Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umówić termin notarialny - tylko zobowiązanie kredytowe.

Napisany przez MissTake
Cześć,

Dotychczas byłem cichym czytelnikiem.

Dlatego najpierw chciałbym podziękować za wszystkie informacje!

Poprosiliśmy Interhyp o obliczenie naszego planu. Pierwszy bank odrzucił, twierdząc, że wartość domu jest zbyt niska.

Wartość rynkowa jest jednak wyższa niż cena zakupu. Jednak nie ma to znaczenia wewnętrznie dla banku, który szybko odrzucił naszą prośbę i nawet nie sprawdził naszej historii kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej.

Następnie próbowaliśmy szczęścia w PSD Hannover. Otrzymaliśmy następujące pismo:

Zatwierdzenie kredytu

....

Na podstawie oferty finansowania z Interhyp AG z dnia ... udostępniamy Państwu kredyt w wysokości xxx xxx,xx euro na wasz projekt finansowy.

Umowy kredytowe zostaną przygotowane jak najszybciej i wysłane do Państwa osobno.

Wypłata kredytu nastąpi po spełnieniu warunków określonych w umowie kredytowej....

Zatwierdzenie zostało przekazane telefonicznie w środę, a w czwartek mamy je już na piśmie.

Chcielibyśmy kupić nieruchomość jak najszybciej (aktualnie mieszkamy w tym domu na wynajem), aby skorzystać z niższych cen usług remontowych w styczniu (co już jest ustalone)

Sprzedający miał jednak problemy z rezerwacją notariusza w ten piątek.

Czy powinniśmy stawić się na spotkanie z notariuszem, nawet jeśli nie mamy jeszcze umowy kredytowej, tylko to zatwierdzenie?

Czy może lepiej poczekać?

Pozdrowienia,

Sandra

Napisany przez 6Bankkaufmann
To z pewnością pięknie brzmi.

Jednak Interhyp jest pośrednikiem, a nie bankiem.

W twoim miejscu poczekałbym, aż bank finansujący wyśle ci umowę kredytową (PSD)

Napisany przez MissTake
Dobry wieczór,

tak, to wiem. Pismo pochodziło od PSD.

Być może było to niezręcznie sformułowane.

Chciałem tylko powiedzieć, że warunki kredytowe są nam znane.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@MissTake, jeśli otrzymasz pismo od PSD jako banku, możesz udać się do notariusza.

Napisany przez BenniG
Tylko się zastanawiam, dlaczego powiadomienie o zatwierdzeniu pożyczki przychodzi 29. i ostateczna umowa pożyczki nie jest jeszcze dostępna po 5 dniach (z weekendem i świętem), chociaż bank wie, że klient akurat na nią czeka.
W moim przypadku (BHW) w piątek dostałem ustne potwierdzenie, a we wtorek następnego tygodnia dostałem dwa listy, a w środę kolejny w skrzynce.

Napisany przez macboy
Zrób proszę NIE ten błąd! Zrobiłem to i spędziłem 2 tygodnie bezsennych nocy...
...wszystkie BANKI wcześniej telefonicznie itp. potwierdzały! Tak jakby menadżerowie kont, którzy patrzą tylko na liczby itp. - ale tam, gdzie przyznawano kredyty, pokrzyżowano nasze plany:

- HypoVereinsbank
- Bank DSL
itp.

...dlatego najpierw umowa kredytowa, a następnie do NOTARIUSZA!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć?????? @fast all

Bank PSD przyznał pożyczkę! Nie tworzą umów bez sprawdzenia. MissTake może iść na termin u notariusza bez strachu i obaw. pożyczka została przyznana zgodnie z wnioskiem!

Ale znowu, dlaczego Interhyp!

Napisany przez Gocelo
Cześć, kogo polecilibyście zamiast interhyp

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, ja!

Napisany przez 2tneub

Oczywiście ja!

To również mówi Interhyp. W czym tkwi różnica?
Trochę uzasadnienia byłoby na miejscu.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, moja wypowiedź była bardzo prowokacyjna i bezczelna. Myślę, że jest głupio z mojej strony opisywać, dlaczego wybrałbym siebie jako doradcę. Chciałbym raczej wyjaśnić, czego osobiście oczekiwałbym od doradcy, jakie bym miał wymagania wobec niego.

Dla mnie pomocne byłoby poznanie punktu widzenia, możliwości i wiedzy fachowej mojego doradcy. Ważne byłoby także, żeby był to ktoś, z kim można się skontaktować, gdyby występował publicznie lub dawał o sobie znać, uspokoiłoby mnie to trochę. Oczywiście powinien być niezależny w wyborze banków, jak i w sposobie, w jaki jest wynagradzany za swoją pracę. Jeśli mogę uzyskać pomoc od ekspertów w tym forum, a ta pomoc jest pomocna i trwała, to taki doradca mógłby wejść w moje węższe lub szersze rozważania i zająć się moim finansowaniem.

Myślę, że nie decydujące są korzyści, jakie specjalista ma ze sobą, ale jaka powinna być podstawa do wybrania Interhyp. To jednak tylko moje osobiste zdanie.

Na przykład w przypadku Gocelo (przedstawionym w innym wątku) ja na przykład - jeśli parametry się nie zmieniają - mogę nawet nie chcieć go wspierać, ponieważ Interhyp może śmiało sfinansować te oprocentowania, i tutaj właśnie kryje się moja główna krytyka. Gocelo nie może być dobrze doradzone, bo trzeba by zapytać w forum o sens 10-letniego okresu sztywnej stopie procentowej. Uważam, że to właśnie omawia się i analizuje z doradcą finansowym, porównuje zalety i wady, proponuje alternatywy lub przypomina o nich. Czy Interhyp oferuje środków krajowych? Czy proponuje samodzielnie możliwości pożyczek pracowniczych? Czy poprawia dla klientów z elementami oszczędności budowlanych w kapitale własnym samodzielnie możliwość obniżenia limitu obciążenia poprzez zintegrowanie oszczędności budowlanych? Czy dzwoni celowo do kasy oszczędnościowej, aby omówić możliwości przyznanie (podział, zmiana taryfy, uzupełnienie minimalnej oszczędności wymaganej)? To tylko kilka przykładów, które trzeba zbadać.

Oczywiście można być mądrym, skonsultować koncepcję i następnie sfinansować z Interhyp, i ci, którzy to zrobią, można pochwalić za dobrze wykonaną pracę, ale ja nie chciałbym zyskać takich klientów. Osoby, które konsultują się rozsądnie i dokładnie (to nie jest tylko jedna konwersacja) nie wpadają na ten pomysł w ogóle, zdają sobie sprawę z zalet wynikających z indywidualnego planu finansowania przygotowanego przez publicznie występującego, zawsze dostępnego doradcę finansowego, aby następnie przedstawić go odpowiedniemu bankowi.

No i na koniec, zawsze mamy wątki, gdzie opisywane są doświadczenia z Interhyp, gdzie problemy, które się pojawiają, mają swoje źródło w tej obsłudze, czy to brak wiedzy o procedurach w banku DSL, dlaczego modernizacje związane z wypłatami są tak trudne do zrealizowania, czy po prostu dostępność w weekendy, wygłaszane oświadczenia, które nie zostały wygłoszone, gdzie doradca może pozostać anonimowy za Interhyp, itd.

Jak już wspomniałem, przedstawiłem swoje wymagania, a ostatecznie każdy musi sam zdecydować. Chciałbym też jasno podkreślić, że Interhyp jest ogólnie godną firmą, ale pod względem warunków nie prezentują znacznie lepszych ofert, niż może to zrobić niezależny broker, który może zaoferować indywidualne i trwałe porady.

Napisany przez MissTake
Hallo:
Czy Interhyp oferuje wsparcie finansowe od państwa? Czy samodzielnie proponuje możliwości pożyczek pracodawcy? Czy poprawia możliwości obniżenia stopnia obciążenia dla klientów posiadających części oszczędności z budżetu budowlanego we własnym kapitale, poprzez zintegrowanie oszczędności budżetu budowlanego bez zabezpieczenia? Czy następnie prowadzi celowe rozmowy z krajowym bankiem oszczędności, aby ustalić możliwości przydziału (podział, zmianę stawek, uzupełnienia do minimalnego salda oszczędnościowego), do omówienia? To tylko kilka przykładów, które trzeba zadać pytania.
Wszystko zostało załatwione. Nasza umowa Riestera została później również uwzględniona (ale nie opłacała się)
Później dostaliśmy stałego opiekuna, w przypadku problemów z bankiem
Był tam również pewien drobny problem komunikacyjny.
Zadzwoniłem do Interhyp, skontaktowali się z bankiem. Problem został rozwiązany.
Możemy tylko pozytywnie o nich mówić.
Ale równie cieszę się, że mogłem tu zdobyć tyle informacji.
Nie podobają mi się gegonie zarówno tu między sobą, jak i przeciwko Interhyp.
Myślę, że zawsze zależy to od osoby za biurkiem:
Nasz doradca był kompetentny. Mogliśmy go dopytywać o wszystko. Szybko się odzywał. Jasna transparentność itd.
Ale zdarza się, że może tam siedzieć ktoś, kto nie jest aż tak kompetentny.
Ale dobre jest to, że:
Można skorzystać z pomocy doradczej. Tworzone są oferty. Następnie można spokojnie w domu zdecydować, czego się chce.
Jeśli w którymś momencie masz wrażenie, że on nie ma pojęcia, wtedy nie musisz wybierać wybranego (któregokolwiek) doradcy finansowego.
Zgłosiliśmy się do Interhyp, ponieważ wielu ludzi w forum rodzicielskim o tym opowiadało.
Sprzedaż naszego domu była plota. Tak trafiliśmy tam.
Byliśmy zadowoleni i tam zostaliśmy.
W przeciwnym razie na pewno bylibyśmy tutaj.

Napisany przez NaTwoim13

Oczywiście można tutaj zasięgnąć informacji, skonsultować koncepcję i następnie sfinansować ją za pośrednictwem Interhyp. Dla tych, którzy to zrobią, można powiedzieć dobra robota, ale ja jako klient nie chciałbym ich jednak zdobyć.
Jak już powiedziałem, przedstawiłem swoje wymagania i ostatecznie każdy musi sam zdecydować. Chciałbym także podkreślić, że Interhyp generalnie jest porządną firmą....

MissTake, wszystko w porządku, moje zdanie było tylko moją opinią i powiedziałem, że ciężko mi to samemu napisać, ponieważ w końcu to pochwała dla mnie samego.
To, o czym mówisz jako o osiągnięciach, dla mnie jest oczywistością. Chciałbym odpowiedzieć na kilka kwestii, nie, Interhyp generalnie nie oferuje środków z funduszy krajowych, nie, Interhyp z reguły nie dzwoni do funduszy krajowych, ani nie zajmuje się bausparvertrags, aby zintegrować umowy oszczędnościowe do finansowania. Nie mówię o wyznaczonych bausparvertrags lub blisko przyznanych bausparvertrags, tylko o bausparvertrags, które są gotowe do przyznania i stanowią mały - czasami decydujący - element finansowania. Rzadko zdarza się, że doradca Interhyp jest dostępny w weekendy lub np. przez WhatsApp.
Nie musi to być wszystko, możesz, jak to opisałeś, zrobić to inaczej, ale po pierwsze, każdy przypadek jest inny, po drugie, każdy ma inne oczekiwania i podstawę oraz ogólnie dobre rozwiązanie finansowe nie polega na przestrzeganiu zasad ogólnych i pozytywnym werdykcie kredytowym, ale moim zdaniem na zaangażowaniu indywidualnego doradcy, a tutaj Interhyp musi być jako zatrudniony bardziej ograniczony. Więc tutaj też nie zarzucam Interhyp, wręcz przeciwnie, wskazuję, że standardowe przypadki dobrze się sprawują, chociaż nie oznacza to, że zrobiono to zbyt łatwo, bo można było zrobić więcej, można było wykorzystać więcej możliwości. Nie trzeba bezcelowo komplikować, ale przy takiej inwestycji życiowej może warto poszukać dalszych optymalizacji, nie pozostawiając standardu bez zmian, a sprawiając, że stanie się indywidualne, kompleksowe. I szczerze mówiąc, doradca Interhyp nie ma tyle czasu na to, nie jest mu narzucany przez firmę, zazwyczaj nie chce go też poświęcać. Oczywiście są wyjątki potwierdzające regułę, ale ten zaangażowany doradca raczej byłby wolny zawodowo niż zatrudniony.
Faktem jest jednak, że fora takie jak to nie byłyby tak aktywnie używane, gdyby wszystko było zawsze jasne i zrozumiałe, gdyby wszystko odbywało się gładko, nie byłoby potrzeby tłumaczenia. Nawet popełniamy błędy, również ja, ale należy je poprawić, znaleźć rozwiązania, a zwłaszcza pracownicy dużej firmy mogą się ukryć za ekspertami będącymi członkami tego forum.
Warto się nad tym zastanowić.

Napisany przez 2tneub
@ Thomas Może się zdarzyć, że punkty wymienione przez Ciebie są dla Ciebie oczywiste. Sądzę jednak, że w przypadku każdego małego pośrednika mogą pojawić się wątpliwości. Niestety nigdy nie wiadomo z góry, na jakiego pośrednika się trafi, chyba że wcześniej miało się dobre doświadczenia w kręgu prywatnym. Również my mieliśmy do czynienia z Interhyp oraz Dr. Klein. W przypadku Interhyp terminy były tak dokładnie zaplanowane, że po godzinie przed drzwiami stał już kolejny klient i doradca naciskał, aby zakończyć rozmowę. To mi się nie podobało, dlatego skorzystaliśmy tylko z jednej kolejnej wizyty, a gdy okazało się, że sytuacja jest taka sama, ostatecznie zrezygnowaliśmy. Zastanawiam się, jak to wygląda w przypadku bardziej skomplikowanych finansowań, gdy osoba nie ma wcześniejszej wiedzy w tym obszarze takiej jak ja. W Dr. Klein sytuacja była lepsza, choć podejrzewam, że byliśmy tam jednymi z ostatnich klientów. Także doradztwo było tam nieco lepsze. Ale znowu wracamy do tematu, który zależy od konkretnego doradcy. Pod względem warunków obie firmy miały takie same. Nie mogę powiedzieć, czy wtedy dostaliśmy 100% właściwe doradztwo. Po regularnym czytaniu Twoich wpisów, retrospektywnie można by było pomyśleć o małym oszczędzaniu budowlanym jako zastępstwie kapitału własnego. Jednak nie przepadam za konstrukcjami oszczędzania budowlanego i także wtedy takie stanowisko wyraziłem, więc co najmniej spełniono nasze życzenie. Zastanawiam się, czy małe firmy pośredniczące otrzymują takie same warunki i mają takie samo spektrum usług jak oba duże konkurencyjne firmy. To właśnie dlatego zdecydowałem się iść do tych dwóch dużych - ponieważ jako klient nie jestem w stanie z góry ocenić jakości doradztwa.

Napisany przez NaTwoim13
@tneub
Po pierwsze, nie jestem małym pośrednikiem, po drugie, wiedzą ludzie również dzięki forum finansowemu, na kogo trafiają do mnie, i po trzecie, nie daję sobie z tym rady, kiedy klient mówi, że nie chce korzystać/zintegrować BSV. Przynajmniej pytaję, dlaczego go nie chce, i nie odpuszczam, kiedy, dzięki swojemu doświadczeniu, zauważam, że ma sens go zintegrować.
Tak samo jest z innymi parametrami, zakładam po prostu, że klienci nie mogą wszystkiego wiedzieć, muszą nieco błędnie oceniać, częściowo nie mogą dokładnie ocenić pewnych rzeczy. To daje mi możliwość rozmawiania o wszystkim, poruszania wszystkiego i poddawania tego wszystkiego dyskusji. Tak poznaje się klienta i można doradzać indywidualnie, pomagać, i wtedy sprawdzać, co ma sens, a co nie.
Każde finansowanie jest inne, to co jest dobre dla jednego, niekoniecznie musi być rozwiązaniem dla innego, a przede wszystkim istotne jest koncepcja, dopiero kiedy ta zostanie ustalona, można generować warunki. Na co przysługuje najlepsza 10-letnia rata, jeśli klient nie został dobrze doradzony, a 10-letnia rata nie jest odpowiednią koncepcją. Jeśli nie jest świadomy, co to oznacza, ponieważ nikt mu o tym nie powiedział i sam tego nigdy nie poddał w wątpliwość. Dlatego trzeba poruszać wiele spraw, nawet jeśli klient tak naprawdę o to nie pytał, to należy także odrzucić niektóre.
Niejednokrotnie słyszę "nigdy o tym nie słyszałem, nie patrzyłem na to w ten sposób, nikt mi o tym nie powiedział". Dotyczy to np. środków pomocowych z landu. "Nie dostajemy, zarabiamy za dużo, nie mamy kapitału własnego". Co się dzieje? Błyskawicznie wiadomo jak, złożone wnioski i zatwierdzone. Jest tak wielu, którzy czytają to i mieli takie doświadczenia, nie wspominając już o tym, że wielu ludzi w ogóle nie bierze pod uwagę środków pomocowych z landu, ponieważ nie mają o nich pojęcia.
Co ma doradca z Interhyp lub Dr. Klein z zintegrowaniem środków pomocowych z landu do finansowania? Co ma na celu obniżenie wydatków z 90% do poniżej 80% i tym samym zwiększenie wyboru banków (szczególnie przy dłuższych okresach stabilizacji oprocentowania, towarzystw ubezpieczeniowych)? Już pięknie to opisałeś, już czekają następni, wielka ilość, jeśli nie on, to kto inny. Jego wynagrodzenie przez to nie maleje, dopóki popyt istnieje samoistnie - i istnieje on słusznie przy Dr. Klein i Interhyp - pracuję w ramach ustalonych godzin. Nie mówię tutaj, że tak jest w przypadku wszystkich doradców zatrudnionych, ale w przypadku większości, nawet jeśli na pewno mogą nadal skorzystać z większej liczby biznesów.
U mnie może być inaczej, nie wszystko wiem i na pewno nie zawsze mam najlepsze rozwiązanie, ale sądząc o własnych możliwościach, jestem w stanie pracować bardziej indywidualnie i swobodnie, a moja obecność tutaj nie ma nic wspólnego wyłącznie z pozyskiwaniem klientów, ale ma w sobie dużo zaangażowania, chęć edukacji i udzielania pomocy, zgodnie ze swoją naturą, żyć moją pracą. To jest coś, co istnieje, praca jest hobby, a hobby jest pracą. No cóż, a ja przetrwałem tutaj już 6 lat, przynajmniej od klientów i zainteresowanych nie było żadnych złych opinii (co dla mnie jest oczywiste) i kłótnie przez lata z moimi przyjaciółmi Daukind, Nexttry, Henry i Mathhew są częścią tego, co czasami sprawia, że to jest interesujące i ludzkie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata