Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Składki Wohnriester powyżej maksymalnej kwoty dofinansowania.

Napisany przez Miguel
Hej droga społeczności!

W młodych latach wciśnięto mi riestera na Bausparvertrag (1% oprocentowania kapitału, Efektywna stopa procentowa od przyznania 3,23%). Zasadniczo nadal jestem przekonany do koncepcji Wohnriesteru w kontekście mojej indywidualnej sytuacji, jednak wtedy miałem już fundusz riestera i suma oszczędności w Bausparvertrag wynosiła tylko 30 000 €, co moim zdaniem było bez sensu przy finansowaniu domu w wysokości> 300 000 €.

Po długich wahaniach zdecydowałem więc w zeszłym roku zwiększyć sumę do 80 000 € i przenieść środki z funduszu riester do Bausparvertrag. Fundusz riestera do tej pory przyniósł znaczne zyski, które tym sposobem zabezpieczyłem.

Decyzja o zwiększeniu sumy na Bausparvertrag nie była łatwa, ponieważ stopa procentowa w fazie spłaty jest znacznie wyższa od obecnej stopy procentowej. Jednak planuję kupno nieruchomości za około 4 do 5 lat, więc do tego czasu sytuacja z rosnącymi stopami procentowymi może się zmienić. Ponadto nie jestem zobowiązany skorzystać z pożyczki z Bauspardarlehen, jeśli znajdę lepszą ofertę - na przykład pożyczkę riestera. Oprocentowanie kapitału w wysokości 1% nie jest złe w obecnym otoczeniu rynkowym, a dodatkowe świadczenia prawiene oraz korzyści podatkowe zwiększają stopę zwrotu. W sumie dla mnie nie było lepszej alternatywy.

Ponieważ nie chcę czekać wieki, aż Bausparvertrag będzie gotowy do przekazania, i tak naprawdę mogłem i chciałem dodatkowo oszczędzać pieniądze, ustaliłem składkę ryczałtową w wysokości 320 € miesięcznie. Roczna suma składek oszczędnościowych w wysokości 3 840 € jest znacznie wyższa od obecnego limitu dofinansowania w wysokości 2 100 €. Chociaż regularnie irytuję się, że ten limit - podobnie jak limity dochodów uprawniające do oszczędności pracowniczych i premii mieszkaniowej - nie jest dostosowywany do ogólnej inflacji i wzrostu cen po tylu latach, to w średnim terminie prawdopodobnie się to nie zmieni. Dlatego zastanawiam się:

1) Czy składki przekraczające górną granicę dofinansowania są doliczane do konta mieszkaniowego i muszą być opodatkowane w późniejszym wieku?

2) Czy odsetki od nieobjętych dofinansowaniem oszczędności podlegają podatkowi od zysków kapitałowych? Niestety wyjaśnienia mojego Bausparkasse ograniczają się do tego, że nie ma przewidzianych dyspozycji zwolnienia od podatku dla produktów riestera. Jednak zakładam, że kwota wolna od podatku powinna również obowiązywać dla takich dochodów z kapitału.

3) Jeśli w momencie zakupu nieruchomości znajdę pożyczkę riestera z niższą stopą procentową niż pożyczka z Bauspardarlehen, chciałbym oczywiście ją wybrać. Czy jest to możliwe bezproblemowo, czy Bausparkasse może pobierać opłaty, ponieważ może to być uznane na przykład za przedwczesne zakończenie umowy emerytalnej?

Będę wdzięczny za podzielenie się swoją wiedzą...:-)

Napisany przez uwehaensch
1) Nie
2) Tak
3) Tak

Napisany przez obelix

1) Nie
2) Tak
3) Tak

3) zależy od kasy oszczędnościowej lub jej warunków.

3) zależy od kasy budowlanej lub jej warunków.

Nie, zasadniczo nie. Jeśli później zgromadzone oszczędności mają być przeniesione gdzieś indziej (do innego dostawcy), to jest to coś innego. Bausparvertrag nie kończy się tylko dlatego, że w momencie przydzielenia nie przyjmuje się pożyczki.

Napisany przez Miguel
Dziękuję najpierw za wasze odpowiedzi! Jeszcze raz odnośnie pytania 2: Czyli udziały odsetek z kapitału nieobjętego wsparciem podlegają podatek od dochodów kapitałowych, ale mimo to nie można skorzystać z kwoty wolnej od podatku dla oszczędności? Wydaje mi się to wątpliwe pod względem konstytucyjnym, hasło zasada równego traktowania..

Napisany przez Matthew Pryor
Zgaduję, że mówimy o fazie wypłaty środków?

Napisany przez Miguel
Pytanie 3 dotyczy końca fazy oszczędzania, czyli kiedy umowa oszczędnościowa zostaje przyznana. Pytanie dotyczy tego, czy zrzeczenie się kredytu budowlanego będzie traktowane jako przedwczesne zakończenie umowy emerytalnej i czy wiąże się z opłatami czy innymi niedogodnościami. Pytanie 2 dotyczy oczywiście fazy oszczędzania.

Napisany przez Hanomag

Jeszcze raz odnośnie pytania 2: Czyli udziały od niezrefundowanego kapitału podlegają podatkowi od zysków kapitałowych, ale mimo to nie można skorzystać z kwoty wolnej od podatku? Wydaje mi się, że pod względem konstytucyjnym jest to wątpliwe, chodzi o zasadę równego traktowania.

1) Część 1 Nie, Część 2 tak, z udziałem zysku

Odpowiedź na Część 2 powinna brzmieć raczej: Być może, ale może też nie.

Anteile Zinsów nie podlegają podatkowi od dochodów kapitałowych i nie ma to również konstytucyjnych wątpliwości, ponieważ są opodatkowane podobnie jak prywatna renta z grupy III.
1) Część 1 nie, część 2 tak, z udziałem dochodu
2) Nie

1 - Część 2 i 2: skąd biorą się te bzdury? Skąd wynika tutaj renta i tym samym opodatkowanie udziałami, o którym mówisz? Może to być możliwe w pewnych okolicznościach (skomplikowane i tylko pośrednio), ale zazwyczaj nie jest.

Napisany przez Hanomag

1 - Teil 2 und 2: woher nehmen Sie denn diesen Quatsch.

Takie odpowiedzi są mi znane od Ciebie. Zazwyczaj pojawiają się, gdy jesteś w defensywie. Dlaczego nie możesz po prostu przyznać się do błędu? Twój upór tylko pogarsza sytuację.

Cytat od uwehaensch

Skąd się bierze tu emerytura?

Bobodda już to tutaj przekonująco wyjaśnił.

Istnieje bardzo dobry niemiecki komik stand-up o nazwisku Dieter Nuhr.
Kiedyś powiedział: Jeśli się nie ma pojęcia, najlepiej trzymać gębę zamkniętą.
Dla mnie ten wypowiedziany jako żart i żart jest wręcz filozoficzny.

Oto link do Ogólnych Warunków Umów dla Umów Społecznego Funduszu Emerytalnego, na przykładzie Wüstenrot-Bausparkasse.

https://www.wuestenrot.de/rmedia/med...ohnriester.pdf

Szanowny uwehaensch: polecam przeczytanie § 22!

Niestety nawet ta przekonująca wypowiedź nie utkwiła w Twojej pamięci.

Cytat od uwehaensch

i w związku z tym podatkiem od udziałów, który go propagujesz?

Cóż, w przeciwieństwie do Ciebie przeczytałem, co robi i co chce wiedzieć TS, dla Twojego zrozumienia: 12 x 320 € + 154 € - 2.100 € = 1.894 €. Z jednej strony wpłaca on tę wysoką kwotę do umowy funduszu oszczędnościowego nieobjętej dotacją, z drugiej rozważa możliwość nieuwzględnienia umowy funduszu oszczędnościowego w finansowaniu. Jeśli dochodzi do wypłaty emerytury, dla nieobjętych dotacją wpłat obowiązuje opodatkowanie dochodami.

Cytat od uwehaensch

Może to występować w pewnych okolicznościach (skomplikowane i tylko pośrednio), ale zazwyczaj nie.

No dobrze, a teraz co?

Odnośnie punktu 2) cytuje z pięknej broszury BFM:

Leistungen aus Altersvorsorgeverträgen werden erst in der Auszahlungsphase
besteuert. Dies gilt auch dann, wenn zugunsten des Vertrages
ausschließlich Beiträge geleistet wurden, für die der Anleger keine
„Riester-Förderung“ erhalten hat. Aus diesem Grund findet die Abgeltungsteuer
keine Anwendung. Die Höhe der Besteuerung korrespondiert
grundsätzlich mit der steuerlichen Freistellung der Beiträge in
der Ansparphase. Wurden die jeweiligen Beitragszahlungen steuerlich
gefördert, dann sind die sich daraus ergebenden Altersleistungen voll
nachgelagert zu versteuern. Hat der Anleger hingegen keine Förderung
erhalten, werden maximal die entstandenen Erträge und Wertsteigerungen
besteuert. Unter Umständen müssen die Altersleistungen entsprechend
aufgeteilt werden.

Niestety, nawet po tak przekonującym oświadczeniu nie zachował żadnej pamięci.

To nie było przekonujące oświadczenie. Naprawdę przekonujące byłoby, gdybyś znał nadrzędną normę AltZertG i zastosował ją w tym przypadku, co bobodda nie zrobił, albo ewidentnie ten zapis mu umknął.

Takie odpowiedzi są ode mnie typowe. .......:

Twoja przechwałki pełne wyższości tylko zwiększają twoją arogancję. Nie ma nic do dodania do argumentów Andreasa C. dotyczących ty w odniesieniu do ciebie. Proszę powstrzymaj się od przyszłego grubiańskiego i nieznośnego zachowania wobec mnie.

Napisany przez Hanomag

To również nie był przekonujący komentarz. Naprawdę przekonujące byłoby znać nadrzędną normę AltZertG i zastosować ją w tym przypadku, czego bobodda nie zdołał zrobić, albo wyraźnie unika znajomości odpowiedniego zapisu.

To również nie jest przekonujące, dyskredytować informacyjne komentarze innych uczestników. Jeśli możesz sensownie coś dodać, proszę zrób to.

To również nie jest przekonujące, dyskredytowanie informacyjnych wpisów innych uczestników. Jeśli masz coś sensownego do dodania, proszę, zrób to.

Moim zdaniem sensowne jest zwrócenie uwagi na to, że przesadzone wpisy nie są tak przekonujące, jak niektórzy by tego chcieli. A decyzję o tym, co uważam za sensowne do uzupełnienia i co nie oraz jakie wnoszę uzupełnienia, nadal podejmuję sam.

Napisany przez Hanomag

Twoja oberlehrerowska zadziorność jest tylko przewyższona przez twoją arogancję.

Tak to widzisz. Ale jeśli eksperci finansowi tutaj wypowiadają się na temat swojej dziedziny w sposób błędny, to czuję się zobowiązany - o ile uważam, że znam się lepiej - interweniować. Niestety jest przerażające, ile bzdur wygadują eksperci. Nie ma co się dziwić, że branża cieszy się złą opinią.

Cytat od uwehaensch

Do wyjaśnień Andrzeja C. na temat ty z panem nie ma nic do dodania.

W przeciwieństwie do ciebie, Andrzej C. ma klasę i stosunek.

Cytat od uwehaensch

Proszę powstrzymać się w przyszłości od swojego niezdarnego i nieznośnego zachowania wobec mnie.

Twoje zachowanie jest niezdarnie i zadziornie, jak inni potwierdzili. Dlatego warto byłoby, gdybyś nad sobą popracował.

Napisany przez Hanomag

I co uważam za sensowne lub nie, i co w konsekwencji uważam za warte dodania, wciąż pozostaje moją decyzją.

Trzeba to zaakceptować. Sensowność niektórych wpisów może nie być zrozumiała dla każdego, podobnie jak w tym przypadku.

Zacytowane przez Miguela

Ponownie odnosząc się do pytania 2: Czy część odsetek z niezadłużonego kapitału podlega podatkowi od dochodów kapitałowych, a mimo to nie można skorzystać z ulgi podatkowej dla oszczędności? Wydaje mi się to wątpliwe pod względem konstytucyjnym, hasło zasada równego traktowania.

Zacytowane przez Matthew Pryor

Zakładam, że rozmawiamy o fazie wypłaty?

Czy ktoś może i/lub chce zrozumieć każdy z moich postów, nie należy do mojego zainteresowania. Niektórzy też lubią mylić fundusz z fondem, prawda?

Napisany przez Miguel
Najpierw wielkie dzięki za ożywioną dyskusję. Przykro mi, że moje pytania wywołały tutaj takie kontrowersje..:-)

Wysłałem teraz mojej kasy oszczędnościowo-budowlanej oficjalne pismo z prośbą o wiążącą odpowiedź na pytania 1 i 2. Ponadto dowiedziałem się, czy wpłaty oszczędności w fazie zaliczki również są zaliczane do konta wspierającego mieszkanie. W niektórych kręgach uważa się, że konto wspierające mieszkanie zostanie obciążone lub uzupełnione dopiero wtedy, gdy zgromadzone środki będą wykorzystane na cele związane z mieszkalnictwem. Ciekawe!

konto wsparcia mieszkaniowego składa się głównie z 3 składników: dofinansowane wpłaty kapitału, dodatkowe dopłaty oraz wypłacone środki z konta.

Napisany przez Hanomag

Teraz wysłałem mojej kasy oszczędności formalne pismo m.d.B.u., prosząc o wiążącą odpowiedź na pytania 1 i 2.

Teraz czekamy na odpowiedź.

Ponadto dowiedziałem się, czy składki oszczędnościowe w fazie wpłat również są zaliczane do konta pomocowego mieszkaniowego. Czasami jest tak, że konto pomocowe mieszkaniowe jest obciążane lub uzupełniane tylko wtedy, gdy zgromadzone środki są wykorzystane na cele mieszkaniowe.

Chyba masz na myśli fazę wypłat? konto pomocowe mieszkaniowe jest faktycznie zakładane dopiero wtedy, gdy sfinansowany kapitał (ewentualnie z premiami i udziałem w zyskach) jest wykorzystywany na cele mieszkaniowe, na przykład wypłata sfinansowanego salda na cele mieszkaniowe do użytkowania własnego. W fazie spłaty do konta pomocowego mieszkaniowego przepływa jedynie sfinansowany udział w spłacie z premiami (bez odsetek).

Jeśli ktoś chce budować, nie uniknie wykorzystania zgromadzonego kapitału do finansowania nieruchomości w pewnym momencie. Wtedy nie dochodzi do rentowności, włączającej opodatkowanie zyskownego udziału nieobjętego dotacją w aktywie, zamiast tego zdobywane wzrosty wartości są opodatkowane jednorazowo. Osoby starsze wtedy mogą skorzystać z pewnych ulg. Ponownie cytat z broszury Ministerstwa Finansów:

Jeśli wypłaty z umowy emerytalnej
nie są ani rentą dożywotnią, ani świadczeniem z ubezpieczenia,
różnicę między wypłatą
świadczenia a opłaconymi na nie składkami podlega opodatkowaniu. Jeśli świadczenie jest wypłacane po ukończeniu 60 lat
wieku przez odbiorcę świadczenia i umowa miała
okres ważności ponad 12 lat, podlega opodatkowaniu jedynie połowa różnicy
. Dla umów zawartych po 31.12.2011 roku
zazwyczaj brany jest pod uwagę wiek ukończenia 62 lat.
Odpowiednie przypadki mogą pojawić się
w związku z certyfikowanym
planem oszczędnościowym bankowym lub funduszowym lub umową oszczędnościową mieszkaniową. W tych przypadkach wypłaty emerytalne najczęściej dokonywane są w formie planu wypłat z następującą częściową rentownością kapitałową
najpóźniej od 85. roku życia.

Podatek od zysków kapitałowych, ewentualnie uwzględniający kwotę wolną od podatku dla oszczędzających, nie jest uwzględniony.

Napisany przez Hanomag

konto mieszkalne składa się głównie z 3 składników: Wsparcia spłat kredytowych, dopłat oraz wypłaconych środków z umowy.

Nauczyciel musi zauważyć, że wypłacone środki dotyczą tylko wcześniej wspieranego udziału. Zdanie powinno brzmieć następująco:

konto mieszkalne składa się głównie z następujących składników: Wsparcia spłat i dopłat fazy spłat, wypłaconych wspieranych środków wraz z dopłatami i odsetkami fazy oszczędzania.

Przy czym kapitał nie musi pochodzić tylko z jednej umowy.

Następnie chcielibyśmy życzliwie zauważyć naczelnemu, że powinno być Ertragsanteilsbesteuerung i że dopełniacz i celownik radzą sobie najlepiej unikając siebie nawzajem. Zdanie powinno brzmieć następująco:

Wtedy nie dochodzi do renty włącznie z opodatkowaniem udziału w zyskach nie dofinansowanej części zgromadzonego kapitału,

Napisany przez Hanomag

W takim razie chcielibyśmy łaskawie zwrócić uwagę najpierwemu na to, że powinno być „opodatkowanie na zasadzie udziału w zyskach”, a po drugie, że przypadek i dopełniacz chętnie omijają się nawzajem.

Oczywiście, to się nie godzi na nauczyciela. Ale zostałem tu na forum w mig awansowany z nauczyciela na najwyższego nauczyciela.

Hm, w tajemnicy powiem: Ja nawet nie wiem, co to są przypadki i dopełniacze. Słyszałem te słowa ze sto razy w moim życiu, ale w ludowych i późniejszych szkołach podstawowych lat 60. takich obcych słów się nie używało. Na szczęście, bez znajomości dokładnego znaczenia tych terminów, z sukcesami przemierzyłem życie. Umiem całkiem ładnie czytać i pisać, dodawać i odejmować, znam tabliczkę mnożenia, liczyć ułamki, procenty i inne rzeczy niezbędne w życiu. Ogólnie rzecz biorąc, niczego nie brakuje mi z tego niby tak ważnego dla uczniów liceów wiedzenia, poza znajomością obcego języka. Zawodowo zrobiłem taką karierę, że mogłem rozkazywać akademikom.

W moim życiu, które nie było wysłane spadkami i koneksjami, nauczyłem się się obronić. Mam dużą rodzinę, piękne nieruchomości, stabilne i dobre dochody, ładny portfel akcji, torbę długu o bardzo niskim oprocentowaniu, poza tym jestem zdrowy i zwinny. Ogólnie rzecz biorąc: jestem bardzo zadowolony.

Mogę sobie pozwolić na błyszczenie w tym forum finansowym moją wiedzą specjalistyczną — nawet nie opartą na moich zawodowych zajęciach — i nie muszę szukać błędów ortograficznych innych. Jak z pewnością zauważyłeś, od ponad dwóch lat, dzięki Twoim uwagom, piszę o funduszach akcyjnych z „s” na końcu. Jak widzisz, nawet jako emeryt, mam zdolność uczenia się. Reguł gramatyki nikt mi dotąd nie nauczył, i teraz nie mam zamiaru się już z nimi męczyć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata