Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt hipoteczny jest możliwy do zrealizowania?

Napisany przez Pepe83
Cześć wszystkim,

My:
Ona, 26 lat, 1500€ netto na czas nieokreślony i on:
33 lata, 2200€ netto z istniejącym kredytem samochodowym w wysokości jeszcze 10 tys. €
(250€) miesięcznie chcielibyśmy zbudować w gminie Obergieshausen.

Działka około 40 000 € dostępna
Wkład własny gotówkowy w wysokości 25 000 €
Przewiduje się wkład własny między 5 000 a 10 000 €.
Koszty budowy bez działki i dodatkowych kosztów budowlanych to około 250 000 €.
Chcielibyśmy pokryć dodatkowe koszty budowlane z wkładu własnego.
W związku z tym suma kredytu wynosi 250 000 €

Czy to jest możliwe? Jeśli tak, z jakim procentem należy się liczyć?

Edytuj:
Dążymy do 20-letniego okresu wiązania oprocentowania. Po 10 latach będziemy mieli około 30 000 € wolnych.
Dodatkowe środki własne od nas obojga to około 4000-5000€ netto rocznie (premie świąteczne, dodatkowe wynagrodzenie, premie).

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Pepe,

to trzeba najpierw trochę zrestrukturyzować.

Co rozumiesz przez koszty dodatkowe budowy w wysokości 25 000 euro?

Jeśli wyceniasz koszty budowy na 250 000 euro (prawdopodobnie przypadkowo ponownie napisałeś koszty dodatkowe zamiast kosztów budowy) i chcesz dostarczyć 5 000 euro do 10 000 euro jako własny wkład, to jest to przynajmniej 255 000 euro lub 260 000 euro, a wkład własny musi zostać odjęty. Mówisz o potrzebie finansowania w wysokości 250 000 euro.

Istotne jest określenie warunków kredytowych zgodnie z Twoim życzeniem, aby ustalić wartość hipoteczna i tam wszystkie usługi generujące wzrost wartości. Tutaj wszystko poza kosztami nabycia, podatkiem od nieruchomości i kosztami notarialnymi, a także kuchnią i meblami, zostanie uwzględnione. Nie mogę zauważyć, co chcesz zrobić z tymi 25 000 euro, gdzie zostaną uwzględnione koszty, i dlatego błąd może polegać na tym, że te usługi nie są brane pod uwagę przy wzroście wartości.

Ogólnie jednak baza jest doskonała, choć pewni z powodu doskonałości będą narzekać od razu, ponieważ życzenie posiadania dziecka może być tuż za rogiem. Uważam, że finansowo można sobie poradzić, zwłaszcza jeśli świadczenie rodzicielskie zastępuje tymczasowo dochód Twojej żony, a ty możesz być w stanie uzyskać lepszy podział podatkowy, jeśli - jak podejrzewam - obecnie masz 4/4.

Proszę określić koszty związane z 25 000 euro.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Pepe83
Czy działka wart EUR 40.000 jest już w twoim posiadaniu i została przepisana na ciebie w księdze wieczystej?
Jeśli tak, to działka ta stanowi zabezpieczenie dla całkowitego finansowania.
Oznacza to, że jeśli koszty budowy wynoszą około EUR 250.000, bank ma zabezpieczenia w postaci działki o wartości EUR 40.000 i domu o wartości EUR 250.000 = łącznie EUR 290.000.
Warto rozważyć spłatę istniejącego kredytu samochodowego w wysokości EUR 10.000 teraz za pomocą kapitału własnego.
Ponieważ jeśli masz już działkę, możesz wziąć pożyczkę w wysokości EUR 260.000, aby dostosować miesięczne wydatki poprzez zlikwidowanie kredytu samochodowego o wysokości EUR 250.
Dlatego pytanie, czy działka jest już w twoim posiadaniu?

Napisany przez NaTwoim13
Działka nie musi być przepisana na Pani/Pana, musi być jednak zdolna do zabezpieczenia, czyli musi być udostępniona jako zabezpieczenie. Jeśli jednak pisze Pani/Pan, że działka jest dostępna, zakładam, że już do Pani/Pana należy, została udostępniona lub przekazana.

Dlatego działka nie jest uwzględniana jako wartość zabezpieczenia tylko wtedy, gdy do Pani/Pana należy. Jako czytelnik - czytając twój post jako pracownik banku - mógłbyś myśleć, że jest to konieczne, ale tak nie jest. Teoretycznie mogą Pani/Pan również zbudować swój Dom na cudzej działce i uwzględnić to jako wartość, jeśli zostanie ona udostępniona jako zabezpieczenie.

Skoro mówi Pani/Pan o kosztach budowy w wysokości 250 000 euro - przy konieczności finansowania w wysokości 250 000 euro, z czego 25 000 euro do wkładu własnego i 25 000 kosztów nabycia - można założyć, że pytanie odnośnie do pracownika banku jest zbędne. Prawdopodobnie Pani/Pan nie pominęła finansowania działki.

Nadal ważne pozostaje pytanie, jeśli pytają Państwo o warunki odsetkowe i możliwość realizacji, jak składają się koszty związane z budową.

Napisany przez Pepe83
Cześć wszystkim,

tak, działka o wartości 40 000 € jest w moim posiadaniu.
Pod koszty budowy w wysokości 25 000 € wliczam takie rzeczy jak-> prace ziemne, podłączenie prądu i wody, geodeta itp.
Czyste koszty budowy wynoszą 250 000 €, z czego 5000-10 000 € powinniśmy pokryć jako wkład własny.

Dom został zaprojektowany przez architekta i mamy oferty od wszystkich wykonawców, od każdego detalu aż po najmniejszą śrubę, od poszczególnych firm.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Pepe, r n r n dziękuję za odpowiedzi. Było dla mnie jasne, że jest w ich posiadaniu, ale dla innych czytających chciałem zaznaczyć, że nie jest to nawet konieczne, jeśli można go zastawić. r n r n Dobrze, ważna jest ich odpowiedź w tym sensie, że dla ustalenia warunków uwzględniane są koszty w wysokości 25 000 euro, ponieważ nie są to wyłącznie koszty poboczne budowy, ale koszty budowy uwzględniające wartość. Odpowiednio mogą przedstawić następujący plan: r n r n 40 000 euro za działkę r n 25 000 euro koszty budowy r n 260 000 euro koszty budowy r n ___________ r n 325 000 euro kosztów budowy r n r n pomniejszone o r n r n 10 000 euro wkład własny r n 40 000 euro za działkę r n 25 000 euro kapitał własny r n __________ r n 75 000 euro własnych środków r n r n (koszty notarialne nadal występują w związku z zawarciem umowy hipotecznej) r n r n 250 000 euro potrzeb finansowych. Stopę obciążenia kredytów ustala się teraz, dzieląc potrzebę finansową przez wartość obciążenia, co daje stopę obciążenia kredytów w wysokości 76%, a więc tworzone są warunki. r n r n Czy jest to przynajmniej Dom energooszczędny typu KfW 55?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Pepe83,
Fajnie, gdy architekt jest już zaangażowany i oferty są już dostępne.
Koniecznie omów finansowanie z twoim bankiem domowym i kilkoma innymi bankami lub pośrednikami finansowymi, aby dowiedzieć się, jakie opcje kredytowe możesz otrzymać (na przykład z lub bez spłaty samochodu).
Warto również rozważyć uwzględnienie kredytów na dotacje KfW.
Ponadto warto rozważyć takie zorganizowanie części kredytu, aby po 10 latach pozostała kwota zadłużenia w wysokości 30 000 EUR, którą następnie można spłacić za pomocą twojej wpłaty.
Resztę można spłacać przez 20 lat, związując się odsetkami.
Gdzie w Niemczech budujesz?

Napisany przez hoehlenbewohner

Było dla mnie jasne, że jest w ich posiadaniu, ale chciałem zauważyć dla innych czytających, że nawet nie jest to konieczne, o ile jest możliwe do zabezpieczenia kredytem.

Dla wszystkich czytających, ponownie precyzując: oczywiście, jeśli chcesz coś zbudować na działce, to konieczne jest, abyś ją posiadał. Jednak nie musi ona być własnością inwestora, o to właśnie chodziło noelmaximowi. Zwłaszcza w przypadku działek warto zwrócić uwagę na potocznie zaniedbywane różnice między posiadaniem a własnością.

Napisany przez NaTwoim13
Teraz nie do końca rozumiem rozbieżność w terminologii. Jeśli działka należy do moich rodziców, nie jestem w posiadaniu działki, ale nadal mogę ją zagospodarować i obciążyć hipoteką. Muszę mieć dostęp do działki, o czym wspomniałem, na przykład podpisując oświadczenie celu. Osoba trzecia może być w posiadaniu, ale ja nadal mogę ją zagospodarować i obciążyć hipoteką.

Napisany przez hoehlenbewohner
Nie, to jest nieprawidłowe.
Jeśli budujesz na działce Twoich rodziców, jesteś oczywiście właścicielem tej działki.
Własność może pozostać u Twoich rodziców, dzięki czemu zachowują oni pośrednią własność działki.
Na przykład ja jestem właścicielem mieszkania, które wynajmuję, ale nie jestem jego właścicielem, jest nim mój wynajmujący.
Tak samo, jeśli jestem właścicielem skradzionego przeze mnie roweru, to choć w sposób nieprawidłowy, oczywiście nie nabyłem do niego prawa własności poprzez kradzież.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, więc uwierzę

Ale zrozumiałeś już, o co mi chodziło, i wysunąłeś zastrzeżenia wobec zdania bankowego sprzedawcy. Działka nie musi być przepisana, aby można było jej użyć jako zabezpieczenia.

Teraz jest zrozumiałe, to jednak od początku miałem to sobie wyobrażone, albo wyczytałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata