Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Urlop/Okres próbny/Zmiana umowy

Napisany przez Bea
Hej, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Pracuję od 01.08.2015 roku (okres próbny do 31.01.2016) w stowarzyszeniu (praca związana z edukacją) na 15h/tydzień. Pracuję chociaż 2,5 dnia, ale stowarzyszenie tak robi, że według ewidencji czasu pracy pracuję codziennie po 3 godziny! Zgodnie z umową przysługuje mi 2,5 dnia urlopu na miesiąc. Ponieważ od 01.04.2016 zmieniłem swoją umowę na 450 € i teraz według stowarzyszenia pracuję 1,6h dziennie (mimo że pracuję tylko 1,5 dnia) i nie wykorzystałem w pełni urlopu z okresu próbnego. Powiedział mi dział kadr: Urlop musiałem wziąć tylko do 31.03. (W umowie jest napisane, że mogę brać urlop tylko w okresie wakacji/świąt)... Czy to jest prawda? Za okres od stycznia do marca, gdy teoretycznie pracowałem 3h/dzień, przysługuje mi 7,5 dnia urlopu, ale skoro teraz pracuję tylko 1,6h, dział kadr powiedział, że mam prawo wziąć urlop. Tylko 7,5 dni x 3h = 22,5 (gdybym wziął urlop do marca) 7,5 dni x 1,6 = 12h! Czy oddałem pracodawcy 10,5 godziny?

Omano! Mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże, proszę bardzo! Dodatkowo muszę powiedzieć, że nie mamy rady zakładowej itp., pracownicy są sami, a pracodawca nie jest zbyt współpracujący.

Z góry dziękuję & Pozdrawiam

Napisany przez 2tneub
Zgodnie z przepisami, urlop musi być wykorzystany do końca roku. Jeśli z przyczyn związanych z działalnością biznesową nie można go wykorzystać, w wyjątkowych sytuacjach można go wykorzystać do 31.03. następnego roku. Po tym terminie wygasa. Odbiegając od obowiązujących przepisów, można oczywiście ustalić odmienne zasady w porozumieniu zakładowym.
Zobacz również §7 ust. 3 Ustawy o urlopie pracowniczym

W przypadku urlopu w 2016 roku istnieje tzw. decyzja o Tyrolu. Wydaje mi się, że dział kadr jest w błędzie. Jednakże rozbieżność między faktycznym czasem pracy (1,5 dnia lub 2,5 dnia) a rozliczanymi godzinami na 5 dni sprawia, że jest to trudne do oceny.

Napisany przez Bea
Dziękuję za Twoją pomoc

Napisany przez 2tneub
Proszę pamiętać, że jest to subiektywna opinia osoby niezwiązanej zawodowo z prawem.
Do porad prawnych należy się zwrócić do odpowiednich zawodów.

Napisany przez Flashifin
Cześć Bea!

W związku z Twoim pytaniem, przeprowadziłam badania w sieci i natknęłam się na istotny wpis. Istnieje pewien wyjątek, który ma zastosowanie, gdy pracownik był w okresie próbnym i dlatego nie mógł wziąć urlopu. Aby dowiedzieć się więcej, musisz samodzielnie zasięgnąć profesjonalnej porady, to był jedynie fragment, który mogłam znaleźć w związku z Twoim problemem!

Cytat: (Źródło: afa-anwalt.de)

...Pozostały urlop jest ważny przez pierwsze trzy miesiące kolejnego roku, nawet jeśli pracownik znajdował się w 6-miesięcznym okresie próbnym i dlatego nie mógł wziąć urlopu. W takiej sytuacji „stary” urlop można wykorzystać do końca następnego roku. Jeśli urlop nie może być udzielony w całości lub częściowo z powodu zakończenia stosunku pracy, to jest on odszkodowany.

Być może będziesz mógł skorzystać z tej informacji i zapytać działu HR o to. Powiedzenie niewykorzystanej pracy zawsze boli!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata