Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: dawać pieniądze

Napisany przez feko
Cześć wszystkim Moja matka chce mi przekazywać pieniądze miesięcznie i przelewać je na moje konto w formie stałego zlecenia. Czy w przyszłości mogą pojawić się jakieś problemy podatkowe z tego tytułu, Chodzi w zasadzie o niewielką kwotę pieniędzy, mniej niż 1000 euro. A jak to wygląda w przypadku prezentów, na przykład z okazji urodzin, Świąt Bożego Narodzenia itp., jeśli trafiają one na moje konto? Z poważaniem

Napisany przez ADMCI4
Cześć Feko, Czy już pracujesz? A może jesteś jeszcze uczniem? Jak na moje wiadomości, od 2009 roku dzieci i małżonkowie mają prawo do dziedziczenia większej kwoty wolnej od podatku niż dotychczas. Podatek jest pobierany, gdy następuje przeniesienie majątku poprzez darowiznę lub spadek i przewyższa kwotę twojego osobistego limitu zwolnienia. Wysokość limitu zwolnienia zależy od bliskości stosunku pokrewieństwa pomiędzy darczyńcą a beneficjentem. Ty jako dziecko masz limit zwolnienia w wysokości 400 000 EUR od 2009 roku (wcześniej 205 000 EUR). Ogólny limit zwolnienia przysługuje każdemu beneficjentowi i może być wykorzystany ponownie co 10 lat. Podatek nie przedawnia się, lecz może być żądany w dowolnym momencie (również później) przez urząd skarbowy. Z poważaniem Christian

Napisany przez feko
Cześć =) Jestem pracownikiem No cóż, przy 400 000, nie muszę się martwić, to długa droga przy miesięcznym zarobku około 200 euro... =) Myślę, że nie muszę się tym za bardzo przejmować. Inna sprawa, że czasem dostaję napiwki albo pieniądze ze sprzedaży na Ebayu i tak dalej. Mam trochę obaw, żeby po prostu zanieść te pieniądze do banku...dlatego pomysł z urodzinami itp., może to byłoby mądre, żeby wpłacić coś wtedy. Chcę oczywiście zgromadzić jak największe saldo konta w ciągu następnych lat, bo chcę sobie kupić nieruchomość. Czy powinienem się martwić o *czarne pieniądze*? W końcu to nie tak wielkie sumy, ale powtarzam, że od pstrego jak komar jest nosoróg, nie? Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata