Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy płacić długi tylko jednej instytucji?

Napisany przez Bubbi
Cześć razem,

ze względu na problemy osobiste i zawodowe moja sytuacja finansowa w ostatnich latach nie była najlepsza, dlatego też zgromadziła się u mnie pewna suma długów (2500-3000 euro), którą obecnie spłacam w miesięcznych ratach czterem różnym wierzycielom. Chciałbym pozbyć się tych długów jak najszybciej ze względu na moje sprawozdanie w Biurze Informacji Kredytowej, czy istnieje możliwość lub doradztwo w zakresie zadłużenia (inne rozwiązanie), które umożliwiłoby mi spłacenie tych długów od razu, a pozostałą kwotę długu opłacać miesięcznie tylko jednemu podmiotowi?

Być może ktoś tutaj był już kiedyś w podobnej sytuacji i wie, do kogo w moim przypadku mogę się zwrócić?

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Cześć Bubbi,

Zajrzyj na wiso.de.
Chyba tam był artykuł o doradztwie dla dłużników 12 września. Wnioskiem było, że prywatne firmy to oszuści i trzeba płacić podwójnie (firmie + adwokatowi), a publiczne są darmowe, choć można musieć dłużej czekać na termin.

Ale ogólnie, jaka jest Twoja miesięczna przestrzeń do manewrowania?
Jak szybko znikną długi?

Co złego jest w obsługiwaniu 4 wierzycieli?
Możesz założyć osobne konto, na które po otrzymaniu wynagrodzenia przelejesz całą kwotę miesięczną, z której potem będą pobierane czterech płatności.

Masz debet?
Jeśli tak i chcesz pozbyć się długów u wierzycieli, możesz przecież przekroczyć stan konta. Ale kosztuje to około 1% miesięcznie, czyli przy przekroczeniu o 3000 € musiałbyś zapłacić 30 € odsetek.
Ponadto przypomnienie o długu na koncie przypominałoby ci o oszczędzaniu aż do jego spłaty.

Ogólnie uważam, że 3000 € nie są powodem do zmartwień, dopóki Twoja obecna sytuacja wygląda lepiej niż wcześniej. Więc zarabiasz więcej niż wydajesz.

Pozdrowienia

Napisany przez Lars04
Tak samo myślę jak BenniG, ponadto nie ma sensu szybko pozbywać się długów, ponieważ można to zrobić tylko po tym, jak weźmiesz mały kredyt, który z kolei pojawi się w rejestrze dłużników. Spłacaj wierzycieli, którzy wydają się być zadowoleni, dzięki czemu Twoja sytuacja w rejestrze dłużników poprawi się, ponieważ wszystkie raty są opłacane. Nie jest źle mieć długi, dopóki się je spłaca. Rejestr dłużników tylko pogarsza się, gdy nie regulujesz rat. ;-)

Napisany przez Caluna-Banker
Cześć
W zależności skąd pochodzą dotychczasowe długi, może być wskazane sprawdzenie, czy są one prawidłowe. Na przykład przy małych kredytach, na co zdarzają się błędy w procedurach, można się przeciwstawić i odwołać - można również dochodzić odszkodowania lub w przypadku kredytów rozliczeniowych banki mogą dokonać korekty z powodu błędnych ustaleń wartościowych i niepoprawnych dostosowań oprocentowania (ważne słowo: audyt konta) możliwe. To może przynieść całkiem pokaźną sumę poprzez odsetki od odsetek... Może organizacja PROretoure e.V. byłaby pomocna jako instytucja.
Powodzenia w spłacaniu długów

Napisany przez Reich-1
Cześć,

można się obejść bez sklepu samoobsługowego, nie jestem jego zwolennikiem, sam sobie poradziłem, z około 100 wierzycielami, standardową pensją, zajęło to trochę lat, żadnego upadłościowego planu, nie otrzymałem od nich odpowiedzi przez 1,5 roku, skandal, gdy zadzwoniłem, nie wiedzieli dlaczego, przyjęli zbyt mało pracowników, zaoferowałem pomoc, oczywiście nie za darmo, nie chcieli tej pomocy, a ich metody pracy mnie irytują, przestawienie raty, każdy może to zrobić.

Postępowałem tak: płaciłem dużo pierwszemu wierzycielowi, małe kwoty były szybko regulowane, zawsze znikało od razu 5 wierzycieli miesięcznie, a 3 inne mniejsze, wszystko dobrze działało, omija się w ten sposób tytuły wykonawcze i zajęcia, odkryłem tę taktykę, po jakimś czasie przepisałem wszystkie opłacone rzeczy, niestety dopiero od drugiej fali (35 wierzycieli), pierwsza fala miała 65 wierzycieli.

Powodzenia z tą taktyką, Reich-1, sprawdzi się, zobaczysz, oczywiście zawsze się dobrze informować, teraz są maile, to szybko idzie, za moich czasów tego nie było, zacząłem spłacanie od 1999 roku.

Pozdrawiam i miłego dnia, Reich-1

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata