Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Mieszkanie własnościowe, Oprocentowanie niskie, a mimo to tak drogie.

Napisany przez Bitte
To, co obecnie obserwuję, to wysokie ceny mieszkań. W obszarach wiejskich są one trochę tańsze, ale tam ludzie są zdecydowani trzymać się swojej ceny. Chciałbym wkrótce kupić mieszkanie o powierzchni do 40m² z balkonem lub bez, maksymalna cena 35 tysięcy euro. Takie mieszkania są dostępne na terenach wiejskich w Badenii-Wirtembergii. Powiedziano mi, abym jeszcze poczekał, aż stopy procentowe wzrosną, wtedy ceny mieszkań spadną. Na ile ta informacja jest prawdziwa?

Napisany przez BenniG
To może się zdarzyć, ale nie musi.

Kupiłem mieszkanie o powierzchni 50m² za 65 000 €. Wartość gruntów stanowi 45 935,58 €, zgodnie z danymi z 2014 roku (263/1000 z 492m² po cenie 355 €/m²). Stopa procentowa wynosi 0,75% (KFW124).
W nowym osiedlu, oddalonym o 500m, metr kwadratowy jest sprzedawany za ponad 700 €.

Więc ani jedno, ani drugie nie może już bardziej spaść, więc po prostu musiałem to kupić.

A teraz do Twojego pytania właściwego:
W tej chwili nikt tak naprawdę nie wie, gdzie lokować swoje pieniądze. Wynajmujący zastanawiają się więc nad zakupem nieruchomości, a dotychczasowi właściciele myślą o zamianie swojego złota z betonu na gotówkę - oczywiście z dużym dodatkiem.
Gdyby więc stopy procentowe zaczęły rosnąć, oznaczałoby to więcej zysków z odsetek, dzięki czemu produkt bankowy przynosiłby wyższe zyski niż obecnie. W rezultacie mniej osób będzie kupować mieszkania lub domy - być może nawet nie będą mogli ich kupić.

Wszystko zależy więc od podaży i popytu.

Ponadto możliwe jest również, że w przypadku refinansowania z dużo wyższymi stopami procentowymi, ochota na posiadanie własnego domu spadnie, a nieruchomości zostaną szybko sprzedane (ewentualnie muszą zostać sprzedane).

Widzisz, to wszystko jest spekulacją!

Napisany przez Bitte
Dziękuję.

Tak, szukam mieszkania do własności, ale niezależnie od wyboru mieszkania będę musiał zainwestować dodatkowe pieniądze. W dłuższej perspektywie odsetki pozostają niskie, więc poszukiwanie nie jest łatwe.
Dodatkowo, widzę, że muszę pokryć prowizję dla pośrednika lub biura nieruchomości (w Badenii-Wirtembergii 7,14% dla obu stron, połowę 3,75% dla kupującego i sprzedającego). Jednak mam wrażenie, że kupujący musi ponosić wszystkie koszty przy zakupie mieszkania, co uważam za bardzo bezczelne i czuję się oszukany. Ale wygląda na to, że jest to całkowicie legalne!! Zawsze myślałem, że osoba zlecająca usługi pośrednika ma płacić, ale tak nie jest.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Proszę, wszystko jest zawsze do negocjacji.
Mieszkasz przecież na rogu ulicy.

Czego dokładnie szukasz?
Być może mogę pomóc?

Mieszkanie do 40 m² w okolicach Heilbronn nie znajdziesz za 35 000 EUR.

Napisany przez Bitte
Szukam mieszkania w pobliżu Leonbergu w pobliżu Stuttgartu, chętnie także w promieniu 40 km od Stuttgartu lub Leonbergu. Kupno powinno odbyć się bez udziału banku, ponieważ mam pewną oszczędność przekraczającą 35 tys. euro. Muszę również uwzględnić dodatkowe koszty, dlatego cena musi być stosunkowo niska. Moje życzenie to mieszkanie własnościowe do 40 m² z balkonem oraz garażem (nie podziemnym). Jestem jednak otwarty na sugestie lub pomysły dotyczące możliwych rozwiązań, a zakup chciałbym dokonać do początku maja 2018, jeśli to możliwe. Jestem elastyczny w poszukiwaniach.

Cześć. W zasadzie każdy, kogo znam z branży nieruchomości, natychmiast zainteresowałby się zakupem kawalerki w cenie do 35 000 EUR o powierzchni do 40 mkw. To będzie naprawdę trudne. Dlaczego nie rozważyć zakupu dwupokojowego mieszkania, które będzie łatwiejsze do sprzedaży w przyszłości i można je jeszcze sfinansować kredytem?

Napisany przez Bitte
Weil der Stadt, Bad Liebenzell oder Enzklösterle jako przykład, są takie mieszkania własnościowe jednak bez garażu. Po prostu postawienie garażu nie jest łatwe.

Mój problem dotyczy banku, gdyż bank jest wpisany w księdze wieczystej przy finansowaniu!! Jeśli zapłacę z opóźnieniem lub nie zapłacę przez 1-3 miesiące, co wtedy?? Widzę jedynie problem związany z bankiem. Dlatego chciałbym pominąć bank. Jeśli mieszkanie stanie się moją własnością, zawsze mogę je zabezpieczyć i użyć jako zastaw!! Dla mnie najważniejsze jest przestać płacić czynsz i do 40 m² podatek gruntowy w ciągu roku nie jest tak wysoki. Koszty eksploatacyjne są też trochę tańsze, więc mogę oszczędzać co miesiąc więcej pieniędzy na własną nieruchomość i tak ją ulepszać, jak bym chciał.

Chciałbym coś powiedzieć o swoim życiu.

Mając 22 lata, chciałem sfinansować mieszkanie w całości, zwróciłem się do trzech banków i wszyscy powiedzieli nie. Musi być co najmniej 30% wartości nieruchomości jako zaliczka (kapitał własny).

Mając 26 lat ponownie się ubiegałem, ale wtedy miałem kredyt samochodowy (samochód sportowy), na co bank również powiedział nie.

Mając 31 lat nadal płynęło dla mnie zobowiązanie finansowe i bank powiedział nie.

Mając 35 lat byłem wolny od długów do niedawna, do 02.2016 roku kupiłem Mini Coopera, który został spłacony dopiero w 2019 roku.

W czasie, gdy byłem wolny od długów, byłem w stanie oszczędzać i mogę to robić również dzisiaj, mając 37 lat. Głównym powodem jest dla mnie praca, od 2006 roku zawsze pracowałem sezonowo od kwietnia do końca października, a między tym czasem byłem bezrobotny otrzymując zasiłek dla bezrobotnych. Od tego roku dostałem umowę na 2 lata od gminy, dopiero potem zobaczę, co jest faktem. Dlatego szukam do 2018 roku i zawarta umowa oszczędnościowa z czerwca (20 tysięcy euro) będzie gotowa do maja 2018 lub już jest. Niestety musi ona pozostać nieaktywna przez 24 miesiące, aby uzyskać prawo do kredytu w ramach umowy oszczędnościowej.

Jak widać, planuję inaczej niż inni i ten kredyt wraz z oszczędnościami ma być przeznaczony na zakup mieszkania własnościowego. Dlaczego 20 tysięcy euro, można się zastanawiać, sprawdźcie ile kosztuje poczwórne szklenie, zobaczcie ile kosztuje nowa łazienka z ogrzewaniem podłogowym, płaskim prysznicem, nową techniką LED i nowymi gniazdkami z USB, itp. itp.

Zapomniałem dodać, że wiele rzeczy mogę zrobić sam, ale nie wszystko.

@Proszę, tak, to ma sens, gdy możesz zapłacić za swoje mieszkanie gotówką.

Z drugiej strony, też prawdą jest, że bank zajmie twoje mieszkanie, jeśli przestaniesz spłacać kredyt. Wymienione miasta są mi również dobrze znane. Ale to, czego szukasz, szukają też inni.

Co zrobisz, jeśli pójdziesz jako płatnik gotówkowy na licytacje? Czy byłeś już?

Napisany przez Bitte
Nie mam pojęcia o aukcjach.

Jednak często słyszałem, że na licytacjach przymusowych można zapłacić nawet o 30% mniej, ale zawsze bez zdjęć, znikomymi informacjami i o stanie rzeczy.

Napisany przez 2tneub
Sprawdź tutaj:

https://www.zvg-portal.de/

Często znajdziesz tam ekspertyzy i zdjęcia.
Jednak nie wszystkie landy są tam uwzględnione. Wiem jednak, że istnieje również inny portal dla innych landów.

Napisany przez Bitte
Dziękuję za link.
Ale czy są jakieś wady dla nowicjusza jak ja?? Przypuszczam, że nie jestem jedyną osobą szukającą mieszkania!!

Napisany przez BenniG
Na licytacjach komorniczych nigdy nie wiesz naprawdę, co kupujesz.

Oczywiście, sporządzana jest opinia, która odzwierciedla wartość nieruchomości w momencie jej oszacowania, ale ta opinia jest zazwyczaj sprzed kilku miesięcy.

Zanim faktycznie zdecydujesz się licytować nieruchomość, możesz najpierw zerknąć na kilka aukcji.

Napisany przez Bitte
Dziękuję.

Czy istnieje możliwość obejrzenia takiego mieszkania przed złożeniem oferty??

Napisany przez BenniG
To zależy od mieszkańca nieruchomości.

Adres zawsze jest podany. Po prostu pojedź tam, obejrzyj Dom i zadzwoń do dzwonka.

Może się zdarzyć, że mieszkaniec jest zirytowany zapytaniami i nie rozumie, dlaczego jego Dom ma być sprzedany na licytacji komorniczej. Ale może się też zdarzyć, że mieszkaniec chętnie pokaże wszystko, aby w końcu podnieść ofertę.

Oczywiście może się też zdarzyć, że nikt tam nie mieszka.

Kiedyś obejrzałem wolną działkę, która miała być zmuszona do sprzedaży komorniczej. Ponieważ była to działka sąsiadująca z ogrodem sąsiedniego domu i kształt działki nie pozwalał na łatwą zabudowę, sąsiedzi postawili tablice informujące, że zabudowa przez niego i innych sąsiadów nie jest akceptowana. I jeśli trzeba byłoby uzyskać ich zgodę, nie zostanie ona udzielona.

Napisany przez Bitte
Przykład:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-...78986-196-8235

Jak to zrobić ??

Napisany przez Bitte
Wychodząc ze długów wczoraj na kanale Super RTL, czy ktoś to widział? Tematem była możliwość zakupu domu bez i z własnym kapitałem oraz na co zwracać uwagę. Poruszono kwestię, że przy finansowaniu w wysokości 300 tys. euro, na koniec zapłacisz 600 tys. euro.

Proszę, mieszkanie w Ebhausen jest naprawdę interesujące.

Jeśli chcesz wziąć udział w licytacji, musisz jedynie wziąć udział w spotkaniu ZV i wcześniej wpłacić zabezpieczenie licytacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata