Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupiłem mieszkanie z wynajmowanym mieszkaniem na własność - nowa umowa najmu? Co mi radzicie?

Napisany przez rupa
Dzień dobry,

kupiłem Dom z wynajmowanym mieszkaniem dla lokatora (wystąpienie/zameldowanie i płatność będą za kilka miesięcy). Mieszkanie dla lokatora ma pozostać nadal wynajmowane. Przynajmniej przez najbliższe kilka (przynajmniej 5) lat. Lokator chce tam nadal mieszkać.

Jakie korzyści/wady wynikają dla mnie z kontynuowania starej umowy najmu? Czy zaleca się sporządzenie nowej umowy najmu? Niezależnie od zawartości umowy, chodzi również o okresy wypowiedzenia itp.

Nie chciałem podnosić czynszu - być może po kilku latach. W internecie znajduję wyłącznie prawa najemców. Jednak nie opisano tego, co jest najlepsze dla właściciela nieruchomości.

Z góry dziękuję

Pozdrowienia

Rupa

Re: Kupiłem mieszkanie z wynajmowanym mieszkaniem na własność - nowa umowa najmu? Co mi radzicie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jako nowy właściciel nieruchomości powinieneś już sporządzić umowę najmu z najemcą.
Ponieważ jesteś właścicielem, a nie już sprzedawcą.
Będziesz potrzebować umowy najmu również dołączyć ją do zeznania podatkowego dotyczącego wynajmu lub dzierżawy.

Napisany przez rupa
Dziękuję za odpowiedź,
myślałem o tym w podobny sposób. Niemniej jednak istnieć mogą zalety lub wady nowej umowy, o których nie mam pojęcia.

Napisany przez 2tneub
Znalazłem to właśnie w stowarzyszeniu ochrony praw najemców:

4. Czy trzeba zawrzeć nową umowę najmu z nabywcą, czy też zmodyfikować starą umowę?
Nie, ponieważ obowiązuje zasada: Kupno nie przerwie wynajmu. Oznacza to, że stara umowa najmu przechodzi na nabywcę ze wszystkimi prawami i obowiązkami.

Napisany przez Bitte
Tutaj jest link.

https://www.welt.de/finanzen/immobil...rt-werden.html

Napisany przez rupa
Cześć,
to było dla mnie jasne :-)
Niemniej jednak istnieje możliwość zawarcia nowej umowy, jeśli najemca nie ma nic przeciwko.
Nie zamierzam także podnosić czynszu.

Napisany przez Bitte
Pytanie brzmi, co jest inne w nowej umowie najmu, ponieważ jest potrzebna?

Napisany przez Hanomag

Pytanie będzie brzmiało, co jest inne w nowej umowie najmu, którą trzeba zaakceptować ??

Ciągłość starej umowy jest prawnie gwarantowana, czynsz nie powinien być podnoszony, a okresy wypowiedzenia są uregulowane prawem. Po co więc nowa umowa. Być może w celu naprawienia nieważnej klauzuli dotyczącej prac remontowych lub w celu wprowadzenia ograniczenia czasowego?

Napisany przez rupa
Dziękuję - teraz mogę zacząć działać.
Być może w starym kontrakcie znajdują się rzeczy, które brzmią dobrze dla mnie, ale są nieważne. Postanowiłam więc sprawdzić w internecie i rzeczywiście jest to dość skomplikowane.
Uzgodniono prace wykończeniowe, ale jeśli dobrze rozumiem, to nie są (lub już nie są) ważne.
Wszystko dość skomplikowane....
Czy ktoś ma jeszcze sugestie, na co zwracać uwagę? Na przykład jako wynajmujący?

Napisany przez Hanomag

Prace wykończeniowe zostały uzgodnione, ale o ile dobrze rozumiem, nie są już (lub nie są już) ważne.
Wszystko dość skomplikowane...
Czy ktoś ma jakieś wskazówki, na co zwrócić uwagę? Tak jako wynajmujący?

Na przykład, terminy renowacji nie powinny być sztywne (ścisłe wyznaczone) i mieszkanie powinno zostać odnowione przy przekazaniu. W najnowszych formularzach umów najmu terminy renowacji są już ogólnie (nie sztywno) sformułowane.

Napisany przez Bitte
W mojej umowie najmu stoi, że do 50 euro muszę ponieść koszty, resztę pokrywa wynajmujący. Kiedy patrzę, co zrobiłem w tej kwaterze przez ponad 13 lat, 50 euro to za mało!

Od 2 lat wynajmujący nie chce nic wiedzieć o starej ścianie prysznicowej, pękniętej. Ponieważ mieszkam na poddaszu, a kabina prysznicowa ma ponad 20 lat, a okno dachowe skierowane jest na tę kabinę prysznicową, oczywiste jest, że trzeba coś zrobić, ale wynajmujący nie chce o tym słyszeć. Wynajmujący mają 78 i 75 lat. Są też inne usterki, ale nie są one tak istotne. Jednym z przykładów tego, co, jak, itp.

Nie chciano wnosić skarg, ponieważ mieszkamy tu od dawna i mamy dobrych sąsiadów.

Napisany przez ADMCI4
@ Rupa: w zasadzie już wszystko zostało powiedziane. Umowa najmu przechodzi na Ciebie (nie powinno to być problemem także podczas rozliczeń podatkowych). Możesz zgłosić dodatek do umowy, w którym będzie zapisane, że właściciel się zmienił. Nowa umowa najmu miałaby sens tylko wtedy, gdy przyniosłaby Ci korzyści, na przykład klauzula dotycząca zabezpieczenia wartości, ale wtedy najemca musiałby być naiwny, żeby się na to zgodził.
W zależności od wieku umowy najmu niektóre jej części mogą być nieważne, ale nie ma z tym problemu, ponieważ w takich przypadkach automatycznie obowiązuje przepis prawny.

@Bitte: Kwota 50 euro dotyczy klauzuli dotyczącej drobnych napraw, która może sięgać nawet 80 euro, więc jesteś wciąż w dobrym miejscu, płacąc 50 euro. Jeśli chodzi o kabinę prysznicową, zależy czy jest ona wynajmowana w umowie. Jeśli tak, to za jej wymianę odpowiada właściciel, ponieważ kosztuje ona lekko więcej niż 50 euro.
Jeśli ją zamontowałeś, to właściciel nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli kabinę miałaś już w mieszkaniu, ale nie została wymieniona ani w umowie, ani w protokole przekazania, może być problem, ponieważ można założyć, że nie jest ona częścią wynajętego mienia, a ostateczne rozstrzygnięcie tego leży w gestii sądu.

Napisany przez rupa
@Patches:
W międzyczasie skonsultowałem umowę najmu z prawnikiem. Faktycznie nie ma żadnych korzyści z zawierania nowej umowy. Dlatego stworzono jedynie aneks, w którym najemca został poinformowany, że zmienił się właściciel, że czynsz pozostaje bez zmian i gdzie należy teraz przesyłać pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata