śmierci ojca)
Dzięki remontowi w latach 2017 i 2018 w wysokości 5 tys. euro nie muszę nawet opodatkować czynszu. Rodzice mają oszczędności na Dom opieki, a obiekt pozostaje w rodzinie.
Obecnie mieszkanie jest bezpłatnie zamieszkiwane przez matkę, która musi przenieść się do domu opieki lub mieszkania dla osób wspomaganych w ciągu 1-3 lat!
Nowa budowa w tej lokalizacji i wielkości to około 260-280 tys. euro!

Napisany przez wise
To do dość obojętne, czy stać cię na wynajem mieszkania, czy nie. Informacje dotyczące sytuacji dochodowej i wysokości zaangażowanego kapitału własnego powinny być podane, aby pokazać ewentualne opcje finansowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Martin, skąd wziąłeś informację, że mieszkanie ma wartość przed remontem w wysokości 180.000 EUR, skoro cena notarialna to 75.000 EUR? Czy to jest zakup mieszkania w formie lokalu mieszkalnego?

Cześć, Panie Hillermann,

ustaliłem wartość rynkową na 180 tys. poprzez stronę Immobilienscout24 i telefoniczną rozmowę z agentem. Nie ma wkładu własnego, ponieważ mamy do czynienia z darowizną/przedwczesnym spadkiem w rodzinie. Cena zakupu wynosi jedynie 75 tys., ponieważ darowizna/spadek jest sprzedawana poniżej wartości. (Ojciec synowi) Potrzebne kapitału to 90 tys.

Przy sprzedaży wewnątrz rodziny powyżej 90 000 EUR i wartości rynkowej 180 000 EUR, otrzymasz finansowanie bez problemu nawet w przypadku wynajmu. r n r n Gdzie dokładnie tkwi problem?

Cześć, Panie Hillermann,

jeśli teraz ojciec (właściciel) wynajmuje mieszkanie, dochód z czynszu może być zbyt niski na opłacenie domu opieki dla matki. Dlatego rozważane jest przejęcie mieszkania, zwłaszcza ze względu na bardzo korzystną finansowanie.

Zakup można np. ustalić teraz na określoną datę (środek 2017 roku). Jak oceniasz warunki? 90 tysięcy z 15-letnim okresem wiązania oprocentowania jako całość (z tych 90 tysięcy 75 tysięcy idzie do ojca, reszta na remont, notariusza i podatek od nieruchomości), z gotowością do 9 miesięcy - jaka będzie rata?

W moim obecnym miejscu pracy może się zdarzyć, że za kilka lat rozwinie się z tego własna działalność. dlatego finansowanie mieszkania za kilka miesięcy jest interesujące.

Dochód:
Żona i ja + 3 x Kindergeld dla 3 dzieci: ok. 3600 € (oboje zatrudnieni)
Dochód z najmu: 500 € (inny obiekt, 59 mkw. wynajęty)
Oprocentowanie: 50 €
Łącznie: 4150 €

Wydatki:
Rata kredytu hipotecznego: 1000 € + 200 € opłaty dodatkowe + 100 € ubezpieczenia + 500 € jedzenie + przedszkole 200 € + 100 € auto + 100 € pozostałe = 2200 €

Spłaty w ramach umowy oszczędnościowej: 150 € + 124 €
Myślę, że budżet domowy jest w porządku ;-)

Przy 15-letnim okresie kredytowania kwota EUR 90 000 przy cenie zakupu EUR 180 000 powinna zapewnić stopę oprocentowania na poziomie 1,30%, co daje korzystną ratę w wysokości EUR 550.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata