Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Podatki od pieniędzy na zwykłym rachunku bieżącym?

Napisany przez SecretofTerra
Cześć, niedawno usłyszałem plotkę, że muszę płacić podatek od pieniędzy, które mam na swoim koncie bieżącym, i zastanawiam się, czy to prawda

Oto mój przykład: Załóżmy, że otrzymuję miesięcznie 1000 € jako stypendium na studia (niepodlegające opodatkowaniu), które są przekazywane na moje konto każdego miesiąca. Większość tych pieniędzy zostawiam na koncie, z niewielkimi wydatkami na jedzenie itp. Po roku miałbym więc 12 000, po 2 latach 24 000 itd. euro na koncie bieżącym, gdybym postępował w ten sposób. Wierzę, że od pewnej, ale znacznie wyższej wartości, trzeba byłoby płacić podatek od majątku.

Ale czy muszę płacić jakiekolwiek podatki, nawet jeśli mam na koncie, powiedzmy, 9 000 euro? Nie otrzymuję żadnych odsetek od pieniędzy, które tam trzymam, dlatego zawsze sądziłem, że nie muszę za nie płacić podatków. Byłbym wdzięczny za informacje od kogoś, kto zna się na tym lub może mi powiedzieć, gdzie mogę dowiedzieć się więcej =)

Napisany przez Bitte
Wolny od podatku oszczędzający wynosi 801 euro dla singli i 1602 euro dla osób żonatych. Jeśli oszczędzasz bez dochodów z odsetek, nie musisz niczego odprowadzać do urzędu skarbowego. Jeśli jednak pojawią się odsetki, a wcześniej nie złożyłeś dyspozycji zwolnienia, bank odprowadzi podatek od zysków kapitałowych w wysokości 25% należnych odsetek do urzędu skarbowego. Jeśli złożyłeś dyspozycję zwolnienia, podatek od zysków kapitałowych będzie pobierany dopiero po przekroczeniu wolnego od podatku oszczędzającego.
Bez odsetek brak podatku od zysków kapitałowych. Powinieneś zainwestować pieniądze inaczej i poprosić bank o udzielenie Ci dyspozycji zwolnienia. Wystarczy ją podpisać i złożyć w banku, a odsetki będą (prawie) zwolnione od podatku. (Jednak istnieje to już od 2013 roku lub nawet dłużej).

O wow, taka szybka odpowiedź!

Dziękuję bardzo! 801 € to naprawdę nie dużo. Na razie nie mam dziesiątek tysięcy euro, więc odsetki mnie nie wzbogacą. Ale jestem uspokojona, że nie ma żadnych innych podatków czy czegoś w tym rodzaju. Obawiałam się tylko, że kiedyś będę miała kłopoty, bo coś nie opłaciłam lub coś w tym stylu.

Dziękuję za odpowiedź =)

Napisany przez xlarge
W przyszłości możesz być zobowiązany do opłacania prowizji za prowadzenie konta i/lub kar za nadmierny stan środków.
Ponadto kwota powyżej 100 000 € na jednym koncie nie podlega już ochronie systemu gwarantowania depozytów.

Narazie w moim banku na szczęście nie ma opłat za prowadzenie konta. Ale na pewno będę to śledzić, szczególnie jeśli chodzi o rozwój odsetek karnej...

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata