Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kupowanie akcji w USA. Na co zwrócić uwagę?

Napisany przez buffetlookalike
Cześć,
mam na oku kilka akcji amerykańskich firm.
Czy mogę je normalnie kupować, na przykład na giełdzie Frankfurckiej?
Na co zwrócić uwagę?
Czy akcje są sprzedawane w euro, czy kupuję je w dolarach?
Co byłoby bardziej wskazane?
Czy istnieją dodatkowe opłaty transakcyjne przy inwestowaniu w akcje amerykańskie?
Dzięki za odpowiedzi.

Napisany przez Cici

Czy mogę je po prostu kupić, na przykład poprzez giełdę we Frankfurcie i na co należy zwrócić uwagę?

Możesz kupić akcje całkowicie normalnie na każdej niemieckiej giełdzie, jeśli są na nich notowane. W przypadku dużych amerykańskich spółek jest to zazwyczaj możliwe, ale mniejsze wartości czasami są handlowane tylko na przykład w Berlinie lub Monachium.

W takim razie akcje są sprzedawane w euro czy kupuję je w dolarach? Co byłoby bardziej wskazane?

Na niemieckich giełdach handluje się euro. Ale możesz również kupować akcje bezpośrednio na amerykańskiej giełdzie, jeśli twoja bankowość detaliczna oferuje ten usługi. Zazwyczaj jednak jest to droższe.

Czy są dodatkowe opłaty za transakcje akcjami amerykańskimi?

Dla dużych spółek (na niemieckich giełdach) obowiązują tylko standardowe koszty transakcyjne i opłaty giełdowe, ale dla mniejszych spółek mogą pojawić się dodatkowe opłaty za rozliczenie, a koszty transakcyjne przy handlu na zagranicznych giełdach zazwyczaj już są wyższe. W razie wątpliwości, lepiej zapytaj o dokładne opłaty u swojego banku przed dokonaniem zakupu.

Napisany przez koruma
Akcje amerykańskie są na pewno tańsze do kupienia u mojego brokera niż akcje w euro. Ale musisz także zdawać sobie sprawę, że kupowałbyś w dolarach i byłbyś tym samym uzależniony od stabilności walut

Napisany przez Andy34
Na początku powinieneś koniecznie śledzić kurs, ponieważ możesz naprawdę dużo zaoszczędzić. Mam na myśli kurs euro wobec dolara, który można sprawdzić na stronie https://www.forextotal.de/wechselkurse/eur-USD/ aby ocenić, kiedy byłoby korzystnie kupić akcje, a kiedy nie. W przeciwnym wypadku łatwo zaczniesz tracić pieniądze już przy zakupie, a na pewno tego nie chcesz. Co do opłat, to prawdopodobnie będzie to działać tak samo jak przy zakupie niemieckich akcji, ale na pewno nie dokładnie do centa. Akcje amerykańskie możesz kupić również na niemieckich giełdach, ale chyba w euro sprzedaje i kupuje się tam, czy też wszystko odbywa się w dolarach amerykańskich? Nie mogę dokładnie powiedzieć, ponieważ nie kupiłem jeszcze amerykańskich akcji. ;-)

Napisany przez Couponschneider
"
jako pierwsze powinieneś śledzić kurs, ponieważ można w ten sposób naprawdę zaoszczędzić pieniądze. Chodzi tu o kurs [url]euro[/url] do dolara, który możesz np. sprawdzić na stronie https://www.forextotal.de/wechselkurse/eur-[url]USD[/url]/, aby ocenić, kiedy byłoby korzystne kupować akcje, a kiedy nie. W przeciwnym razie możesz szybko stracić przy zakupie i na pewno tego nie chcesz. Co do opłat, prawdopodobnie będzie to działać tak samo jak przy zakupie niemieckich akcji, na pewno nie dokładnie do centa. Akcje amerykańskie można również kupować na niemieckich giełdach, ale chyba w [url]euro[/url], czy wszystko odbywa się tam również w dolarach amerykańskich? Nie potrafię tego dokładnie powiedzieć, ponieważ nie kupowałem jeszcze akcji amerykańskich. ;-)

Kursy walut są całkowicie przereklamowane. Akcje amerykańskie można kupić zarówno w dolarach, jak i w [url]euro[/url]. W obu przypadkach otrzymuje się akcje, których kursy będą prowadzone zarówno w dolarach, jak i w [url]euro[/url]. Ale to również dotyczy akcji Daimlera, które można kupić także w Nowym Jorku za dolary. Kto kupuje akcje amerykańskie na niemieckiej giełdzie, płaci w [url]euro[/url]. Arbitrażyści już załatwią interes, i zapłacisz nieco więcej, aby arbitrażysta przerzucił akcje z Nowego Jorku do Frankfurtu, jeśli zajdzie taka konieczność. Wolę, żeby arbitrażysta zarobił kilka centów, niż męczyć się z sytuacją opłat na zagranicznych giełdach.

Ryzyko kursowe jest również tylko wyimaginowane. To, że Apple to amerykańska firma i [url]dolar[/url] jest jej walutą bazową, jest kompletnie nieistotne. Apple działa globalnie. Połączenie wahania kursu walutowego z wahaniem kursów akcji przynosi coś, co odpowiada zwykłym wahaniom kursów akcji."

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata