Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: świadczenia majątkowe

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,

Mam pytanie dotyczące korzyści majątkowych.

Przeczytałem, że korzyści te można również wykorzystać do spłaty kredytu hipotecznego. Od 01.11.2016 mógłbym otrzymać korzyści od pracodawcy. Jednak powiedziano mi, że nie można ich wykorzystać do tego celu. Po dokładnym zastanowieniu się i przeprowadzeniu badań znalazłem następujące prawne podstawy:

5. ustawa o korzyściach majątkowych, § 2 ust. 5 lit. d)

§ 2 Korzyści majątkowe, formy inwestycji
(1) Korzyści majątkowe to świadczenia pieniężne, które pracodawca inwestuje dla pracownika
5. jako koszty pracownika
a) na budowę, nabycie, rozbudowę lub rozbudowę domu mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego położonego w kraju,
b) na nabycie prawa dożywotniego w rozumieniu ustawy o własności lokali mieszkalnych w lokalu mieszkalnym położonym w kraju,
c) na nabycie działki położonej w kraju w celu budowy mieszkania lub
d) do spełnienia zobowiązań związanych z przedsięwzięciami określonymi w literach a-c,
Czy ktoś mógłby potwierdzić, że na podstawie powyższego paragrafu korzyści mogą być użyte do spłaty kredytu hipotecznego na nabytą nieruchomość mieszkalną?

Dziękuję

Napisany przez Perentino
Bardzo interesujące pytanie. Po wyciągu z ustawy powiedziałbym, że w Twoim przypadku ma zastosowanie punkt d).

Dotychczas zawsze znałem PPK jako środki, które muszą być zainwestowane w nie lub w ograniczone ryzyko formy inwestycji. (Na przykład, środki PPK mogą być zainwestowane w umowę oszczędnościowo-budowlaną, która jest uważana za bezpieczną i w końcu staje się gotowa do alokacji) Spłata Twojego zobowiązania nie byłaby inwestycją, ale znowu w punkcie d) stoi, że to powinno zadziałać.

Nawet jeśli nie mogłem Ci pomóc, pytanie jest bardzo interesujące, z pewnością zapoznam się z tym tematem. Czy rozmawiałeś już z pracodawcą o powyższym fragmencie ustawy? Jeśli tak, chciałbym wiedzieć, co na to powiedział.

Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Naprawdę bardzo interesujący temat! Można także wykorzystać VL do spłaty pożyczek. O ile pamiętam, wypłata VL następuje wtedy do kredytobiorcy. Ten z kolei musi dostarczyć pracodawcy zaświadczenie od instytucji kredytowej potwierdzające, że VL zostaną użyte do spłaty zadłużenia.

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,
dzięki za odpowiedzi.
Obecnie czekam na zaświadczenie od mojego banku do przedstawienia pracodawcy. Jak tylko otrzymam to zaświadczenie, ponownie skontaktuję się z moim pracodawcą.

Mam jeszcze jedno pytanie: Jeśli teraz teoretycznie od 01.01.2017 otrzymuję od pracodawcy miesięczną kwotę x euro jako świadczenie środowiskowe, i mogę przeznaczyć te świadczenia na dodatkową spłatę mojego kredytu mieszkaniowego, ale już od 01.01.2017 wpłacam jednorazowo maksymalną możliwą kwotę dodatkowej spłaty dla 2017 roku, czy mimo to nadal będę uprawniony do otrzymywania świadczeń od 01.02. do 01.12.2017?

Napisany przez Perentino
Interesujące pytanie, niestety nie znam odpowiedzi, ale równocześnie nie mogę sobie wyobrazić, abyś nie otrzymał VL tylko dlatego, że hipotetycznie dokonałeś już pełnej dodatkowej spłaty w 2017 roku.
Jeśli ulokujesz VL w inny sposób, na przykład w koncie oszczędnościowym mieszkaniowym lub w bezpieczny fundusz, to mogłbyś skorzystać z niego na dodatkową spłatę każdego roku w terminie swojej raty, w ten sposób unikając tego. Czy coś przeoczyłem?
Pozdrawiam

Napisany przez Gambli

Cześć,
dziękuję za odpowiedzi.
Obecnie czekam na zaświadczenie od mojego banku do przedstawienia mojemu pracodawcy. Jak tylko otrzymam to zaświadczenie, skontaktuję się z moim pracodawcą ponownie.

Mam jeszcze jedno pytanie: Jeśli teoretycznie od 01.01.2017 otrzymuję miesięcznie x euro jako wkład własny od mojego pracodawcy i mogę przeznaczyć ten wkład własny na nadpłatę mojego kredytu hipotecznego, ale już od 01.01.2017 wpłacę jednorazowo maksymalną możliwą kwotę nadpłaty na rok 2017, czy mimo to mam nadal prawo otrzymywać wkłady własne od 01.02. do 01.12.2017?

Poszukałem informacji i natrafiłem na to:
Wkłady własne można zasadniczo użyć do spłaty istniejącego kredytu, nie ma wątpliwości. Kwota wkładów własnych zostanie albo przekazana na konto pożyczkobiorcy (z odpowiednim zaświadczeniem od kredytodawcy), albo kwota zostanie bezpośrednio użyta do spłaty kredytu hipotecznego.
Jeśli kwota nadpłaty na dany rok jest już wyczerpana, może to faktycznie być trudne. Dlatego należy od samego początku zadbać o to, aby (nadzwyczajna) spłata poprzez wkłady własne była od razu uwzględniona w umowie. W niektórych umowach kredytowych wyższe spłaty przy pomocy wkładów własnych nie są od samego początku uwzględnione w umowie.
Mam nadzieję, że to trochę pomogło, ale będę wdzięczny za dodatkowe informacje!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Miałem kiedyś sytuację, gdzie środki z planu kapitałowego zostały przelane bezpośrednio na konto kredytu budowlanego klienta.
Wydaje się to możliwe, aby w ten sposób wykorzystać środki z planu kapitałowego (VL) do spłaty części raty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata