Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak skorzystać z świadczeń majątkowych na finansowanie budowy domu? Jak postępować?

Napisany przez world-e
Cześć wszystkim,

Jestem tuż przed zakończeniem kredytu budowlanego (bez umowy oszczędnościowej itp.). Jakie są możliwości wnoszenia świadczeń inwestycyjnych do finansowania budowlanego? Umowa oszczędnościowa nie wchodzi w grę.

Dotychczas usłyszałem o dwóch możliwościach:
1.) Świadczenia inwestycyjne są wpłacane bezpośrednio na konto kredytowe. Musi to jednak zostać ustalone już przy zawieraniu umowy. Może to także sprawiać trudności w przypadku zmiany pracodawcy, ponieważ oznacza to zmianę raty.

2.) W tej wersji świadczenia inwestycyjne są przekazywane przez pracodawcę na konto bieżące, a bank finansujący potwierdza, że te środki są wykorzystywane na finansowanie.

Po krótkim zapytaniu u mojego kierownika personalnego odpowiedź brzmiała, że to niemożliwe. Teraz moje pytanie brzmi, jak mogę/postępowanie, aby to było możliwe. Czy istnieją jakieś wytyczne, na które mogę się powołać? Może ktoś posiada dokumenty w tej sprawie albo przykłady, jak wyglądają dokumenty u was. Albo jak to rozwiązaliście albo jak można to rozwiązać? Czy to raczej sprawa banku czy pracodawcy? Dziękuję.

Re: Jak skorzystać z świadczeń majątkowych na finansowanie budowy domu? Jak postępować?

Napisany przez C. Andreas
Obie opcje nie działają.
Albo BSV, ubezpieczenie emerytalne, wsparcie finansowe, albo fundusze

Dlaczego nie jest dla Ciebie sensowny BSV? Twoje dopłaty VL można też przekazać do Wohn Riester. W ramach finansowania budowlanego mamy tu stosowane stawki graniczne wynoszące 0%, pomimo opodatkowania w późniejszym wieku.
Co z planowanymi modernizacjami, które na przykład za 10 lat z pewnością będą miały miejsce. Czy wtedy nie miałby sensu BSV?

Napisany przez hoehlenbewohner

Obie opcje nie działają.

Dlaczego to nie może działać?
Zwłaszcza jeśli nie zakończył jeszcze finansowania, powinno być możliwe włączenie VL do spłaty.
Podstawą prawna powinno być §2 Nr. 5 VermBG.

Napisany przez NaTwoim13
Christian, jaskiniowy mieszkaniec ma rację, to działa.

@world-e

Podziel się z nami swoim planowanym modelem finansowania, a także sytuacją wyjściową, dzięki czemu będziemy mogli lepiej i solidniej odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Napisany przez C. Andreas
To jest dla mnie zupełnie nowe, ale skoro mówisz to jako ekspert zajmujący się finansowaniem budowy. Zazwyczaj obowiązuje ustawa o tworzeniu majątku dla oszczędności pracowniczych.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W przypadku kredytów budowlanych można z całą pewnością uwzględnić kwalifikowane oszczędności pracownicze (VL) jako spłatę kredytu. Czyli częściowa spłata. Reszta to potem normalna rata.

Napisany przez uwehaensch
5. VermBG § 3 (3):
Jeżeli pracownik wybierze inwestycję zgodnie z § 2 ust. 1 nr 5, pracodawca musi na żądanie pracownika przekazać pracownikowi środki wynikające z udziału w zyskach, jeśli pracownik przedstawi pracodawcy pisemne potwierdzenie swojego wierzyciela, że inwestycja spełnia warunki § 2 ust. 1 nr 5; w takim przypadku nie obowiązuje ust. 2. Pracodawca nie ma obowiązku sprawdzania poprawności potwierdzenia.

5. VermBG § 2 (1) Nr. 5:
(1) Świadczenia inwestycyjne to świadczenia pieniężne, które pracodawca inwestuje dla pracownika
5. jako wydatki pracownika

a)
na budowę, nabycie, rozbudowę lub poszerzenie budynku mieszkalnego zlokalizowanego w Niemczech lub mieszkania własnościowego zlokalizowanego w Niemczech,b)
na nabycie prawa dożywotniego użytkowania, zgodnie z ustawą o własności mieszkania, w mieszkaniu zlokalizowanym w Niemczech,c)
na nabycie nieruchomości zlokalizowanej w Niemczech w celu budowy mieszkania lubd)
na spełnienie zobowiązań związanych z działaniami określonymi w literach a-c,

pod warunkiem, że inwestycja nie ma podstawowego gotowego planu dostarczonego przez osobę trzecią, w ramach którego pracownik może inwestować świadczenia razem z więcej niż 15 innymi pracownikami; wspieranie wydatków związanych z działaniami określonymi w literach a-c wymaga bezpośredniego ich wykorzystania na te właśnie cele,

W związku z tym, powinieneś ponownie porozmawiać z swoim pracodawcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata