Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy WWK Premium FörderRente Protect to dobry produkt na prywatne zabezpieczenie emerytalne?

Napisany przez JanaJ
Cześć wszystkim,

Chciałbym się wam krótko przedstawić, abyście mieli ogólny obraz mojej osoby. Mam 25 lat i nadal przynajmniej pół roku studiuję.

Ponieważ chcę wreszcie zadbać o swoje prywatne zabezpieczenie emerytalne (m.in. oprócz ubezpieczenia w UE i ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków), udałem się do doradcy, którego na razie ze względu na ewentualne uprzedzenia nie chcę tutaj nazywać. Mój doradca zaproponował mi WWK Premium FörderRente protect, do której obecnie jako studentka wpłacam miesięcznie 5 euro z dodatkową jednorazową wpłatą w wysokości 50 euro, która jest obowiązkowa. Jednocześnie powiedział mi, że możemy skorzystać z dodatkowych 200 euro jednorazowego wsparcia dla młodszych osób, które przed 1.1. tego roku miały mniej niż 25 lat. Ponadto cała suma jest inwestowana w fundusz firmy DWS Top Dividende DE0009848119, klasy ryzyka 3, w 100%.

Oczywiście starałam się jak najlepiej dowiedzieć o prywatnym zabezpieczeniu emerytalnym, a w szczególności o tym, które mi zaproponowano. Ale to nie jest łatwe. Zaproponowane mi zabezpieczenie emerytalne wydaje się dla mnie jak ubezpieczenie na życie - nie jest jasne, czy jest to jednorazowa wpłata - i po przeszukaniu internetu nadal nie jestem mądrzejsza. W testach wskazano zbyt wysokie roczne koszty administracyjne, co ponownie sprawiło, że zaczęłam się zastanawiać. Ponadto z umowy nie wynika, czy zabezpieczenie emerytalne ogranicza się wyłącznie do 10 lat emerytury, czy aż do mojej śmierci.

Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat lub może podzielić się ze mną swoim doświadczeniem, swoją wiedzą?

Dziękuję.
Jana

Re: Czy WWK Premium FörderRente Protect to dobry produkt na prywatne zabezpieczenie emerytalne?

Napisany przez MagicMike

Cześć wszystkim,

Chciałabym się krótko przedstawić, abyście mieli ogólne pojęcie o mnie. Mam 25 lat i jestem studentką co najmniej jeszcze przez pół roku.

Ponieważ wreszcie chcę zrobić coś dla mojego prywatnego zabezpieczenia emerytalnego (oprócz ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków), skonsultowałam się z doradcą. Z powodu możliwych uprzedzeń nie chcę podać nazwiska doradcy. doradca polecił mi WWK Premium FörderRente protect, do której obecnie jako studentka wpłacam 5 euro miesięcznie, wraz z jednorazową opłatą w wysokości 50 euro, która jednak jest obowiązkowa. Ponadto wyjaśnił mi, że możemy skorzystać z dodatkowej jednorazowej dopłaty w wysokości 200 euro dla młodszych osób, które nie ukończyły jeszcze 25 lat do 1.1. danego roku. Pieniądze zostają w całości zainwestowane w fundusz DWS Top Dividende DE0009848119, klasa ryzyka 3.

Oczywiście starałam się dokładnie dowiedzieć o prywatnym zabezpieczeniu emerytalnym, zwłaszcza o oferowanym mi produkcie. Ale to wcale nie jest łatwe. Dla mnie proponowane zabezpieczenie emerytalne czyta się jak ubezpieczenie na życie - nie jest jasne, czy chodzi o jednorazową płatność - nawet po przeszukaniu internetu nie jestem mądrzejsza. W opinii testów podawano zbyt wysokie roczne opłaty administracyjne, co znowu sprawia, że jestem sceptyczna. Ponadto z umowy nie wynika, czy zabezpieczenie emerytalne jest ograniczone tylko do renty na 10 lat, czy też będzie obowiązywać aż do mojej śmierci.

Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat lub może podzielić się swoimi doświadczeniami i wiedzą ze mną?

Dziękuję bardzo.
Jana

Tak, koszty są faktycznie zbyt wysokie. Czy dziwi cię, dlaczego produkt jest tak skomplikowany dla laików?

Napisany przez uwehaensch
Tak więc krótko (zdecydowanie nie przeprowadzę tutaj pełnej konsultacji), masz tam funduszową, kwalifikującą się do wsparcia rządowego w ramach systemu Riester emeryturę (stąd 200 euro premii na start), z dość wysokimi kosztami, zwłaszcza bieżącymi, związanymi z ubezpieczeniem. Fundusz jest dobry.

Zapłata jednorazowa w wysokości 50 euro dotyczy tylko pierwszego roku i ma na celu zapewnienie osiągnięcia minimalnej składki w wysokości 60 euro rocznie również w 2016 roku.

Jeśli chodzi o Riester, dlaczego nie po prostu funduszowy plan oszczędnościowy, który jest bardziej elastyczny i tańszy.

Napisany przez EasyD
Dodatkowo, co do Pana Haensch: Emerytura jest wypłacana dożywotnio. Wspomniane dziesięć lat prawdopodobnie odnosi się do okresu gwarantowanej emerytury, który w przypadku zgonu podczas otrzymywania świadczenia spowodowałby kontynuację wypłaty renty dla pozostałych spadkobierców, aż do upływu dziesięciu lat od pierwszej wypłaty renty.

Chciałbym również zapytać, dlaczego wybrali Państwo ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków i ubezpieczenia europejskie? Czy z powodów zdrowotnych nie można było zapewnić lepszego zabezpieczenia?

Napisany przez JanaJ
Dziękuję najpierw za wskazówki.

Po mojej chorobie nowotworowej zeszłego roku, zdaniem doradcy ubezpieczeniowego, ubezpieczenie od dochodów uzyskiwanych w przypadku niezdolności do pracy jest bardzo trudne. Dlatego zaproponował mi ubezpieczenie emerytalne. Po zeszłym roku chciałbym się zabezpieczyć. W związku z tym mój doradca zaproponował mi ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz ubezpieczenie opieki. ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków wzrasta rocznie o 5%, bez podania maksymalnej granicy, a co do ubezpieczenia opieki, mam tylko umowę do podpisania, ale nie mam żadnych informacji ani dokumentów dotyczących samego ubezpieczenia.

To wywołuje mieszane uczucia co do doradcy. Z jednej strony sprawia wrażenie bardzo kompetentnego, z drugiej jednak niektóre rzeczy nasuwają mi pewne wątpliwości.

Napisany przez MagicMike
W każdym razie zdobądź dokumenty dotyczące ubezpieczenia - Nie przeocz, że wszystko zostało wyłączone.

Napisany przez EasyD

Weź przypisz dokumentację w sprawie ubezpieczenia - Niech nie okaże się, że wiele rzeczy zostało wykluczonych.

Wykluczone lub być może nawet niewliczone w ubezpieczenie. Istnieją na przykład ubezpieczenia opieki, które wypłacają świadczenia tylko w przypadku wypadku, ale nie wymagają badania zdrowia. Osobiście uważałbym tę opcję za mało sensowną. Jeśli ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy nie działa z powodów zdrowotnych, uzyskanie odpowiedniego ubezpieczenia opieki zdrowotnej staje się raczej trudne.

W każdym razie mam nadzieję i życzę, Jana, aby rak został już pokonany i nigdy więcej nie wrócił!

Napisany przez uwehaensch

Po moim zeszłorocznym ataku raka doradca uważa, że ​​ubezpieczenie na życie jest bardzo trudne. Dlatego zaproponował mi ubezpieczenie inwalidzkie.

Znam tylko jedną opcję ubezpieczenia inwalidzkiego, która mogłaby tu wchodzić w grę, to bardzo drogi plan Generali bez prawdziwych pytań dotyczących stanu zdrowia i z 5-letnim okresem oczekiwania.

Cytat od JanaJ

Przedział w skali 5% rocznie w ubezpieczeniu od wypadków, bez podawania maksymalnej granicy

Co ma to niby znaczyć? Sensowne wymiary i po problemie.

Cytat od JanaJ

Mam tylko umowę do podpisania dotyczącą ubezpieczenia pielęgnacyjnego, ale nie mam żadnych informacji ani dokumentów dotyczących samego ubezpieczenia.

Nie można takiego czegoś po prostu podpisać. Z wyjątkiem Pflege-Bahr, nie znam żadnego innego ubezpieczenia dodatkowego na wypadek opieki (dziennego pieniądza za pielęgnację itp.), które można by zawrzeć przy chorobie nowotworowej. Przychodzi mi do głowy jedynie ubezpieczenie rentowe za pielęgnację, z dłuższym okresem oczekiwania (do 10 lat), np. Swiss Life. Ubezpieczenia rentowe za pielęgnację to produkty ubezpieczeniowe na życie z bardzo wysokim zapotrzebowaniem na doradztwo. Absolutnie przeczy przeciwko doradcy, aby tak po prostu zaserwować Ci coś w tym stylu. Wystarczy wspomnieć jedno hasło, ocena warunków świadczenia. Regulacje większości ubezpieczeń rentowych za pielęgnację mają to w sobie, ponieważ pochodzą one z dziedziny ubezpieczeń na życie.

Moim zdaniem, praktycznie jedynym rozwiązaniem jest tutaj Ideal, a oferuje ono w planie bez oceny zdrowia tylko świadczenia dla stopnia opieki III, co ma niewiele sensu.

Albo masz ubezpieczenie od opieki, które działa tylko w przypadku opieki wymaganej po wypadku, co też nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Cytat od JanaJ

Z tego można wywnioskować moje dwuznaczne podejście do doradcy. Z jednej strony wydaje się bardzo kompetentny, z drugiej strony niektóre rzeczy sprawiają, że jestem niepewny.

No cóż, kompetentny? Myślę, że zauważył, że szukasz maksymalnego zabezpieczenia możliwego do uzyskania, i teraz próbuje wyciągnąć to, co możliwe.

Napisany przez JanaJ
Dziękuję za naprawdę pomocne opinie i komentarze.

Na szczęście od roku jestem zdrowy, a szanse na to, że tak będzie również w przyszłości, są bardzo dobre.

Faktycznie, oferowano mi taryfy od Generali i Pflege-Bahr, do których, jak już wspomniałem, nie mam dokumentów. Po przeczytaniu tego, czego się dowiedziałem, nie podpiszę żadnej umowy i postaram się znaleźć dobrego doradcę.

Napisany przez EasyD
Fajnie słyszeć, że jesteś znów zdrowa, Jano!

Osobiście uważam, że ubezpieczenie Generali w ramach UE mogłoby Ci dobrze pasować, Jano. Chociaż w pierwszych pięciu latach wypłacane są świadczenia tylko w przypadku wypadku, to jednak zapewnia ochronę ubezpieczeniową pomimo ubiegłorocznego zachorowania.

Ponadto, korzyścią tego ubezpieczenia jest możliwość przejścia na ubezpieczenie na życie w przyszłości, przy rezygnacji z umowy można nawet otrzymać z powrotem większość wpłaconych składek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata