Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Planowanie przyszłości.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

chciałbym otrzymać sugestie odnośnie następującej sytuacji:

Finansowanie mieszkania wielorodzinnego na własne potrzeby od 2012 r.:

Bank 38.500 EUR na 3,51% łączne oprocentowanie, nadzwyczajna spłata 2,78%, pozostałe zadłużenie do 12/2021 -> 26.226 EUR (nadzwyczajna spłata 3.850 EUR/rok możliwa)
LABO 38.000 EUR na 0,5% łączne oprocentowanie, nadzwyczajna spłata 2%, pozostałe zadłużenie do 3/2027 -> 28.209 EUR
LABO 15.000 EUR na 2,75% łączne oprocentowanie, nadzwyczajna spłata 1%, pozostałe zadłużenie do 3/2021 -> 13.473 EUR

Dodatkowo w ciągu najbliższych 5-10 lat dach domu będzie musiał zostać odnowiony (przybliżona cena 35.000 EUR -> konieczność kompleksowego ocieplenia)

Dom z 1955 r., 3 kondygnacje, 260 m² powierzchni mieszkalnej na 560 m² działce. Wartość rynkowa to około 90.000 EUR (tyle też było zapłacone za nieruchomość).

Moje myśli:
Planowanie finansowania na 2021 r., gdy kredyt bankowy i małe LABO wygasną wraz z remontem dachu -> 75 tys. EUR ? Najlepiej w formie spłaty do końca 2031 r. -> plan zabezpieczenia budowy ?

Dziękuję z góry za Wasze sugestie...

Napisany przez C. Andreas
To byłby dobry wybór z umową oszczędnościową, jeśli celujesz w rok 2021. Musiałbyś jednak wpłacić sporo, około 40-45% z 75 000 euro. Oprocentowanie wynosiłoby 2,5%.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To byłby wtedy około 500 EUR/miesiąc, prawda?

Napisany przez C. Andreas
Mój pierwszy pomysł to taryfa Alten Leipziger, ale lepsza byłaby tutaj taryfa BHW. Jeśli celujemy w marzec 2021 roku, można tam dostać 500 euro przy oprocentowaniu 2,35%. Jednak wtedy miesięczna spłata wyniosłaby około 980 euro

Napisany przez koruma
Zaproponowałbym również umowę oszczędnościowo-budowlaną. Miałem z nią bardzo pozytywne doświadczenia w przeszłości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata