Weil der Stadt, Bad Liebenzell oder Enzklösterle jako przykład, są takie mieszkania własnościowe jednak bez garażu. Po prostu postawienie garażu nie jest łatwe.
Mój problem dotyczy banku, gdyż bank jest wpisany w księdze wieczystej przy finansowaniu!! Jeśli zapłacę z opóźnieniem lub nie zapłacę przez 1-3 miesiące, co wtedy?? Widzę jedynie problem związany z bankiem. Dlatego chciałbym pominąć bank. Jeśli mieszkanie stanie się moją własnością, zawsze mogę je zabezpieczyć i użyć jako zastaw!! Dla mnie najważniejsze jest przestać płacić czynsz i do 40 m² podatek gruntowy w ciągu roku nie jest tak wysoki. Koszty eksploatacyjne są też trochę tańsze, więc mogę oszczędzać co miesiąc więcej pieniędzy na własną nieruchomość i tak ją ulepszać, jak bym chciał.
Chciałbym coś powiedzieć o swoim życiu.
Mając 22 lata, chciałem sfinansować mieszkanie w całości, zwróciłem się do trzech banków i wszyscy powiedzieli nie. Musi być co najmniej 30% wartości nieruchomości jako zaliczka (kapitał własny).
Mając 26 lat ponownie się ubiegałem, ale wtedy miałem
kredyt samochodowy (samochód sportowy), na co bank również powiedział nie.
Mając 31 lat nadal płynęło dla mnie zobowiązanie finansowe i bank powiedział nie.
Mając 35 lat byłem wolny od długów do niedawna, do 02.2016 roku kupiłem Mini Coopera, który został spłacony dopiero w 2019 roku.
W czasie, gdy byłem wolny od długów, byłem w stanie oszczędzać i mogę to robić również dzisiaj, mając 37 lat. Głównym powodem jest dla mnie praca, od 2006 roku zawsze pracowałem sezonowo od kwietnia do końca października, a między tym czasem byłem bezrobotny otrzymując zasiłek dla bezrobotnych. Od tego roku dostałem umowę na 2 lata od gminy, dopiero potem zobaczę, co jest faktem. Dlatego szukam do 2018 roku i zawarta umowa oszczędnościowa z czerwca (20 tysięcy
euro) będzie gotowa do maja 2018 lub już jest. Niestety musi ona pozostać nieaktywna przez 24 miesiące, aby uzyskać prawo do
kredytu w ramach umowy oszczędnościowej.
Jak widać, planuję inaczej niż inni i ten
kredyt wraz z oszczędnościami ma być przeznaczony na zakup mieszkania własnościowego. Dlaczego 20 tysięcy
euro, można się zastanawiać, sprawdźcie ile kosztuje poczwórne szklenie, zobaczcie ile kosztuje nowa łazienka z ogrzewaniem podłogowym, płaskim prysznicem, nową techniką LED i nowymi gniazdkami z USB, itp. itp.
Zapomniałem dodać, że wiele rzeczy mogę zrobić sam, ale nie wszystko.