Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie odnośnie oferty oszczędnościowo-budowlanej.

Napisany przez NoPlan
Cześć, w 2001 roku zawarłem umowę lokaty budowlanej w ramach taryfy LBS-C6. Kwota kredytu budowlanego wynosi około 20 451 euro (kwota nieparzysta wynika z faktu, że wtedy były to jeszcze 40 000 DEM). Do tej pory wpłaciłem tylko trochę ponad 1300 euro. lokata jest oprocentowana na poziomie 1,5%. Obecnie zastanawiam się, jak powinna ona być kontynuowana w przyszłości. Przeczytałem warunki umowy i znalazłem tam następujące informacje:

Jeśli oszczędzający nie uiścił 12 regularnych składek oszczędnościowych wliczając w to dodatkowe wpłaty i nie zareagował na pisemne wezwanie kasy budowlanej do uiszczenia zaległości przez okres dłuższy niż trzy miesiące, kasa budowlana ma prawo wypowiedzieć umowę lokatę budowalną.

Regularnej składki, czyli 4 promil, czyli 81,81 euro, nie wpłaciłem od dłuższego czasu. Jednak do tej pory nie otrzymałem żadnego wezwania od kasy budowlanej. Moje pytania w związku z tym:

1. Czy kasa budowlana faktycznie ma prawo wysłać mi wezwanie w dowolnym momencie i wypowiedzieć umowę, jeśli nie zareaguję, nawet jeśli oznaczałoby to, że musiałbym zwrócić otrzymane dotacje, takie jak np. dodatek oszczędnościowy pracownika czy premia mieszkaniowa?

2. Czy mógłbym wyprowadzić z tego obowiązku prawo? Mam tu na myśli to, że: gdybym regularnie wpłacał składki od 2001 roku zgodnie z umową, wpłaciłbym obecnie po 15 latach 14 726 euro w ramach składki. Oczywiście nie jest to dokładne obliczenie miesięczne, ale załóżmy, że taka byłaby składka. Po odliczeniu już wpłaconych 1300 euro byłoby to 13 426 euro. Czy miałbym prawo wpłacić te 13 426 euro na raz, aby umowa stała się gotowa do przydzielenia i otrzymać wtedy bonus odsetkowy oraz uzgodniony zwrot opłaty początkowej, jeśli zrezygnuję z kredytu? Dodatkowe wpłaty wymagają zgody zgodnie z umową, ale czy w ogóle byłaby to dodatkowa wpłata czy po prostu uzupełnienie zaległych składek w ramach regularnych lat? I zakładając, że byłoby to możliwe, czy w ogóle byłoby to opłacalne, czy też przeprowadzam właśnie kalkulację dla początkujących?

Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Napisany przez 2tneub
U mnie różnica do corocznej kwoty oszczędności zgodnej z przepisami została zwrócona przez zakład oszczędności mieszkaniowych.
Więcej nie oczekują od obecnie dobrze oprocentowanych posiadaczy kont oszczędnościowych.

Napisany przez NoPlan
Już teraz dziękuję za informacje. Myślę, że też popełniłem błąd w całej tej sprawie. Bo jeśli rzeczywiście przyjdzie taki nakaz od kasy oszczędnościowej, prawdopodobnie będą żądali tylko składek regularnych z ostatnich 12 miesięcy, a nie z całego okresu trwania umowy, czyż nie? Czy ktoś może już dostał taki nakaz i może powiedzieć mi, za ile miesięcy żądano dodatkowej wpłaty?

Napisany przez 2tneub
Nie sądzę, że obecnie zależy im na tym, aby ktoś koniecznie wpłacił pieniądze na taką umowę. Lepiej nie sugerować klientom głupich pomysłów. Kiedyś robili duże reklamy produktów oszczędnościowych dla osób oszczędzających na budowę. Teraz chcą pozbyć się dokładnie tych klientów. Regularnie otrzymuję reklamy, jak mogę wykorzystać moją oszczędność budowlaną, która jest gotowa do przydziału. Jednak dopóki nie osiągnę sumy oszczędności budowlanych, nie mogą mnie zwolnić. Jednak postaram się uważać, aby to się nie stało. Jeśli otrzymujesz więcej odsetek od oszczędności niż płacisz odsetek kredytowych, byłbyś głupi, gdybyś nie zostawił tego konstruktu na dłużej.

Napisany przez NoPlan
Ach, jeszcze raz dziękuję. Teraz wiele rzeczy staje się dla mnie jaśniejszych. Zastanawiałem się już dlaczego LBS jeszcze mi nie wypowiedziała umowy oszczędnościowej, mimo że to stary kontrakt i warunki były spełnione. Bausparkassen nie są znane z filantropii. Ale oczywiście, jeśli najpierw wysyłają wezwanie do wpłaty, a ja rzeczywiście wpłacę, to sami będą na tym tracili, ponieważ będą musieli przeliczyć to na stare oprocentowanie. Wydaje się, że ryzyko, że klienci faktycznie odpowiedzą na wezwanie, jest dla nich zbyt duże.

Jednak mam teraz pytanie dotyczące premii mieszkaniowej. Aby jako małżonkowie otrzymać najwyższą możliwą premię, musiałbym wpłacić rocznie 1024 euro. Oznaczałoby to 85,33 euro miesięcznie. Moja standardowa miesięczna składka wynosi jednak 81,81 euro. Czy w takim przypadku miałbym przynajmniej prawo do uzupełnienia tej różnicy 3,52 euro, aby w pełni wykorzystać premię mieszkaniową, czy może nawet ta minimalna różnica mogłaby spowodować problemy? A jeśli wybiorę się kiedyś zrezygnować z umowy z przyczyn zupełnie nielogicznych. Czy byłbym wtedy uprawniony do zachowania premii mieszkaniowej za rok 2016, ponieważ siedmioletni okres karencji już upłynął, czy też okres karencji oblicza się inaczej?

Napisany przez NaTwoim13
Miesięczna maksymalna kwota do osiągnięcia premii budowlanej może zawsze zostać wpłacona i będzie przyjęta przez kasę oszczędności mieszkaniowej.

Niemniej jednak, lepszej inwestycji dla miesięcznych małych wpłat oszczędnościowych nie znajdziesz, to jest prawdziwa perełka. Ponadto, możesz ją nawet przekazać członkom rodziny, jeśli już nie możesz lub nie chcesz jej dalej zasilać.

Napisany przez xlarge
Dla premii mieszkaniowej liczą się również płatności odsetkowe ... przy 1,5% z 1300€ rocznie to już 19,50€ - co może oznaczać mniejszą kwotę do wpłacenia.

Napisany przez NoPlan
Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim, którzy udzielili tutaj odpowiedzi, i przepraszam, że muszę zapytać ponownie, ale chcę w końcu zrozumieć całość.

@noelmaxim: Oznacza to, że maksymalna miesięczna kwota, która może być wpłacona, aby otrzymać premię mieszkaniową, zawsze może być wpłacona, ale co by było, gdyby ktoś miał tylko standardową miesięczną składkę w wysokości 40 euro ze względu na niską sumę oszczędnościową? Czy mógłby mimo to zwiększyć ją do 85,33 euro miesięcznie? Wiedziałam, że mogę przekazać umowę na członków rodziny, ale załóżmy, że mój mąż wpłaciłby na mój jeszcze na mój bausparvertrag, który nadal jest na moje imię. Czy mogłoby to powodować problemy pod względem podatku (składki ustalane są wspólnie) lub premii mieszkaniowej?

A propos mojego męża. W jego umowie oszczędnościowej mam również pytanie. Niestety też nie zna się na tej tematyce. W 2006 roku również podjął bausparvertrag, również w ramach LBS-C6. Suma oszczędności wynosi u niego 20 000 euro, a standardowa składka wynosi 80 euro. Oprocentowanie jak u mnie wynosi 1,5%. W przeciwieństwie do mnie, od 2013 roku regularnie wpłacał swoje składki. W 2013 roku całe oszczędności zostały wypłacone, a kredyt hipoteczny nie został przyjęty. Jednakże wygląda na to, że również nie odrzucił go wyraźnie, ponieważ w jego koncie online nadal widnieje informacja, że ma prawo do pożyczki w wysokości około 11 000 euro. Moim rozważaniem jest teraz, czy nie byłoby rozsądne, aby ponownie wpłacać pieniądze na tę umowę. Do 2013 roku nie otrzymał ani premii mieszkaniowej, ani premii za oszczędzanie pracownicze, ponieważ jako singiel przekroczył limit zarobków. Teraz jako żonaty jest jednak nieco poniżej limitu zarobkowego, jeśli chodzi o premię za oszczędzanie pracownicze. Jego pracodawca nie oferuje świadczeń majątkowych, ale mógłby on wpłacić pełną kwotę samodzielnie przez pracodawcę. Moje pytanie brzmi tylko, czy w ogóle mógłby otrzymać premię mieszkaniową i premię za oszczędzanie pracownicze razem, czy tylko jedno z nich. I czy byłoby to szkodliwe dla którejkolwiek z tych zachęt, że w przeszłości wziął pieniądze z umowy? Pytania nad pytaniami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata