Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferta zmiany taryfy umowy oszczędnościowej

Napisany przez yoshi
Cześć wszystkim,

otrzymałem od mojej kasy oszczędnościowo-budowlanej ofertę zmiany taryfy i chciałem poprosić o waszą opinię.

W liście informacyjnym opisano poprawę warunków dzięki spadkowi stóp procentowych, które zostaną przekazane klientom...itp.

W takich listach jestem sceptyczny i myślę sobie: ...moja kasa oszczędnościowo-budowlana nie jest organizacją charytatywną i na pewno nie chce mi po prostu zrobić dobra - bez własnego zysku.

Dane ramowe:
- Suma oszczędności budowlanych 53 000€ / Okres 10 lat / Termin przydziału za 7 lat

A tutaj porównanie (stara taryfa vs. nowa taryfa)
podaję tylko dane, w których nastąpiła zmiana:
- Oprocentowanie oszczędności 0,50% / 0,10%
- Stała stopa procentowa dla pożyczek budowlanych 2,7% / 1,95%
- Roczna stopa procentowa po przydziale 3,57% / 2,82%
- Opłata roczna w fazie oszczędzania 18,00€ / 15,60€

Ponadto przeprowadzono symulację (z wieloma jeśli i gdyby)
z której wynika, że powinienem zaoszczędzić około 1000€ na całym okresie trwania.

Co sądzicie, patrząc na fakty, czy warto rzeczywiście dokonać zmiany?
Już sam spadek oprocentowania z 0,5% do 0,1% wydaje mi się dramatyczny.
Ponadto termin przydzielenia w innej taryfie jest o 3 miesiące późniejszy.

Dziękuję z góry za wasze odpowiedzi

Napisany przez xlarge
To po prostu zależy od tego, czy skorzystasz z pożyczki, czy też bardziej wykorzystasz umowę do oszczędzania. A także czy ponownie będzie pobrana opłata za zamknięcie?

Napisany przez yoshi
Cześć, skorzystam z pożyczki i nie ma konieczności ponoszenia dodatkowej opłaty za zamknięcie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli skorzystasz z pożyczki budowlanej, oprocentowanie pożyczki budowlanej jest niższe niż różnica 0,4% pomiędzy starym a nowym oprocentowaniem kapitału.

Powinno to być dla Ciebie opłacalne, jeśli skorzystasz z pożyczki budowlanej.

Czy to jest naprawdę konieczne? Dlaczego musisz skorzystać z pożyczki budowlanej?
Istnieją przecież obecnie alternatywne rozwiązania przy korzystnym poziomie odsetek.
Czy też oszczędzanie to konstrukcja związana z istniejącymi już finansowaniami?

Napisany przez NaTwoim13
Stawia się zupełnie inne pytanie, a mianowicie o opcje premii. Jaką premię otrzymasz w obecnym taryfie, jeśli nie skorzystasz z pożyczki! Dzięki premii odsetkowej saldo może się zwiększyć na tyle, że przy takim samym zapotrzebowaniu mniejsze zaangażowanie (ze względu na wyższe saldo z powodu premii odsetkowej) na kwotę pożyczki może spowodować, że oprocentowanie pożyczki spoza kredytu budowlanego może być nawet wyższe, aby cały czas było opłacalne.

Alte Leipziger oferuje natychmiastową pożyczkę w wysokości 2,49% bez wpisu hipotecznego do dowolnego wykorzystania. Tutaj pobiera się premię odsetkową z umowy oszczędnościowej budowlanej, co może usprawiedliwić ograniczenie zapotrzebowania na pożyczkę na rynku, podczas gdy BSV zostanie przyznany z rezygnacją z pożyczki i wyższą premią.

Kasy oszczędności budowlanej nie chcą oferować lepszego oprocentowania, lecz raczej niszczyć opcje premii, w dodatku w przypadku konwersji saldo jest zwykle obniżane, ponieważ odsetki w wysokości 0,1% zamiast 0,5% są płatne wstecznie, co oznacza, że rachunek oszczędnościowy budowlany jest tak traktowany, jakby obowiązywała już wtedy nowa taryfa. Nazywa się to np. opłatą za zmianę taryfy, która stanowi różnicę między 0,1% a dotychczasowymi wpłatami w wysokości 0,5%.

Napisany przez florianmeier
Mając na uwadze aktualny poziom odsetek, kredyt hipoteczny jest drogi.

Ważna jest również zawsze spłata kapitału przy kredycie hipotecznym. Zazwyczaj dość wysoka.

Napisany przez BenniG
Umowa oszczędnościowa na cele budowy jest również gotowa do przeznaczenia dopiero za 7 lat. Z tego powodu nie można jeszcze nic powiedzieć na temat poziomu oprocentowania kredytu hipotecznego.

Jeśli podpisałeś umowę oszczędnościową na cele budowy w celu uzyskania ewentualnego finansowania nieruchomości, zdecydowanie zalecam pozostawienie jej bez zmian.

Za 7 lat będziesz miał wtedy szereg opcji do wyboru.

Jeśli stopa procentowa pozostanie na obecnym poziomie, można kontynuować umowę (jeśli będziesz potrzebować gotówki) i wziąć zwykły kredyt.

Jeśli oprocentowanie wynosi ponad ~1,5% i poniżej 2,7%, rozważ opcję spłaty z odstępstwem od umowy, aby zmniejszyć jak najbardziej pozostały dług.

Jeśli oprocentowanie przekroczy 2,7%, warto skorzystać z kredytu z umowy oszczędnościowej na cele budowy.

Napisany przez NaTwoim13
Decydujące jest to, jaką premię obecna stawka oferuje w przypadku zrezygnowania z pożyczki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata