Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak znaleźć odpowiedni plan oszczędnościowy w ETF-ach?

Napisany przez ZIDZ87
Cześć wszystkim,

moje plany zakładają przelew 500€ miesięcznie na osobne konto lokaty terminowej oraz dalsze inwestowanie 350€ miesięcznie w plan oszczędnościowy ETF. Jednak mam trudności z wyborem właściwego ETF, jest po prostu zbyt wiele możliwości... Chcę ulokować pieniądze na co najmniej 20 lat i nie muszę do nich w tym czasie sięgać. Mam konto maklerskie na Finanzen.net i już przeczytałem tam wiele informacji.

Czy powinienem po prostu zaufać popularnym i znanym ETF-om?
Co sądzicie o ETF-ach? Czy to bezpieczna opcja na 20-30 lat?
Jak wybrać odpowiedni ETF?

Pozdrowienia,
ZIDZ87

Napisany przez Hanomag
W odpowiedzi na ten temat, cytuję artykuł z najnowszego biuletynu Finanztip:

JAK ZNALEŹĆ ODPOWIEDNI ETF?

Kto chce długoterminowo uzyskać trochę większy zwrot z oszczędności niż 1 lub 2 procent rocznie, nie może uniknąć rynku akcji. Najlepszym sposobem uczestnictwa w rynkowych wydarzeniach są fundusze indeksowe akcji, tzw. ETF-y. Obecnie dostępne są odpowiednie ETF-y dla wszystkich popularnych światowych indeksów akcji. Samo na elektronicznym systemie handlowym Xetra na giełdzie frankfurckiej oferowanych jest ponad 1000 takich funduszy. Jak zatem znaleźć odpowiedni ETF?

Kryteria wyboru ETF
Najpierw inwestorzy muszą zdecydować, na którym rynku akcji chcą uczestniczyć. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chodzi o akcje, należy jak najbardziej zdywersyfikować inwestycje między kraje i branże. W ten sposób wahania cen szybciej się zrównoważą, a ich rozrzut będzie mniejszy. Najlepsze ETF-y na indeks akcji światowych MSCI World przetestowaliśmy na nowo w sierpniu 2016 roku. Możemy polecić siedem ETF-ów. Kto chciałby skupić się bardziej na europejskich ETF-ach akcji, może na przykład zainwestować w Stoxx 600 lub MSCI Europe.

Następnie zastanów się, czy chcesz otrzymywać dywidendy na swoje konto co roku. Być może potrzebujesz pieniędzy na regularne wydatki. Wtedy nadaje się tzw. dywidendowy ETF. Kto bardziej stawia na wzrost wartości, wybiera ETF z kapitalizacją (thesaurierenden). Dokonuje on automatycznie reinwestycji dywidend do wartości funduszu.

Wielu inwestorów czuje się pewniej, gdy wie, że ETF zakupił pierwotne akcje indeksowe. Są to tzw. fizyczne ETF-y. iShares i db x-trackers mają takie papiery programów. Istnieją jednak także dostawcy ETF-ów, takie jak Comstage*, którzy posiadają w swojej ofercie tzw. syntetyczne ETF-y. Dostawca syntetycznego ETF za pomocą transakcji wymiany z bankiem zapewnia rozwój wartości indeksu. W koszyku akcji funduszu nie są zatem same akcje indeksowe, ale zazwyczaj inne jednostki udziałowe dużych przedsiębiorstw.

Oba typy ETF-ów mają niskie ryzyko pod względem ich konstrukcji. Wybór ETF więc zależy od gustu. Warto także sprawdzić, jakie ETF-y oferuje w korzystnych cenach Twoje bank internetowy lub broker.

Napisany przez MagicMike
Dobra odpowiedź.

Możesz również dołączyć do swojego portfela procentową część obligacji (świat) dla bardziej konserwatywnego podejścia. Ja tak właśnie robię.

Pozdrowienia, Mike

Napisany przez Matthew Pryor
Możesz też podejść do tego trochę bardziej konserwatywnie, dodając do portfela procentowy udział obligacji (światowych). Ja tak robię.

Ah, znowu ten słynny świat. Czy więc wenezuelskie czy kenijskie obligacje są uważane za konserwatywne? Są przecież w jakiś sposób...światowe?

I proszę pamiętać o Finanztip: zwykła strona partnerska, co oznacza, że głębokość artykułów nie jest imponująca. Lepiej zarabia się poprzez linkowanie do różnych stron dostawców i otrzymuje się za to prowizje.

Napisany przez MagicMike
Ah. Znowu słynny świat. Czy w związku z tym wenezuelskie lub kenijskie obligacje są uważane za konserwatywne? Są przecież w jakiś sposób... świat? A jeśli chodzi o Finanztip, nie zapominaj: zwykła strona partnerska, dlatego też głębokość artykułów jest niewielka. Lepiej zarabiać poprzez linkowanie do różnych stron dostawców i otrzymywać za to prowizje. Wygląda na to, że nie znasz podstaw teorii portfela. Pomaga studiowanie na uniwersytecie.

Napisany przez Matthew Pryor
Wygląda na to, że nie znasz podstaw teorii portfela. Pomocne byłoby studiowanie na uniwersytecie.

Niewiele napisane, nic nie powiedziane. Czy też tego nauczyłeś się na uniwersytecie?

Napisany przez Miguel
Jeśli trzymasz się ETF-ów, które opierają się na indeksach rozwiniętych rynków (np. MSCI World, euro Stoxx, Dax), to przez okres 20-30 lat jest bardzo mało prawdopodobne, że zakończysz na minusie. W przypadku MSCI World nie zdarzyło się to - niezależnie od momentu wejścia i wyjścia - przez 15 lat. Nawet w najgorszym okresie (1994-2009) średnia stopa zwrotu wynosiła wciąż 0,54% rocznie (https://www.finanztip.de/indexfonds-etf/msci-world/).

Przy poszukiwaniu odpowiedniego ETF-a pomogło mi najpierw zastanowienie się, jaką strategię powinien realizować fundusz, a następnie sprawdzenie na stronach różnych dostawców (np. Flatex, Comdirect, Justetf), jakie są dostępne fundusze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata