Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy w ETF na 15 euro miesięcznie.

Napisany przez MoonKid
Jeśli spojrzę na wpisy na forum, to jest to żenujące, ale taka jest rzeczywistość. Mój potomek ma 15 € miesięcznie na siebie (nie od nas!). Dotąd nie udało mi się znaleźć planu oszczędnościowego ETF, który akceptuje tak małe środki miesięcznie. Na przykład ING chce co najmniej 50 €.

W przypadku dab jest napisane 50 EUR per Ausführung, ale nie jest dla mnie jasne, co dokładnie to oznacza. Być może przeprowadzane byłoby tylko co około 3 miesiące (3x15€)?

My jako rodzice nie możemy zwiększyć tej kwoty. To, co nam pozostaje, idzie na spłatę kredytu (bez dodatkowych kar za przedterminową spłatę!) i finansowo jest zatem bardziej sensowne.

Napisany przez 2titan1981
Ebase montuje dzieciom w depozycie dla dzieci od 10€ miesięcznie. Depozyt jest darmowy do 18 roku życia.

Napisany przez MoonKid
Ebase nie nalicza opłat transakcyjnych. Bardzo podejrzane.

Prowizje za plan oszczędnościowy dla dzieci wynoszą 0 €. Dla ETF-ów naliczana byłaby prowizja w wysokości 0,2% + koszty dodatkowe związane z obrotem (ATC) podobne do pierwszej prowizji. W takim przypadku można zapytać o wysokość prowizji dla już wybranego funduszu. za 15€/mies.

Napisany przez MoonKid
Przykład: https://portal.ebase.com/(e2)/fs?fonds=LU0274208692

Czyli 0,2900%, czyli 0,435 EUR za 15 EUR miesięcznie? Brzmi ok, prawda?

W jakich odstępach czasu należy składać zamówienia? Dlaczego warto poczekać kilka miesięcy?

wyjaśnij, dlaczego Twoim zdaniem byłoby sensowne poczekać kilka miesięcy?

Napisany przez MoonKid
Nie mam pojęcia, dlaczego miałoby to być sensowne?! Ale jest to wystawione na sprzedaż. W planach oszczędnościowych ETF można ustawić, czy zamawiać kwartalnie, półroczne czy roczne.

Napisany przez Daukind
Nie rozumiem pytania. Dlaczego warto czekać zawsze 30 dni? Dlaczego nie 90? Dlaczego nie 7?

To jednak nigdy nie pojawia się pytanie, czy to raz w roku czy raz na dzień. Faktem jest, że Twoje dziecko otrzymuje 15€ raz w miesiącu. Przynajmniej w przypadku ebase nie ma znaczenia, jak często jest dokonywany depozyt. Dlatego można od razu wydać te 15€, gdy tylko się pojawią. Można również część z nich przenieść na konto oszczędnościowe: 10€ fundusze, 5€ konto oszczędnościowe. To również jest możliwe. W zależności od preferencji.

Napisany przez MoonKid

Faktem jest, że Twoje dziecko otrzymuje raz w miesiącu 15€. W tej konstelacji, przynajmniej w ebase, nie ma znaczenia, jak często dokonuje się wpłat. Dlatego można po prostu wydać te 15€ od razu, gdy się pojawią.

Dokładnie taki jest mój punkt widzenia - jako laika finansowego. Niemniej jednak, ponieważ istnieje możliwość zmiany częstotliwości zleceń w miesiącach, naiwnie zakładam, że pewnie istnieje jakiś sens (jaki?), który mi umyka.

Skutek średniej ceny byłby jedyną rzeczą, która mi teraz przychodzi na myśl. Nawet o pozytywnym wpływie można dyskutować. Im częściej kupujesz, tym bliżej podążasz za kursami funduszu. Może się zdarzyć, że fundusz jest wysoko w styczniu i ciągle maleje do grudnia, wtedy zapłaciłbyś wyższą cenę za zakup w styczniu niż gdybyś kupował codziennie. Po osiągnięciu określonej wielkości portfela ten efekt po prostu zanika, gdy znajduje się w tle szumu.

Zazwyczaj dla portfeli istnieją jednorazowe koszty transakcyjne, jak na przykład 10 EUR za transakcję. Wtedy bardziej opłacałoby się to robić rocznie....

Napisany przez viktor
Jako rodzice nie możemy zwiększyć tej kwoty. <

Gdzie jest zasiłek rodzinny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata