Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Certyfikat uczestnictwa w Generalnym Kasie Urzędników , Kredytbank GmbH Berlin.

Napisany przez Hanni
Cześć,
krótka informacja o aktualnej sytuacji:

W 1997 roku zakupiłem certyfikat udziałowy w Generalnej Kasie Urzędników w Berlinie.
Udział w zysku preferencyjnym wynosi 7,30% od wartości nominalnej cichego wkładu kapitałowego.
Nie określono czasu trwania.
Zostałem poinformowany ustnie o ryzykach (w przypadku upadłości konieczna jest dopłata)

W sierpniu 2016 roku zostałem powiadomiony o wypowiedzeniu tego (za pośrednictwem listu poleconego) z następującego powodu - cytuję
... jak na pewno dowiedziałeś się z prasy i mediów, dla banków w sprawie cichych wkładów kapitałowych obowiązują nowe wytyczne Unii Europejskiej. Dlatego prosimy o zrozumienie, że wypowiadamy umowę spółki dotyczącą cichego wkładu kapitałowego pomiędzy Tobą a ABK Allgemeine Beamten Bank AG na kwotę euro ... z dniem 31 grudnia 2019 r.... Następnie opisano, jak będzie przebiegała zwrotka do maja 2020 roku.

W odpowiedzi w sierpniu w skrócie (również za pośrednictwem listu poleconego):
... nie zostałem poinformowany przez media i oczekuję tych informacji od banku, proszę o ujawnienie tych wytycznych ... Nie zgadzam się z wypowiedzeniem umowy.

W odpowiedzi otrzymałem telefon od tego banku. W zasadzie podano kilka kwestii:
- otrzymaliśmy Twój list polecony
- nie musimy Ci niczego ujawniać
- między nami mówiąc - 7,30% jest tak wysokim zyskiem, że obecnie nie ma go nigdzie indziej, oczywiście to jest istotne
- udział w zyskach nie jest zabezpieczony w przypadku upadłości (to ryzyko było znane)
- oczywiście, także możemy wypowiedzieć umowę

Ja odpowiedziałem, że jeśli wysokie oprocentowanie jest powodem (co zostało podkreślone w kilku zdaniach podczas rozmowy telefonicznej), to powinno się to podać jako powód, a nie odwoływać się jako uzasadnienie do nowych wytycznych UE. To byłaby kłamstwo. Nadal trwałem przy nieuznaniu i powiedziałem, że nadal oczekuję pisemnego uzasadnienia.

Dzisiaj otrzymałem pisemne potwierdzenie wypowiedzenia podpisane również przez Dyrektora Prawnego / Zarządzanie reklamacjami.
Cytuję:

... w powyższej sprawie chcielibyśmy poinformować Cię, odnosząc się do Twojego powyższego pisma, że wypowiedzenie istniejącej umowy spółki nastąpiło na podstawie § 2 warunków wydrukowanych na odwrocie umowy spółki ...

Tak, zgadza się, istnieje § 2 - jeśli nie jest wypowiedziana 36 miesięcy przed terminem wygaśnięcia, wydłuża się o kolejny rok. Wypowiedzenie może nastąpić tylko na koniec roku obrotowego.

Dużo tekstu - teraz moje pytanie:

Czy bank może po prostu wypowiedzieć umowę? W drugim piśmie nie podano naprawdę żadnego powodu (oprócz § 2). Na temat tych wytycznych UE (uzasadnienie w pierwszym piśmie) nie napisano nic.

Oczywiście pożyczam bankowi pieniądze, aby móc z tego również skorzystać - na oprocentowaniu. Nie ma rzeczywistego powodu - brak upadłości, bo w takim przypadku musiałbym być powiadomiony, co byłoby uzasadnieniem.

Podejrzewam, że bank po prostu nie chce już płacić tych obecnie niezwykle wysokich odsetek. Bank ma się jednak dobrze. Mógłby nadal sobie na nie pozwolić. To jest tylko czterocyfrowa kwota! Tylko drobne pieniądze dla banku. Dlatego uważam, że powinienem trwać przy umowie.

Czy ktoś może mi pomóc w sposób wiążący z podaniem powodu (najlepiej dla mnie oczywiście)?

Dziękuję z góry, Hanni

Re: Certyfikat uczestnictwa w Generalnym Kasie Urzędników , Kredytbank GmbH Berlin.

Napisany przez HerrHubert
Cześć Hanni,

jak już wspomniałaś, istnieje paragraf §2, który jasno zezwala na wypowiedzenie umowy. Zawsze był on integralną częścią umowy. W związku z tym wypowiedzenie jest skuteczne.

Pozdrowienia,

Michael

Napisany przez Hanni
Tak, początkowo zakładałem, że ten paragraf dotyczy tylko osób zaangażowanych. To, co naprawdę mnie irytuje, to uzasadnienie w pierwszym liście. Dlaczego? Mogliby od razu napisać, że wypowiadają za pomocą Par. 2.
Ale dziękuję za Twoją odpowiedź. Teraz prawdopodobnie stracę ten korzystny oprocentowanie, zawsze byłem na kilka dni na urlopie nad Bałtykiem!
Pozdrowienia, Hanni

Hmmm, to naprawdę trochę dziwne.

Dlaczego szukać innych powodów, skoro można po prostu złożyć tradycyjne wypowiedzenie.

Zdalnie jest to oczywiście niemożliwe do oceny.

Zdecydowanie zalecam dokładne sprawdzenie całej dokumentacji. Być może prawo do wypowiedzenia jest ograniczone lub faktycznie nie odnosi się do całej umowy.

Pozdrowienia, Michael

Napisany przez Hanni
Zastanawiałam się już, czy nie odwiedzić takiej placówki ochrony konsumenta, czy tam też są specjaliści w tej dziedzinie? Muszę to sprawdzić.
Pozdrowienia, Hanni

Porady prawne dotyczące inwestycji finansowych Czy zainwestowali Państwo w zamknięte fundusze i udziały w nadziei na dodatkowe zabezpieczenie emerytalne i/lub korzyści podatkowe? Czy finansowali Państwo inwestycje kredytem, ponieważ doradca finansowy powiedział Państwu, że mogą Państwo odliczyć od podatku odsetki od długu?
Jeśli mają Państwo wątpliwości co do jakości porady udzielonej przez bank lub pośrednika finansowego, to nasi prawnicy mogą udzielić Państwu niezależnej porady.
Nawet dla tych, którzy od lat wpłacają pieniądze na inwestycję finansową lub jej finansowanie, której nie rozumieją, warto skonsultować się z prawnikiem. Ponieważ sądy wielokrotnie przywracały poszkodowanym inwestorom ich prawa. Nasza oferta porad pomaga zidentyfikować istniejące możliwości.

Koszt i czas trwania: 60 euro za ok. 60 minut

Konsultacje odbywają się wyłącznie po wcześniejszym umówieniu terminu.

Znalazłem, w moim lokalnym biurze ochrony konsumentów

Pozdrowienia, Michael

Napisany przez BenniG
Brzmi o wiele lepiej, gdy bank obarcza politykę winą, zamiast pisania, że depozyt dla banku jest zbyt drogi.

Więc na początek spróbuj nie szkodzący obraz. Przy założeniu, że 99% nie kwestionuje błędów z Brukseli jako powód do wypowiedzenia umowy, to dobra taktyka. Pozostałym procentom można powiedzieć prawdę.

Napisany przez Hanni
Dziękuję! Właśnie zrealizowałem swój pomysł i zadzwoniłem do berlińskiego biura ochrony konsumentów, gdzie od razu odebrano telefon. Mam teraz umówioną wizytę na 5 października (doradca jest na urlopie) - Konsultacja prawna - opłata tylko 40,00 €. Ponieważ to jeszcze trochę potrwa, pomyślałem, że wyślę list do banku, w którym napiszę, że różne powody wypowiedzenia umowy sprawiają, że czuję się zaniepokojony i zamierzam skorzystać z porady prawnej. Czy to w porządku? Nie wiem, jak długo mogę czekać z wysłaniem pisma sprzeciwu.

Napisany przez Hanni

Brzmi zdecydowanie lepiej, gdy bank obarcza winą politykę, zamiast pisać, że wkład do banku jest zbyt drogi.

Więc najpierw warto spróbować zachować swoją reputację. Zakładając, że 99% osób nie zakwestionuje błędów z Bratysławy jako powodu wypowiedzenia umowy, to dobra taktyka.
Pozostałym procentom można wtedy powiedzieć prawdę.

tak, to może mieć sens. Niestety brzmi to również tak, jakby mogli mnie zwolnić bez podania powodów!

Napisany przez frankie99
Cześć Hanni,

właśnie dostałem (grudzień 2019 po ponad 20 latach czasu trwania) taki sam list z wypowiedzeniem umowy.

Co wynikło po rozmowie z biurem ochrony konsumentów? Czy warto złożyć sprzeciw?

Dziękuję za aktualizację.

Pozdrawiam,
Frank

Napisany przez Hanni
Cześć Franku, możliwe jest zwolnienie, jest to legalne. O tym zgłaszano już w telewizji.
Obie strony mają prawo do wypowiedzenia umowy zgodnie z regulacjami dotyczącymi terminów, takie jest stanowisko Stowarzyszenia Konsumentów.
Tak czy inaczej, życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Pozdrowienia

Napisany przez frankie99
Cześć Hanni, Dziękuję za szybką, chociaż niestety negatywną - ale już się tego obawiałem - odpowiedź. Życzę Ci/Państwu również wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia Pozdrowienia [url]frank[/url]

Napisany przez Hanni
Oczywiście nie znam twojej umowy, przeczytaj ją dokładnie.
Dziękuję także za życzenia
Pozdrowienia Hanni

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata