Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Pytanie dotyczące warunków ubezpieczenia dodatkowego na zęby AXA DENT Komfort-U.

Napisany przez siscos
Cześć,

tuż przed zawarciem ubezpieczenia dodatkowego stomatologicznego nurtują mnie następujące pytania:

Mam 4 wkłady złote (od dawna): Według internetu NFZ nie płaci za tego typu zabiegi. W rezultacie również ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne nie płaci, ponieważ konieczna jest wcześniejsza refundacja NFZ.

Dlatego wybrałem AXA DENT Komfort-U jako ulubione, ponieważ według warunków:

Jeśli usługi z zakresu A1, A2 i A3 b) są świadczone przez lekarzy i dentystów bez umowy z NFZ, wówczas 40% wartości rachunku zostaje zaliczone jako rzeczywiste świadczenie NFZ. Obniżenie kwoty refundacji nie występuje, jeśli udowodniona jest wcześniejsza refundacja NFZ / podobne świadczenie. -> Czyli AXA płaci 40% za wkład złoty?

Co mnie zastanawia w warunkach:
Jakie wydatki są podlegające refundacji w zakresie protetyki?

Korony, korony teleskopowe, korony częściowe, wkłady, nakładki,

Usługi protetyczne (mostki, korony wsadowe, protezy całkowite lub częściowe oraz ich naprawy),
Usługi implantologiczne, w tym nadkonstrukcje
oraz niezbudowany wzrost kości,
Usługi funkcyjno-analityczne i funkcjoterapeutyczne,
Obróbki ceramiczne, łącznie z zębem szóstym. W obszarze niewidocznym od zęba siódmego wybiera się obróbki metalowe,
Koszty materiałów i laboratoryjne, w przypadku gdy występują przy danych
świadczeniach protetycznych.

-> Czy wkłady nie są częścią protetyki? A raczej rodzajem plomby, czy nie?

Dzięki!

Re: Pytanie dotyczące warunków ubezpieczenia dodatkowego na zęby AXA DENT Komfort-U.

Napisany przez Matthew Pryor
Zgodnie z internetem NFZ nie płaci za takie leczenie. W rezultacie ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne również nie pokryje kosztów, ponieważ konieczna jest wcześniejsza refundacja NFZ.

Proszę, nie opowiadaj bajek. Przeprowadź badania ze stosowną dokładnością lub zadawaj pytania.

-> Czy nakładki to nie protezy zębów? Raczej rodzaj wypełnienia, prawda?

Jaka jest rola nakładek lub onlejów? Poprawnie, zastępują. Konkretnie brakującą masę zęba. W związku z tym nakładki mogą być traktowane zarówno jako protezy zębowe, jak i jako konserwacja zębów. W zależności od polisy ubezpieczeniowej. Pomocna będzie wyszukiwarka Google.

Napisany przez uwehaensch

Cześć,

Posiadam 4 złote wypełnienia (dawno temu): Według informacji w internecie NFZ nie pokrywa kosztów takiego zabiegu. W rezultacie nie wypłaca też żadne ubezpieczenie dodatkowe na zęby, ponieważ konieczna jest wcześniejsza refundacja ze strony NFZ.

Dlatego wybrałem AXA DENT Komfort-U jako ulubione, ponieważ zgodnie z warunkami:

Jeśli świadczenia zgodnie z A1, A2 i A3 b) są świadczone przez lekarzy dentystów bez kontraktu z NFZ, 40% kwoty rachunku zostanie uznane jako fikcyjne świadczenie NFZ. Redukcja kwoty refundacji nie obowiązuje, jeśli zostanie udowodniona wcześniejsza refundacja z NFZ / programu wsparcia dla branży zdrowotnej.
-> Czyli AXA wypłaci 40% za wypełnienie złotem?

-> Czy wypełnienia to nie jest protetyka? A raczej rodzaj plomby, czy nie?

Tutaj jednak wiele się pomieszało, musisz zdecydowanie dokładniej przeszukać.

Nawet jeśli wypełnienia nie są uwzględnione jako świadczenie w ramach NFZ, nie oznacza to, że nie ma wcześniejszych refundacji. Hasło: katalog cen ustalonych na podstawie ustalonych diagnoz.

Pytanie, czy dentysta ma kontrakt z NFZ, nie ma w ogóle nic wspólnego z pytaniem o wcześniejsze refundacje z NFZ w przypadku wypełnień. Być może chodzi tutaj o czysto prywatną usługę lekarską.

Wypełnienia zazwyczaj są uważane za protetykę dentystyczną, ale w niektórych pakietach są traktowane procentowo jak leczenie/zachowanie zębów.

Dlaczego AXA Dent-Komfort jest teraz Twoim ulubieńcem, w ogóle nie jest jasne i nie ma sensu.

Napisany przez siscos
W przypadku świadczeń GKV przeprowadziłem dodatkowe badania. Przepraszam za zamieszanie.
Źle zinterpretowałem klauzulę, myśląc, że AXA wypłaca 40%, gdy GKV nie wypłaca nic. Udało mi się również wyjaśnić tę kwestię.
(Jeśli świadczenia zgodnie z A1, A2 i A3 b) są udzielane przez lekarzy i stomatologów bez zgody kasowego systemu, to jako fikcyjne świadczenie GKV zostanie wliczone 40% kwoty rachunku. Obniżenie kwoty zwrotu nie obowiązuje, jeśli udowodnione zostanie wcześniejsze świadczenie GKV / ubezpieczenia zdrowotnego ryb.)

AXA Komfort jest dla mnie najlepszą opcją (cenowo/wydajnościowo). Obejmuje istotne dla mnie elementy, procent pokrycia kosztów jest dla mnie wystarczający, a składki nie wzrastają w wieku 30/31 (ja mam 29 lat), lecz dopiero w wieku 40 lat i są dla mnie odpowiednie.

Przeprowadziłem szczegółowe porównania klauzul i świadczeń z DKV, ERGO (polisa flotowa dla firm), ARAG Z50/90 (partner SBK) i Bayerische, oraz jeszcze raz skonsultowałem się z tabelą Waizmanna.

Cenowo/wydajnościowo uważam, że AXA Komfort jest najlepszy. Nie szukałem luksusowego rozwiązania, lecz czegoś na podwyższonym poziomie bazowym. Mój brakujący ząb jest również objęty ubezpieczeniem, a pytania dotyczące zdrowia są proste. Istnieje także możliwość (choć na odległość) przejścia do taryfy premium bez konieczności przeprowadzania badania zdrowotnego. Uważam, że w porównaniu z innymi taryfami ta oferta jest najkorzystniejsza.
Usług ortodontycznych nie potrzebuję (w przypadku wypadku byłaby ona objęta), w tym obszarze wszystko zostało wykonane w moim młodym wieku.
Ubezpieczyciel zrzeka się prawa do zwykłego wypowiedzenia umowy. Dobra klauzula, mimo że większość polis zawiera taką postanowienie.

DKV pobiera opłaty za luki, a wzrost cen do 30/31 jest dla mnie zbyt wysoki.
ERGO jest dla mnie za drogie, ale oferuje korzyść polegającą na oddzielnych polisach dla zachowania zębów i protetyki stomatologicznej. Brak okresów wyczekiwania i terminów wypowiedzenia są miłe, ale dla mnie nieistotne.
ARAG jest również dla mnie za drogie, a warunki są skrajnie nieprzejrzyste, ponieważ w jednym pliku PDF znajdują się wszystkie rodzaje ubezpieczeń.
Bayerische był moim kolejnym ulubionym.

O dodatkowe informacje zawsze chętnie proszę.

Napisany przez uwehaensch
Okej, teraz Twoje wyjaśnienia stają się znacznie bardziej sensowne. Faktycznie, w takim razie oferta Comfort-Tarif od AXA jest jedną z najlepszych pod względem stosunku ceny do jakości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata