Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Zasiłek rodzinny pomimo pracy w ramach umowy o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy.

Napisany przez Muffin
Cześć kochani,
mam obecnie następujący problem: W tym roku ukończyłem szkołę z dyplomem technikum i chcę rozpocząć naukę w zawodzie w przyszłym roku, więc oficjalnie poszukuję nauki. Na przetrwanie pracuję na pół etatu za 450€. Teraz chcę zarabiać 850€, moim jedynym problemem jest zasiłek rodzinny.
Netto zarobiłbym wtedy 676,39 €. W jakiś sposób nie mogę znaleźć w internecie żadnych informacji, czy nadal będę otrzymywać zasiłek rodzinny czy nie. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc.
Pozdrowienia.

Re: Zasiłek rodzinny pomimo pracy w ramach umowy o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy.

Napisany przez 2titan1981
https://www.arbeitsagentur.de/web/co...hlag/index.htm

tutaj powinieneś coś znaleźć

Napisany przez Hanomag

W tym roku ukończyłem szkołę z technikum i chcę rozpocząć naukę w przyszłym roku, więc obecnie oficjalnie poszukuję miejsca praktycznego. Aby zapełnić lukę, pracuję na pół etatu za 450 €. Teraz chciałbym podnieść wynagrodzenie do 850 €, moim jedynym problemem jest zasiłek rodzicielski.
Po odliczeniu podatku zarobiłbym 676,39 €.

Jako osoba poszukująca miejsca praktycznego do 25 roku życia wyraźnie spełniasz warunki uprawniające do zasiłku rodzielskiego. Ponieważ do zakończenia pierwszego kształcenia nie ma już limitów dochodów mających wpływ na zasiłek rodzicielski, nie musisz się martwić.

Napisany przez Lars04
Czy to dotyczy również pracy na pół etatu, która podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego? Czy w takim przypadku nie jest się uważanym za niezależnego pracownika czy jak to tam się nazywa?

Napisany przez Muffin

Czy dotyczy to również pracy na pół etatu, która podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu? W takim przypadku nie jest się traktowanym jako niezależny, czy jakoś tak?

Dokładnie o to się martwię.
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Zadzwonię do kasy rodzinnej i zapytam, wtedy będę wiedział dokładnie.

Napisany przez Hanomag
[cytat=Muffin">
Dokładnie o to się martwię.
Dziękuję za odpowiedzi. Zadzwonię do Urzędu Rodzinnego i zapytam, wtedy będę miał/a pewność.
[/cytat]
Możesz dla pewności to zrobić.

W innym razie, oto co tu jest napisane:

Jeśli chodzi o pracę w okresie oczekiwania na miejsce praktyczne, obowiązuje to samo co w przypadku pracy w okresie przejściowym (punkt 3a powyżej): Zazwyczaj nawet pełny etat dziecka nie stoi na przeszkodzie w uzyskaniu prawa do zasiłku rodzinengo. Inne zasady obowiązują jedynie dla dzieci, które już zakończyły pierwsze szkolenie zawodowe (w wąskim znaczeniu) lub pierwsze studia. W tym przypadku zasiłek rodzinny przysługuje tylko wtedy, gdy czas pracy w tygodniu regularnie nie przekracza 20 godzin lub dziecko jest zatrudnione na podstawie umowy o pracę na czas niepełny (więcej informacji w punkcie 5c).

Napisany przez Pandemonium
Tak bym powiedział, do 25. roku życia masz prawo do zasiłku rodzinengo na podstawie obecnych warunków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata