Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Odpowiednie mieszanie i wybór produktów finansowych dla kwoty inwestycyjnej 100 000.

Napisany przez ich200
Cześć wszystkim,

Jestem zainteresowany waszym zdaniem na temat następującej kompozycji produktów finansowych: (patrz wykres)

Kapitał: 110.000,00€

Mülheimer Wohnungsbau eG,
5 udziałów: 1.250,00 € z 4%

ING DiBa Tagesgeld
2.500,00 € z 0,35%

CA Consumer Finance S.A.
39.000,00 € z 1,5% na 7 lat

Commerz Real Immobilienfonds
40.000,00 około 2,5% (raczej więcej) z wypłatą w postaci nabycia udziałów lub corocznej wypłaty

Akcje w ING-DiBa
BMW za 2.000,00€
VW za 2.000,00€
Adidas za 2.000,00€
Bayer za 2.000,00€
Tesla za 2.000,00€

Czekam na wasze opinie lub alternatywne propozycje.
(O mnie: stałe zatrudnienie w sektorze publicznym, żadnych innych zobowiązań, dzieci, itp...)

Dzięki!

Re: Odpowiednie mieszanie i wybór produktów finansowych dla kwoty inwestycyjnej 100 000.

Napisany przez 2titan1981
Grupe w nieruchomości Grupe pojedyncze akcje. lokata na dzień dzisiejszy w zależności od dochodu prawdopodobnie zbyt niska

Napisany przez Lars04

Grudki w nieruchomości Grudki w pojedyncze akcje. Rachunek oszczędnościowy w zależności od dochodu prawdopodobnie zbyt niski

Czy możesz mi wytłumaczyć dlaczego jest to prawdopodobnie zbyt niskie, przy kapitale w wysokości 110.000,00 €?

Napisany przez xlarge
W akcjach wiele wartości motoryzacyjnych - gdzie są pozostałe 18250€?

Napisany przez ich200
Reszta nie jest jeszcze zaplanowana, bądź też pojawia się pytanie, który obszar lepiej rozbudować/mógłbym.

Jeśli podzielę to na
szybko dostępne to chyba dotyczy to lokaty terminowej, więc kilka dni
średnio dostępne to chyba dotyczy to akcji i funduszy, więc kilka dni do roku
niedostępne zbyt szybko to chyba dotyczy to lokaty długoterminowej, więc 7 lat.

Napisany przez ich200
Blokowanie w nieruchomościach blokuje pojedyncze akcje. Oprocentowanie lokat zależy prawdopodobnie od dochodów

Co ma mój dochód do oprocentowania lokat?
Czy chodzi Ci o oprocentowanie lokat?

Napisany przez Lars04

Co ma moje dochody do oprocentowania konta oszczędnościowego?
czy masz na myśli dochody z oprocentowania konta oszczędnościowego?

Dokładnie, ja też tego nie do końca zrozumiałem.

Napisany przez Matthew Pryor
Chodzi raczej o absolutną kwotę. Często propaguje się jako dogmat, że powinno się zachować x pensji jako rezerwę awaryjną. Na wypadek gdy pęknie wąż spustowy pralki lub wydarzą się podobne katastrofy.

Co ma wspólnego moje dochody z odsetkami od lokaty terminowej?
Czy przez dochody rozumiesz odsetki od lokaty terminowej?

Wszystko zależy od tego, jak i na co wydajemy pieniądze w ciągu miesiąca. Wyższe wynagrodzenie zazwyczaj oznacza wyższy standard życia. Dlatego droższe rzeczy też mogą się zepsuć. Byłoby głupio, gdybyśmy musieli sprzedawać akcje i Fundusze inwestycyjne, które akurat się nie radzą gdy coś się stanie...

Jednak są też finansiści, którzy tylko narzekają, ale nic konstruktywnego nie mają do powiedzenia. Nadal czekam na odpowiedź od profesjonalisty, jak pokryć cały świat, mając tylko 2 fundusze, które obejmują także Tuvalu, aby naprawić moje dziwaczne postrzeganie świata.

Napisany przez Martin79HN
Cześć ich200,

jakie jest zamierzone osiągnięcie?
Czy posiadasz własność w postaci mieszkania/domu?

Masz do dyspozycji 110 000 € kapitału, brak długów, stabilną pracę i dzieci.
Osiągnięcie moim celem byłoby zainwestowanie w mieszkanie w ciągu np. 10 lat.
Dlatego proponuję celowo założyć konto oszczędnościowo-budowlane z oprocentowaniem 1% od salda i 2,25% od pożyczki. Signal Iduna F60 (60% wpłaty, 40% pożyczki)
Wykorzystałbym 40 000 € z własnego kapitału z funduszu i wpłacił na konto oszczędnościowo-budowlane.

Zarówno oprocentowanie od salda, jak i od pożyczki mają dobrą mieszankę!
Wybrałbym sumę budowlaną między 70 a 80 tys.

Ale są także marudzący eksperci finansowi, którzy co prawda marudzą, ale nie przyczyniają się do mówienia czegoś sensownego. Do dzisiaj czekam na odpowiedź profesjonalisty, jak pokryć świat zaledwie dwoma funduszami, w tym Tuvalu, aby wyprostować moje krzywe postrzeganie świata.

Jeśli mówisz o mnie: Po pierwsze, nie jestem specjalistą finansowym, więc twoje drobne prowokacje możesz odpuścić sobie w przyszłości. Po drugie, powinieneś czytać i rozumieć wpisy. Nie twierdziłem nigdzie, że można pokryć świat zaledwie dwoma funduszami. W przeciwieństwie do ciebie, nie wstydzę się nie twierdzić, że się da. Lubię różnicować i nie połykać wszystkiego bezkrytycznie, co słyszę w innych forach. To nie zastępuje własnego myślenia, w twoim przypadku również. Możesz to uważać za fajne, ale dla mnie ma to pewien czynnik obcości.

Co masz sensownego do dodania? Zawsze te same mowy o ostatniej desce ratunku, jakichś grochów i zaleceniu, aby zasięgnąć porady u specjalisty. Proszę, po prostu kopiuj i wklej, oszczędza to trudu i kreatywności.

Jeśli miałeś na myśli mnie: Po pierwsze, nie jestem profesjonalistą od finansów, więc swoje małostkowe prowokacje możesz sobie darować w przyszłości.

Dziękuję, ta odpowiedź jest dla mnie wystarczająca, to samo oczywiście dotyczy również Ciebie.

Dziękuję, ta odpowiedź w pełni mi wystarcza, także oczywiście dla Ciebie.

Musisz popracować nad używaniem terminów zgodnie z ich definicją. Profesjonalista to po prostu osoba, która wykonuje coś w zamian za opłatę. To wciąż nie mówi nic o jakości. Nawet amator może posiadać znacznie większą wiedzę fachową niż profesjonalista. Albo po prostu machać mieczem z odsetkami bankowymi przy każdej stosownej i nieodpowiedniej okazji.

Powinieneś uszanować zdanie innych ludzi ze względu na swoje własne przekonania. Jeśli nie podoba Ci się to, co piszę, masz tak naprawdę tylko dwie opcje: zignorować to lub zaproponować innego lepszego rozwiązania. Chętnie doradzasz innym, gdzie powinni pracować. Teraz daję Ci taką pracę.

Powinieneś oceniać innych na podstawie swojego zdania. Jeśli nie podoba ci się to, co piszę, masz tylko dwie możliwości: zignorować to albo zaproponować innego, lepszego rozwiązania. Chętnie udzielasz wskazówek, gdzie inni powinni pracować. Teraz daję ci tę pracę. Bądź uprzejmy i przetłumacz ten bełkot w taki sposób, abym nie musiał trudzić się interpretacją tego, co chcesz mi powiedzieć. Zawsze istnieje również trzecia możliwość: wyrażenie krytyki, niekoniecznie musząc mieć lepszą lub inną radę na stanie.

Jeszcze jedno pole zadań do zrozumienia, które musisz opanować

Jeszcze jedno pole zadań do nauki dla Ciebie zrozumienia

Twoje umiejętności ortograficzne / gramatyczne / semantyczne są w przybliżeniu takie jak u pijanego trzylatka. Wtedy żądanie od innych, aby zrozumieli Twoje językowe bełkotanie, nie jest pozbawione pewnego tupetu.

Napisany przez Lars04
Kiedy skończysz, możemy wrócić do tematu? Chciałbym kontynuować dyskusję bez osobistych różnic zdań, które odchodzą od tematu

Skoro Matthew nie ma nic konkretnego do wniesienia i teraz wydaje się obrażony, że nie podejmuję się jego drobnych uwag, ponieważ zupełnie mi na tym nie zależy i nie zarabiam pieniędzy w branży finansowej ani ubezpieczeniowej ani nie zajmuję się specjalizacją w języku niemieckim. Muszę więc zakładać, że jego umiejętności miękkie wymagają jeszcze pracy. Dostrzegam dalsze braki.

Ci, którzy chcą zrozumieć, zrozumieją, a reszcie, na którą już nie muszę reagować, ponieważ najwyraźniej poczują się zbyt zranieni, powiedziałbym tyle.

Dlaczego twierdzę, że saldo bieżące wygląda trochę skrajnie nisko? To dlatego, że stosunkowo dużo zainwestowane jest w nieruchomości i akcje pojedynczych spółek. Dlaczego dochód jest istotny? Również dość proste, jeśli wie się, że miesięcznie wpływa tam spora suma. Nie trzeba koniecznie niczego sprzedawać. Nie jestem zwolennikiem, który chętnie sprzedaje rzeczy. Jeśli więc dokładamy tam, gdzie teraz brakuje, można zmniejszyć lub usunąć skondensowane zbiory bez zmieniania niczego w starych zasobach.

Napisany przez Lars04

DLACZEGO MÓWIĘ, ŻE lokata WYDAJE SIĘ TROCHĘ MAŁA, TO DLATEGO, ŻE RELATYWNA DUŻA KWOTA JEST ZAINWESTOWANA W NIERUCHOMOŚCI I AKCJE. DLACZEGO DOCHODY SĄ INTERESUJĄCE? RÓWNIEŻ DOŚĆ PROSTE, GDY SIĘ WIE, ŻE MIESIĘCZNIE WPŁYWA TAM DUŻA SUMA PIENIĘDZY. NIE TRZEBA KONIECZNIE NIC SPRZEDAWAĆ. NIE JESTEM FANEM SPRZEDAWANIA RZECZY. JEŚLI WIĘC WŁAŚCIWIE DODA SIĘ TAM, GDZIE TERAZ COSIĘ BRAKUJE, MOŻNA ZMNIEJSZYĆ LUB ZNIKNĄĆ ZBĘDNE POZIOMY BEZ ZMIANY ISTNIEJĄCYCH INWESTYCJI.

Teraz zrozumiałem, o co dokładnie chodzi. Dziękuję

Napisany przez ich200
Najpierw dziękuję za odpowiedzi,

choć widzę, że można mieć różne zdania,
celem jest po prostu zarabianie więcej pieniędzy, które mam.

Po prostu szukam odpowiedniej formy inwestycji, to tylko plan na razie,
nikt raczej nie będzie miał zdania na temat poszczególnych składników,
(wtedy zapytałbym od razu o HausInvest)

Zobaczymy, jakie informacje jeszcze nadejdą.

W rzeczywistości nie ma idealnej inwestycji. Należy wybrać tę, w której czujemy się najlepiej. Każda ma swoje zalety i wady. Należy tylko wybrać tę, która ma dla nas najmniej wad.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata