Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferta finansowania - proszę o ocenę

Napisany przez theAzzi
Cześć wszystkim!

Teraz wszystko dzieje się nagle :-).

Zarezerwowałem nieruchomość w Krefeld Uerdingen i obecnie sprawdzam możliwości finansowania. Wczoraj miałem pierwsze spotkanie z Interhype. Ponieważ jestem dość nowy w tym temacie, chętnie poznam Wasze opinie! Drugie spotkanie z innym doradcą planowane jest na środę.

Cena zakupu nieruchomości 231 000€
Remont / modernizacja 27 000€
Koszty dodatkowe przy zakupie 27 882€
Kapitał własny 30 000€, z czego 20 000€ mają być wykorzystane

Potrzebne finansowanie: 266 000€.

W aplikacji uwzględnione jest obciążenie jednej z nieruchomości mojej matki w wysokości 60 000€

Dochód netto z dodatkiem kindergeld: 4 780€ miesięcznie.

kredyt samochodowy, pozostały dług 9 502€, rata 367,26€.
__________________________________________________ _____________

Oferta od AXA

Okres bindowania oprocentowania 20 lat
Efektywne oprocentowanie roczne 1,68%
Spłata: 2,4%
Rata: 902,18€
Pozostały dług: 114 536€

DARMOWA Roczna Modyfikacja Spłaty, standardowa dodatkowa spłata 5%.

Matka 62 lata, 2 nieruchomości, wartość około 270 000€, spadek indywidualny.

Szczególnie darmowa roczna modyfikacja spłaty wydaje mi się interesująca.

KFW został przez niego źle oceniony, ale wiem, że prowizja tutaj jest niska. Argumentem było saldo pozostałe po 10 latach w KFW, które wtedy musiałoby być przeniesione na potencjalnie gorszą stopę procentową. Ponieważ tanio na początku, drogo na końcu. Jego zalecenie: Lepiej uporządkować wszystko w jednym miejscu, gdzie mogę bezpłatnie dostosować spłatę rocznie i mieć gwarancję na 20 lat.

Dziękuję za opinie i porady!

Napisany przez 2tneub
Może warto rozważyć podzielenie pożyczki i podział zabezpieczeń. W ten sposób Dom matki mógłby szybko zostać zwolniony z zabezpieczeń.

Napisany przez NaTwoim13
@theAzzi

Czy mógłbyś nam krótko powiedzieć, jaka jest Twoja intencja? Czy chcesz oceny Twojej oferty, lepszych warunków, innej koncepcji?

Jeśli pytasz u Interhyp oraz innych pośredników, co możemy dla Ciebie zrobić, biorąc pod uwagę, że byliśmy w kontakcie?

Powodem, dla którego nie została zaoferowana KfW, jest wyłącznie fakt, że AXA nie oferuje KfW. Coroczne zmiany stawek spłat są zabawami, których i tak raczej rzadko będziesz używał. Zostały one zintegrowane 2-3 razy także przez innych dostawców i mogłyby tam być również dokonywane zmiany. Oczywiście, są one wtedy płatne, ale minimalnie i najprawdopodobniej i tak niepotrzebne.

Nie widzę powodu, dla którego nie chciałbyś dodać środków KfW oprocentowanych w wysokości 0,9% (subsydiowane 0,25%). Ponadto warunki na 20 lat zabezpieczone przez matkę (co już wcześniej poleciłem) są lepiej dostępne na rynku.

Warunki na 20 lat muszą w tym przypadku być poniżej 1,60, tak samo jak musisz dodać KfW z 0,9%. Lub możesz wybrać standardowe warunki KfW, przepiąć je do Alten Leipziger, dalej zmniejszając udział kredytu i generując na 20 lat 1,5%.

Ponadto nie mogę zobaczyć, czy zbadałeś możliwość skorzystania z funduszy pomocowych krajowych. Interhyp na pewno tego dla Ciebie nie będzie robić!

Napisany przez wise
Co to jest subwencjonowany kredyt KFW? Skąd się biorą -0,25%? I co chcesz wspierać z 4,700 netto? NRW udziela wsparcia tylko w przypadku bardzo niskiego dochodu rocznego.

@ theAzzi, co będziesz robił po 20 latach? Czy kiedykolwiek myślałeś o 25-letnim spłaceniu całego kredytu? Gdzie kupiłeś w Uerdingen? Jestem z Uerdingen ... ;-) Nie martw się, już kupiłem, w Inrath ... ;-)

Ach tak, zajrzyj do Pasch & Kruszona.

Napisany przez NaTwoim13
Allianz, mądre, Allianz!! To obecnie najkorzystniejsze warunki na 20 i 25 lat! Lub niesubsydiowane poprzez Alte Leipziger w drugiej kolejności, dodatkowo poprawiając wskaźnik obciążenia. Na wysokiej pozostałej kwocie różnica 0,2% w warunkach jest znacząca.

Kto ma 4 700 euro netto??? Na pewno nie osoba pytająca (TE)!!!

Napisany przez wise
Tak, on ma nawet 80,- więcej miesięcznie ... ;-)

Załóżmy, że możemy odliczyć 2 razy zasiłek rodzinny. Wtedy wychodzi 4 400,- € netto. Jeśli chcesz otrzymać wsparcie od Banku NRW, to nie możesz nawet brutto zarabiać 4 400,- z 2 dziećmi ... ;-)

Napisany przez theAzzi
Witaj Mądry,

czy Arndtstraße 62, parter, ogród należy do mieszkania. Ogłoszenie zostało już usunięte z sieci, więc nie martwię się, że ktoś Cię wyprzedzi :-).

Pochodzimy pierwotnie z północy Niemiec i obecnie mieszkamy w Düsseldorfie. Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mógł jeszcze raz krótko potwierdzić lokalizację, w razie wątpliwości także prywatnie, jeśli nie chcesz tego umieszczać publicznie. Byliśmy bardzo zadowoleni po 3 wizytach + 1 dodatkowa w Starym Mieście. Ślepa uliczka, strefa 30 km/h, wiele placów zabaw, szkoła podstawowa i wszystkie formy szkół w pobliżu, Stare Miasto, dworzec i park miejski wszystko poniżej 1 km, Renu 1,2 km. Różne supermarkety w zasięgu spaceru. Wszystko wyglądało bardzo elegancko. Społeczność domowa właśnie przy drugiej wizycie zajmowała się wspólną pielęgnacją otoczenia zewnętrznego.
Ale pewnie pamiętający ktoś z Uerdingen może ocenić to jeszcze lepiej!

Tak, wciąż waham się między 20 a 25 latami. Podczas pierwszej konsultacji przy 25 latach otrzymałem znacznie gorsze stopy procentowe... Ogólnie na starość: mam emeryturę służbową i według aktualnej prognozy otrzymam około 360 tysięcy euro brutto, wypłaconych jednorazowo w wieku 67 lat (pakiet kombinowany od firmthyssenkrupp). Ponadto mam 2 nieruchomości od matki jako jedyny spadkobierca. Jeśli będzie potrzebna opieka, to musi przeznaczyć przynajmniej jedną z nich, bo chcę, żeby miała dobrze, a ja nie jestem na miejscu.

Jeśli uda mi się to zrobić w określonym czasie, byłoby to jednak zdecydowanie super! Wiem, że wszyscy liczą na wzrost dochodów, ale aktualnie mam faktycznie 2 konkretne sprawy w poczekalni (nic pisemnego, tylko ustne zobowiązanie ze strony zarządu - dlatego nie (!) planowalne).

Dlatego z wysokim prawdopodobieństwem będę szybko zwiększać spłatę i ewentualnie korzystać z dodatkowych wpłat.

Ale na początek chciałbym zacząć z relatywnie niewielkim obciążeniem (800-900 €), ponieważ moja żona jest na urlopie rodzicielskim, a ja jako młody ojciec również ponoszę duże odpowiedzialności.

@Dochód:
Otrzymuję 3575 € netto, 13,05 pensji miesięcznie = 3887 €. Żona otrzymuje około 600 € zasiłku rodzicielskiego (wniosek złożony ze względu na długotrwałą procedurę, prawdopodobnie trochę więcej) + 190 € zasiłku rodzinne. Razem około 4677,81 € miesięcznie do dyspozycji.

Jest to dość konserwatywna prognoza, prognoza powyżej pochodzi od Interhype. Przekazałem moje dokumenty Panu Buhmannowi. Jeśli faktycznie sytuacja jest na granicy, jeśli wynosi ona 4,7 tys. € i uwzględnia zarówno zasiłek rodzicielski, jak i zasiłek rodzinny.

PS: 1 dziecko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata