Re: Pytanie dotyczące warunków ubezpieczenia dodatkowego na zęby AXA DENT Komfort-U.
Napisany przez siscos -
- śr wrz 28, 2016 8:10 am
Cześć,
tuż przed zawarciem ubezpieczenia dodatkowego stomatologicznego nurtują mnie następujące pytania:
Mam 4 wkłady złote (od dawna): Według internetu NFZ nie płaci za tego typu zabiegi. W rezultacie również ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne nie płaci, ponieważ konieczna jest wcześniejsza refundacja NFZ.
Dlatego wybrałem AXA DENT Komfort-U jako ulubione, ponieważ według warunków:
Jeśli usługi z zakresu A1, A2 i A3 b) są świadczone przez lekarzy i dentystów bez umowy z NFZ, wówczas 40% wartości rachunku zostaje zaliczone jako rzeczywiste świadczenie NFZ. Obniżenie kwoty refundacji nie występuje, jeśli udowodniona jest wcześniejsza refundacja NFZ / podobne świadczenie. -> Czyli AXA płaci 40% za wkład złoty?
Co mnie zastanawia w warunkach:
Jakie wydatki są podlegające refundacji w zakresie protetyki?
Korony, korony teleskopowe, korony częściowe, wkłady, nakładki,
Usługi protetyczne (mostki, korony wsadowe, protezy całkowite lub częściowe oraz ich naprawy),
Usługi implantologiczne, w tym nadkonstrukcje
oraz niezbudowany wzrost kości,
Usługi funkcyjno-analityczne i funkcjoterapeutyczne,
Obróbki ceramiczne, łącznie z zębem szóstym. W obszarze niewidocznym od zęba siódmego wybiera się obróbki metalowe,
Koszty materiałów i laboratoryjne, w przypadku gdy występują przy danych
świadczeniach protetycznych.
-> Czy wkłady nie są częścią protetyki? A raczej rodzajem plomby, czy nie?
Dzięki!
tuż przed zawarciem ubezpieczenia dodatkowego stomatologicznego nurtują mnie następujące pytania:
Mam 4 wkłady złote (od dawna): Według internetu NFZ nie płaci za tego typu zabiegi. W rezultacie również ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne nie płaci, ponieważ konieczna jest wcześniejsza refundacja NFZ.
Dlatego wybrałem AXA DENT Komfort-U jako ulubione, ponieważ według warunków:
Jeśli usługi z zakresu A1, A2 i A3 b) są świadczone przez lekarzy i dentystów bez umowy z NFZ, wówczas 40% wartości rachunku zostaje zaliczone jako rzeczywiste świadczenie NFZ. Obniżenie kwoty refundacji nie występuje, jeśli udowodniona jest wcześniejsza refundacja NFZ / podobne świadczenie. -> Czyli AXA płaci 40% za wkład złoty?
Co mnie zastanawia w warunkach:
Jakie wydatki są podlegające refundacji w zakresie protetyki?
Korony, korony teleskopowe, korony częściowe, wkłady, nakładki,
Usługi protetyczne (mostki, korony wsadowe, protezy całkowite lub częściowe oraz ich naprawy),
Usługi implantologiczne, w tym nadkonstrukcje
oraz niezbudowany wzrost kości,
Usługi funkcyjno-analityczne i funkcjoterapeutyczne,
Obróbki ceramiczne, łącznie z zębem szóstym. W obszarze niewidocznym od zęba siódmego wybiera się obróbki metalowe,
Koszty materiałów i laboratoryjne, w przypadku gdy występują przy danych
świadczeniach protetycznych.
-> Czy wkłady nie są częścią protetyki? A raczej rodzajem plomby, czy nie?
Dzięki!