Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Znalazłeś okazję, a teraz?

Napisany przez Tom1987
Witajcie, drodzy specjaliści od nieruchomości

Wstępem chciałem powiedzieć, że nie jestem specjalistą od działań praktycznych, ale od lat zastanawiam się, czy powinienem kupić nieruchomość czy nie.
Teraz znowu trafiłem na coś, co brzmi dobrze.

Najpierw co do mojej sytuacji:
- Mieszkam z moją dziewczyną (oboje po 25-30 lat) od 1 miesiąca na wynajętych cztery kostki (ok. 900€)
- Mamy obydwoje umowy o pracę na czas nieokreślony (w obszarze społecznym) i zarabiamy razem 3200€ netto
- Z tego możemy zapewne zaoszczędzić około 1000€ miesięcznie
- WK 35.000-40.000€
- Moi rodzice pewnie mogliby dorzucić coś od siebie i/lub poręczyć. Obydwoje są emerytami, ale mają Dom jednorodzinny, bliźniaczy Dom i działkę

Nieruchomość:
- położona na wsi w okolicach Donau Ries w Bawarii (miejsce zamieszkania ma 1500 mieszkańców, tendencja wzrostowa)
- Cena: 230.000€ + koszty zakupu ok. 22.000€
- Są 5 mieszkań w budynku wielorodzinnym (160mkw powierzchni mieszkalnej na działce o powierzchni 190mkw) z łącznym czystym czynszem miesięcznym 1600€
- Wybudowany w 1965 roku, odnowiony i ma ogrzewanie gazowe

Brzmi dobrze, a zdjęcia jednego z mieszkań też wyglądają dobrze. (Pozostałe trzeba byłoby obejrzeć wcześniej^^)

Jak to podjąć?
Czy dane są realistyczne z uwagi na wieś, czy należy zachować ostrożność?
Czy podczas rozmowy z bankiem można uznać czynsz za dochód, czy raczej lepiej spłacać ratę z pracy nieprowadzącej do samozatrudnienia?

Z góry dziękuję
Pozdrowienia
Tom

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Tom1987, Chcesz kupić cały budynek wielorodzinny z 5 mieszkaniami? Jako inwestycję kapitałową?

W takim razie koniecznie zobacz wszystkie mieszkania, jeśli to możliwe.

W innym przypadku Twoje dochody i kapitał własny są również interesujące.

Jeśli Twoi rodzice mogliby dodać nieruchomość jako dodatkowe zabezpieczenie, to byłoby jeszcze lepiej.

Oczywiście możesz całkowicie sfinansować notarialną cenę zakupu w wysokości 230 000 EUR i koszty dodatkowe w wysokości 22 000 EUR jako kredyt i zabezpieczyć je na nieruchomości, zarówno na nieruchomości, którą kupujesz, jak i na nieruchomości rodziców.

Lub możesz zapłacić koszty dodatkowe z kapitału własnego i finansować tylko 230 000 EUR na zakupionej nieruchomości.

Obie opcje są możliwe.

Napisany przez Tom1987
Tak, tak. Dom wielorodzinny ma służyć jako inwestycja kapitałowa. Chcielibyśmy nadal wynajmować, ponieważ jeszcze nie znaleźliśmy naszych wymarzonych pracy i z tego powodu będziemy musieli jeszcze się przenieść z powodów zawodowych. Jest jeszcze wcześnie rano, więc ponownie chciałbym omówić sytuację finansową. Kapitał własny to około 35 000-40 000 €, a dochód netto wynosi 3200 € razem, z czego około 1000 € można zaoszczędzić miesięcznie. Czy to oznacza, że nasze środki pozwalają na sfinansowanie tej inwestycji...?!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Tom1987, moim zdaniem można tutaj faktycznie przeanalizować finansowanie przy użyciu szczegółowych dokumentów dotyczących dochodów i obiektów.

Napisany przez Jeannye
Jeśli aktualnie dostępne są okazje, trzeba zachować najwyższą ostrożność. Albo są to nieruchomości złej jakości, albo oszuści. Koniecznie zabierz ze sobą rzeczoznawcę!

Napisany przez malu
Myślę, że tak. Finansowanie nie powinno stanowić żadnego problemu.
Mogę jedynie potwierdzić twój zamiar. Inwestowanie w nieruchomości jako formę lokaty kapitału uważam za dobry pomysł. Ja większość swoich pieniędzy lokuję właśnie w nieruchomości.

Cena jest bardzo dobra. Przy zwrocie z najmu powyżej 8%. W miastach zwyczajowo wynosi ona 3-4%, w Monachium 1-2%. Dom spłaciłby się sam przy zwrocie 6-7% z uwzględnieniem rezerw.

Wybrałbym zatem dwa obszary ryzyka przed podjęciem decyzji zakupu:
- jak rozwija się lokalizacja. Mówisz o wzroście tendencji. Czy na pewno to wiesz? Jeśli tak, super. Możesz również sprawdzić to na stronie wegweise-kommune.de.
- jaki jest stan techniczny? Przy zakupie domu koniecznie weź ze sobą rzeczoznawcę. Nie koniecznie musi to być ekspertyza (to wiąże się z większymi kosztami). Ale oszacowanie.

Powodzenia.

Napisany przez Reich-1
Witaj,

zawsze trzeba uważać na Schnappera, ponieważ koszty są zawsze wyższe niż cena zakupu, konieczne jest przeprowadzenie remontu i zachowanie wartości po wprowadzeniu, zawsze istnieje harmonogram konserwacji, dotyczy to zarówno mieszkania, jak i domu, co wiąże się z kosztami, szczególnie przy Schnapperze należy zwrócić uwagę na drenaż, dach i fundament, wody gruntowe, księgi wieczyste (długi ???), chętnie kontaktuj się przez e-mail: karibik.domizil50@gmail.com, nie chcę za to nic (pieniądze), może tylko referencje, kiedy już wszystko będzie gotowe. Na pewno to potrwa, a może pojawi się jakiś konkretny obiekt budowlany, który zostanie ukończony w ciągu 8 dni, jak znane... ale nie jestem tego pewien.

Pozdrowienia Reich-1
Skrzydła w nieruchomościach! 3 SGD
Certyfikowany agent nieruchomości SGT 2,+

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata