Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: KfW kontra DKB - Który kredyt studencki

Napisany przez qasim
pasuje lepiej do moich wymagań,
także który w efekcie końcowym będzie dla mnie tańszy?

Wkrótce rozpoczynam moje (pierwsze) studia w pierwszym semestrze i mam zamiar uzyskać licencjat
w regularnym czasie trwania studiów. Chcę wziąć kredyt tylko na pierwsze 2 semestry, czyli rok, 300 € miesięcznie. Chcę spłacać kredyt najwcześniej pół roku po zakończeniu studiów. Który z nich będzie dla mnie wtedy tańszy?

KfW ma oprocentowanie 4,08% i jednorazową opłatę w wysokości 238 €,
DKB po prostu 6,49%.

Znam również proste obliczenia odsetkowe, ale
w moim przypadku plan finansowy wygląda tak:

Code:
1.&2. 3.&4 5.&6. Pause
_______ _______ _______ ____ _________...
kredyt brak kredytu Spłata

I nie wiem, w którym etapie / etapach naliczane są odsetki
w przypadku którego kredytu. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez siscos
Zasadniczo wolałbym KFW niż DKB. W KFW okres karencji, czyli przerwa do spłaty, jest, mam wrażenie, możliwy tylko od 6 do 18 miesięcy. W twoim przypadku to by się nie udało.
Czy nie moglibyście pożyczyć tych pieniędzy od kogoś z rodziny, jeśli chodzi tylko o 2 semestry? Ja spłacałbym kredyt nawet w niewielkich ratach już od 4. semestru (po 6 miesiącach karencji od 2. semestru).
Miałem kredyt KFW od 1. do 5. semestru, wcześniejsza spłata nie była problemem. Wszystko online do zarządzenia.

Aktualizacja:
Kolejna faza karencji, od 18 do 23 miesięcy, to okres bez spłaty kapitału, podczas którego, jeśli nie wybrałeś odroczenia odsetek, płacisz tylko odsetki od udzielonej kwoty kredytu. Na twoje życzenie okres karencji można skrócić do maksymalnie 6 miesięcy.

Poniżej jeszcze raz wszystkie warunki w skrócie:
https://www.kfw.de/KfW-Konzern/Servi...%29-Merkblatt/

Napisany przez qasim
Cześć,
dzięki za pomoc.
Chyba zdecyduję się na kfw i będę pobierać minimalną kwotę, czyli 100 €, jeszcze przez 4 miesiące.
Wtedy będę mieć tylko 3 miesiące wolne po zdobyciu dyplomu licencjata.
Niestety, rodzina nie wchodzi w grę. W piątek mam spotkanie doradcze w Deutsche, wtedy porównam oferty od DKB i KfW.

Napisany przez Karolin
Dzień dobry, chętnie udzielę Ci porady w pytaniu, więc napisz do mnie wiadomość, a postaram się pomóc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata