Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Riester i nie ma końca

Napisany przez vanadis
Drodzy Czytelnicy,

od pewnego czasu szukam informacji i ciągle jestem kierowany tam i z powrotem. Mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie w stanie mi pomóc.

Dawno temu, zawarłem pewnego rodzaju umowę Riester na dodatkowe świadczenia komunalne. Do tej pory wpłacane było zawsze tylko minimum, a żadne państwowe wsparcie nie było wnioskowane.

Ponieważ za pięć lat będę przechodził na emeryturę z powodu niepełnosprawności, chcę zoptymalizować moje świadczenia emerytalne. Mam tendencję do corocznego zwiększania wpłat do 2100 euro, nadal nie ubiegając się o żadne wsparcie, aby uniknąć całkowitego opodatkowania w późniejszym wieku.

Agent ubezpieczeniowy twierdzi, że w każdym przypadku będzie to całkowicie opodatkowane, bez względu na to, czy są przyznane dodatkowe świadczenia czy nie.

Doradca podatkowy twierdzi, że jeśli nie ma dodatkowych świadczeń, to podlega opodatkowaniu tylko umowa.

Kasa dodatkowych świadczeń poinformowała mnie, żebym skontaktował się z Urzędem Skarbowym, ponieważ ostateczna decyzja będzie podejmowana tam.

Urząd Skarbowy natomiast odesłał mnie z powrotem do Kasy dodatkowych świadczeń.

Po prostu nie mogę się dalej posunąć. Moim pomysłem było, jak wspomniałem, maksymalne zwiększenie kwoty umowy, bez ubiegania się o dodatkowe świadczenia. Czy jeśli odliczę składkę w wysokości 2100 euro rocznie od podatku, to czy Urząd Skarbowy przyszedłby potem w momencie otrzymania emerytury i ponownie by pobierał?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Vanadis

Napisany przez Matthew Pryor
Agent ubezpieczeniowy twierdzi, że w każdym przypadku należy opodatkować całość, niezależnie od dodatków czy nie
doradca podatkowy twierdzi, że w przypadku braku dodatków opodatkowany zostanie jedynie kontrakt

Należy rozróżnić, o jakiego rodzaju płatności chodzi. Dożywotnie renty kapitałowe oparte na składkach nieobjętych dotacją są opodatkowane według części dochodowej (także wraz z dodatkową rentą z nadwyżek), patrz § 22 Nr. 5, zapis 2a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jeśli jest wykorzystywane dofinansowanie (niezależnie od rodzaju), zastosowanie znajdzie zapis 1, renty zostaną sklasyfikowane jako inne dochody i są odpowiednio opodatkowane.

Czy gdy odliczę składkę w wysokości 2100 euro rocznie od podatku, czy urząd skarbowy ponownie przyjdzie po moją rentę?

Tak. Ponadto, jest to bezsensowne przedsięwzięcie. W ramach kontroli korzyści urząd skarbowy uwzględni prawo do dodatku. Ulga podatkowa zostanie zastosowana tylko wtedy, gdy to prawo zostanie przekroczone. Dodatek powinien więc być złożony w ramach wniosku podstawowego.

Napisany przez vanadis
Dziękuję za odpowiedź. Gdy piszesz, że renty, oparte na nieubezpieczonych składkach, podlegają opodatkowaniu według udziału w przychodach, faktycznie zakładałem, że byłoby to korzystniejsze niż składanie wniosków o dodatki.

Napisany przez Hanomag

W przeszłości podpisałem rodzaj Riester dla dodatkowego ubezpieczenia komunalnego. Do tej pory wpłacałem tylko minimum i nie ubiegałem się o żadne państwowe dofinansowanie.

Czyli również żadnego ulgi podatkowej?

Cytat vanadis

Ponieważ za pięć lat będę przechodzić na rentę z powodu poważnego stopnia niepełnosprawności, chciałbym zoptymalizować swoje świadczenia emerytalne. Skłaniam się ku corocznej podwyżce wpłat do 2100 euro, nadal nie ubiegając się o dofinansowanie, aby uniknąć całkowitego opodatkowania w wieku emerytalnym.

Zrezygnowałbym, ponieważ emerytura firmowa jest objęta obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym od pełnej składki.

Cytat vanadis

Agent ubezpieczeniowy mówi, że w każdym przypadku musi to być opodatkowane w całości, bez względu na to, czy są dodatki czy nie
doradca podatkowy mówi, że jeśli nie ma dodatków, to opodatkowany jest tylko kontrakt

Jeśli jest to umowa Riester, wtedy obowiązuje pełne opodatkowanie. Jeśli skorzystasz z ulgi podatkowej, Urząd Skarbowy zakłada, że również ubiegałeś się o dodatki i zmniejsza zwrot podatku o te kwoty.

Cytat vanadis

Jeśli odliczę składkę w wysokości 2100 euro rocznie od podatku, czy Urząd Skarbowy przy odebraniu emerytury również to potrąci?

Zdecydowanie tak!

Jeśli przysługuje Ci prawidłowy zwrot podatku, możesz - jeśli to jeszcze możliwe - aby uniknąć opłat za ubezpieczenie zdrowotne, zdecydować się na nową umowę Riester i następnie wypłacić ją w formie renty. W przeciwnym razie, pieniądze na zbliżający się emeryturę oszczędziłbym w inny sposób.

Cytat vanadis

Jeśli piszesz, że renty na nieudokumentowanych składkach podlegają opodatkowaniu przez część dochodową, właściwie zakładałem, że byłoby to korzystniejsze niż ubieganie się o dodatki.

Na pewno tak jest, jeśli kwota dodatku 154 euro nie pozwala Ci skorzystać z ulgi podatkowej. Z ulgą podatkową to już zagadnienie do przeliczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata