Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Szukam osób, którym obniżono/obniżono świadczenia z umów na przyszłość.

Napisany przez Redakteur_Harms
Cześć, pracuję nad reportażem dziennikarskim dotyczącym problemów w systemie emerytalnym. Szukam oszczędzających, których umowy cierpią z powodu niskich stóp procentowych, co oznacza, że otrzymują mniej środków niż zakładali lub którzy otrzymali decyzję o dopłacie od swojego funduszu emerytalnego. Chciałbym o tym napisać, oczywiście na życzenie anonimowo. Bez problemu. Dziękuję

Napisany przez Peter Wolnitza
Szanowny Redaktor,

chętnie wspieram Państwa w działalności dziennikarskiej, informując konsumentów i inwestorów w sposób otwarty i transparentny:

Konkretny, udokumentowany przypadek:
Klientka, mająca 52 lata w 2003 roku, chce dodatkowo inwestować 500 € miesięcznie na swoje zabezpieczenie emerytalne.

Oto oferta ubezpieczyciela na tamte lata:
Przy okresie trwania 12 lat i płatnościach składkowych: Gwarantowana suma 71.829.-€
włącznie z niegwarantowanymi nadwyżkami Całkowita prognoza 97.774.-€

Teraz, pod koniec 2015 roku przychodzi zła niespodzianka: ubezpieczyciel w swoim zaświadczeniu wypłaca kwotę 98.800,36 €.

O, właśnie zauważam, że to nawet więcej, niż prognozowano wtedy - Szkoda, że to już niestety nie nadaje się do wykorzystania dziennikarskiego.

Ubezpieczyciel, który wypłaca to, co przewidywał? - jak nudno, nie da się z tego zrobić nagłówka, więc nieinteresujące dla dziennikarza.

Wtedy jest znacznie łatwiej, bez większego nakładu własnych badań (ile społeczeństw wypłaca więcej/mniej? Jak duże są nadwyżki/ubytki? itp.)
szybko coś wrzucić - pasuje też lepiej do obecnego ataku na ubezpieczenia. Po prostu podnieś to, co krzycząc wpada ci pod lufę.

Bardziej pomocne byłoby tu wskazanie oszczędzającym i inwestorom, aby sprawdzali, KTO ich doradza, KOMU powierzają swoje pieniądze i jak oceniać prognozy zwrotu w przyszłości. Ale na pewno byłoby to bardziej męczące w przetwarzaniu niż szybkie znalezienie kilku przypadków w jednym, dwóch forach.

Szkoda i rozczarowanie - moja wiara w dobry, rzetelny i badawczy dziennikarstwo powoli, ale pewnie znika.

Jeszcze jedno (żeby nie było zbyt męczące): Ten powyższy przykład odpowiada stopie zwrotu 5,11%. Bez podatku.
Jak mogła klientka zawrzeć taki... w 2003 roku? Przecież już wtedy było jasne, że ubezpieczenia na życie to legalna ściema

Rozmyślne pozdrowienia z Nidderau!

Szanowny Panie Wolnitza,
mam nadzieję, że teraz czuje się Pan lepiej, po tym jak się trochę wyładował. Oczywiście bez zastanawiania się, w którą stronę ma zmierzać moja historia na końcu. Czy przepytuje Pan swoich klientów z taką samą starannością? To z kolei skłania mnie do refleksji.
Mimo wszystko przyjmuję Pana sugestie z wdzięcznością. Dziękuję.

Napisany przez Matthew Pryor
O jejku, Panie Harms,
może po prostu przedstaw jasno, w którą stronę ma zmierzać Pana historia z góry. W ten sposób można uniknąć ewentualnych nieporozumień, a z tego, co dotąd ujrzało światło dzienne z dochodzeń dziennikarskich, nie powinniście być zaskoczeni niesprawiedliwymi atakami.
Więc: O czym dokładnie chcecie pisać? Nie, żebym oczekiwał zrównoważonego podejścia od dziennikarza, ale dlaczego właściwie szukacie jednostronnych przykładów?

Cześć, Panie Pryorze,
chętnie to zrobię. Tekst ma pokazać przyszłość prywatnej emerytury. Gdzie są zalety, gdzie są wady? A przede wszystkim: Jak wpływa polityka banku centralnego?
Ponieważ przykład szanownego Pana Wolnitzy pokazuje, ile do tej pory udało się zarobić. To dobrze. Podane przez niego liczby odpowiadają dość dokładnie stopie zwrotu, jaki został osiągnięty z obligacji skarbowych w euro w tamtym okresie, oczywiście po odjęciu pewnych kosztów. Tylko że bieżący zwrot z tych samych papierów jest obecnie znacznie niższy niż wtedy. To nie moja interpretacja, to fakty.

Dokąd tekst ostatecznie doprowadzi, na razie nie potrafię powiedzieć. Moje badania się jeszcze nie zakończyły.

Słyszałem, że fundusze emerytalne wysyłają powiadomienia, w których stwierdzają, że klienci muszą dopłacić, jeśli chcą zachować swoje prawa. I teraz trochę zapytałem się tutaj, czy to prawda.
To, że coś takiego ma miejsce, raczej świadczy o dramatyczności sytuacji i konieczności posiadania prywatnej emerytury. I nic poza tym.
Że zamierzam zrobić z tego tendencjonalny raport, który ci się nie spodoba, to twoja interpretacja.
Ok.
Pozdrowienia

Herr Harms,
proszę mi wyjaśnić: o co dokładnie chodzi z rentownością obligacji państwowych w euro? I dlaczego porównujesz stopę zwrotu z obligacji (która musiałaby zostać najpierw zdefiniowana) z wynikiem wygaśnięcia ubezpieczenia na życie? (Lepiej zapytać najpierw, czy zrozumiałe jest dla pana zasada ubezpieczenia na życie?) I dalej pytam, jaki byłby poziom ochrony na wypadek śmierci z inwestycji w obligacje państwowe w euro przez ten sam okres czasu? I zapytam pana: Jak dobrze znasz strukturę portfela wymienionego przez pana Wolnitzę ubezpieczyciela? W ogóle nie? Jeśli tak, dlaczego porównujesz bez mrugnięcia oka jabłka z gruszkami? Może teraz nauczają tego w szkole im. Henriego Nannena?

To, że chcę zrobić z tego tendencjonalny raport, który ci się nie spodoba, to twoja interpretacja.

Miła próba, i bardzo przejrzysta. Że to będzie stronniczy raport (a tak naprawdę oczekuję tego po mojej stronie), sugeruje jedynie twój pierwszy wpis. W tym sensie: Sam jesteś winien, jeśli nie potrafisz rozsądnie sformułować wymagań.
Ale być może się domyślasz: Darmo mówiąc.

Drogi Panie Pryorze,
nie zaczynam teraz tłumaczyć Państwu zasady działania obligacji (z których przypomnijmy, składają się praktycznie w 100 procentach ubezpieczenia na życie, tylko niewielka część jest inwestowana w akcje). W innym przypadku zaczniemy od rzeczy mało istotnych. Więc po prostu ustalmy: nie chce Pan mi pomóc, bo mnie Pan rozgryzł.
Pozdrowienia

Panie Harms,
nie poprosiłem Pana o wyjaśnienie mi, jak działają obligacje (choć z pewnością interesowałby mnie Pański bardzo kreatywny podejście), ale o definicję tego, co w Pana mniemaniu są obligacje państwowe w euro. Jeśli nie chce Pan tego zrobić lub, co bardziej prawdopodobne, nie może, nie ma problemu. Nie spodziewałem się niczego innego.
I chciałbym jedno wyjaśnić: nie chodzi o to, że nie chcę Panu pomóc. Po prostu nie jestem w stanie, ponieważ brakuje Panu po prostu podstawowych informacji.

Szanowny Panie Pryorze,
proszę pozostać precyzyjnym: Zapytał Pan mnie, co rozumiem przez zwrot z euroobligacji państwowych (nawet kursywą). Nie zapytał Pan o same euroobligacje państwowe. Ale skoro już o to pyta Pan: Przez euroobligacje państwowe rozumiem obligacje emitowane przez kraje strefy euro i notowane w euro. Tradycyjnie stanowią one dużą część portfeli ubezpieczycieli na życie. Co do ich donosów, można bardzo dobrze porównać je z wskaźnikami rynkowymi.
Czy ponownie jest w tym coś nie tak?

Napisany przez Hanomag
Na szczęście ja również nie mam do czynienia z ubezpieczycielem, który obcinałby moje świadczenia, ponieważ mój (WGV) mimo wypowiedzenia umowy zwrócił imponującą stopę zwrotu w wysokości 4,91%. Umowę na ubezpieczenie na życie zawarłem na dzień 01.12.1992 roku, z okresem płatności wynoszącym 24 lata, a zatem z datą wygaśnięcia 30.11.1016 roku. Ponieważ zabrakło mi pieniędzy na budowę mojego nowego domu, wypowiedziałem umowę ubezpieczenia na dzień 30.11.2008 roku.

Byłem bardzo zadowolony z tej stopy zwrotu:

Data zawarcia umowy: grudzień 1992
Przewidziana data wygaśnięcia: listopad 2016
Przedwczesne wypowiedzenie umowy na dzień 30.11.2008
Wpłaty do grudnia 2007: 24 768 €
Wypłata w grudniu 2008: 38 130 €

Stopa zwrotu po 16 latach trwania umowy: około 54%

Szkoda, że ta wysoka stopa zwrotu według dzisiejszych standardów mogła zostać jeszcze wykorzystana do końca okresu umowy. Jednak w 2008 roku miałem ostatnią szansę na bezpłatne nabycie akcji, a dzięki częściowo zainwestowanej kwocie odkupu zwiększyłem zysk do końca 2015 roku.

Jednak można się spodziewać, że redaktor Harms znajdzie wystarczającą liczbę poszkodowanych. Sami ci, którzy na tym forum skarżyli się nie na mizerny zwrot, lecz na straty, nie rzucają dobrego światła na branżę. Jak można przeczytać w najnowszym biuletynie Finanztip, ma być jeszcze gorzej.

Ogólnie rzecz biorąc, niektórzy ubezpieczyciele odnoszą sukcesy jako inwestorzy. Tzw. stopa zwrotu netto Allianz i Debeka od lat jest zadowalająca. Jednak prowizje i koszty administracyjne, które muszą być zapłacone z góry w niemieckim systemie, sprawiają, że sukcesy w inwestycjach nie są odczuwane przez nowych klientów. W 2015 roku branża ubezpieczeniowa wypłaciła swoim agentom ponad 7 miliardów euro prowizji za tego rodzaju nowe umowy.

Czy tak sobie wyobrażaliście oszczędzanie?

Już zauważacie, że Finanztip nie jest zwolennikiem klasycznych umów na życie w obecnym okresie niskich stóp procentowych. Nasze zalecenie to: nie rozwiązywać starych umów i nie zawierać nowych. Nowa generacja produktów nie jest przekonująca.

Również nowych polis indeksowych nie powinniście zawierać. Niektóre ubezpieczalnie teraz promują tę najnowszą generację produktów jako lepszą alternatywę. Produkty te występują pod różnymi nazwami: Allianz ma Indexselect, R+V Indexinvest; i także ubezpieczyciele takie jak Stuttgarter Versicherung, LV 1871 czy Volkswohl Bund mają takie produkty w ofercie.

Ubezpieczyciele wykorzystują nadwyżki wypracowane ponad gwarancje, aby uczestniczyć w rozwoju indeksu akcji. Ma to przynieść dłuższe perspektywy wyższe stopy zwrotu niż standardowa inwestycja w papiery o stałym oprocentowaniu.

Nasi eksperci przeanalizowali te nowe produkty. Krótko mówiąc: Stopa zwrotu nie będzie znacząco wyższa od tradycyjnych umów; korzyści odnoszą się jedynie przedstawiciele, którzy sprzedają takie produkty.

Dziękuję bardzo, Hanomag. Przykład jest świetny i pasowałby doskonale do mojego artykułu. Jest to dobry przykład na to, jak bardzo spadły stopy procentowe i jak wpływają one na oszczędzanie. Jednak zdecydowałem się już na przykład od Pana Wolnitza, który również był świetny, a tekst jest już gotowy.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy pomogli.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć, tutaj krótka informacja na temat tego, co z tego wyszło:
https://www.dasinvestment.com/garanti...n-kann/?page=1
Musi chyba pan Harms nieco się zrehabilitować - to naprawdę dobry artykuł, o innym kierunku, niż obawiałem się na początku!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata