Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy warto dostosować składki w ramach Debeka Riester Tarif F2 z podanymi danymi, czy lepiej zostawić je bez zmian?

Napisany przez IgotAquestion
Cześć droga społeczności!

Mam do was do Was pytanie, ponieważ niestety nie mam dokładnej wiedzy na temat Riesterrente. Spróbowałem już coś znaleźć w internecie, ale nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi na mój konkretny przypadek.

O mnie:
Mam 26 lat
W październiku 2010 roku w Debeka zaciągnięto Riesterrente (Plan F2) z następującymi danymi podstawowymi:

Koniec umowy: luty 2057
Miesięczna własna składka od 2010 do 2014 roku: 20 euro (dodatkowo 354 euro państwowej dopłaty w 2010 roku, 154 euro w 2011 roku)

Koszty:
Koszty zakupu i dystrybucji: 3% własnych składek i państwowych dopłat
- dla okresu podstawowego: 499 euro, rozbite na 5 lat
- dla okresu wzrostu: 3 euro od każdych 100 euro wpłaty
Opłaty za prowadzenie umowy: 15 euro/rok
bieżące opłaty administracyjne: 3,5% własnych składek w okresie podstawowym; 3,5% otrzymywanych dopłat; 4,5% własnych składek w okresie wzrostu; 2% świadczenia emerytalnego podczas okresu pobierania renty
Zarządzanie kapitałem: 0 euro

Od 2010 roku regularnie otrzymywałem pisma z aktualnymi stanami mojego ubezpieczenia, w tym ogólnej renty i rocznego wskaźnika wzrostu renty. Według otrzymanych informacji roczny wskaźnik wzrostu renty wynosił początkowo (koniec 2012 roku przy ogólnym oprocentowaniu 4,70%) 2,45%. Na koniec 2015 roku wskaźnik wzrostu renty wynosi maksymalnie 1,85%.

W 2013 roku słyszałem wiele złego o Riesterrente, zwłaszcza to, że później może się okazać, że nie dostaniesz spodziewanej emerytury. W związku z tym amatorsko zdecydowałem zmniejszyć miesięczną składkę do 5,61 euro (dzięki temu państwowa dopłata wynosi około 30 euro).

W ostatnim piśmie (stan na 2015 rok) jako wartość umowy na dzień 31 grudnia 2015 roku podano 1265,39 euro.

Teraz moje pytanie:
Czy jest zalecane kontynuowanie umowy, ewentualnie zwiększenie składki? Czy powinienem zawiesić umowę na czas nieokreślony? Celem jest oczywiście uzyskanie jak najmniejszych strat lub najlepiej zysku z tej sytuacji, ponieważ zwykle nie zaleca się rozwiązywania umowy Riesterrente.

Będę BARDZO WDZIĘCZNY za KAŻDĄ podpowiedź

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata