Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank DSL sprawdziła wcześniej zdolność kredytową.

Napisany przez max_2001
Cześć,
chcemy kupić Dom.
Za pośrednictwem pośrednika finansowego złożyłem wniosek w DSl Bank.

Wcześniej DSL przeprowadził już wstępną ocenę zdolności kredytowej. Wygląda na to, że była ona w porządku.
Jednocześnie poprosiłem o moje coroczne sprawozdanie z Schufy i już je otrzymałem. Widzę w nim, że DSl Bank sprawdził zdolność kredytową.

Wniosek już dotarł do DSL i już podano mi termin decyzji.
Dom został wyceniony. Następnym krokiem będzie ponowna weryfikacja zdolności kredytowej (informacje od pośrednika finansowego)
Teraz moje pytanie. Jeśli wstępnie oceniono już zdolność kredytową, dlaczego trzeba ją ponownie sprawdzać?

Napisany przez NaTwoim13
Przed rozpoczęciem procedury finansowania, oceniamy możliwości uzyskania kredytu, co obejmuje złożenie wniosku o pożyczkę oraz sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej zapytaniem warunkowym. Po podpisaniu wniosku o pożyczkę, klient wysyła go razem z kompletnymi dokumentami do Banku DSL celem analizy. Po otrzymaniu dokumentów wraz z wnioskiem o pożyczkę (co stanowi ofertę skierowaną do banku), nieruchomość jest wyceniana, a następnie następuje ostateczna weryfikacja zdolności kredytowej oraz pisemne potwierdzenie udzielenia kredytu.

Wcześniej w systemie banku nie przeprowadza się wstępnej weryfikacji poprawności danych, dlatego informacja ta może być jedynie wskazówką, czy dane ramowe są zgodne.

Napisany przez max_2001
Ok. Stwierdzono, że z uwagi na ten audyt (oraz przeprowadzoną kontrolę budżetową), kredyt technicznie został już zrealizowany.

Napisany przez NaTwoim13
Nie potrzebują Państwo technicznej zgody, lecz zgody, która została zweryfikowana pod kątem wiarygodności przez pracownika banku na podstawie dostarczonych dowodów. W systemie mogę wpisać cokolwiek, mogę coś błędnie zinterpretować, nieodpowiednio ocenić zgodnie z wytycznymi lub świadomie podać fałszywe informacje. Ta techniczna zgoda nie ma wartości, pokazuje tylko wykonalność, odzwierciedla ofertę kredytową dla banku, ale podstawą - czyli wprowadzone dane - muszą być sprawdzone lub zweryfikowane.

Twój pośrednik źle Cię poinformował lub źle to zrozumiałeś.

Sprawdzanie zostało zrealizowane technicznie na podstawie jego danych wejściowych, nic więcej i nic mniej.

Napisany przez max_2001
Pośrednik dobrze mnie poinformował. Jestem świadom(a), że ostatecznie to pracownik banku sprawdza wszystko i dopiero wtedy podejmuje decyzję o przyznaniu lub odmowie kredytu. Byłem(a) zaskoczony(a), że BIK jest sprawdzana przed oraz w trakcie procesu. Do tej pory myślałem(a), że jest sprawdzany tylko wynik i to na podstawie niego decyduje się wiarygodność finansowa. W końcu to nie ma znaczenia. Za kilka dni dowiem się więcej. Dziękuję za informację.

Napisany przez NaTwoim13
W takim razie nie zrozumiałem Państwa pytania ani obaw, jeśli wszystko jest dla Państwa jasne.

Napisany przez schunckt

...
...
Byłem tylko zaskoczony, że Schufa jest sprawdzana przed i w trakcie przetwarzania.
...
...

Bank często dokonuje tzw. zapytania o warunki u Schufa bardzo wcześnie.
Czy zapytanie o Schufa było już badaniem zdolności kredytowej?

T.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, to był tylko wniosek o warunki. Pośrednik aktualnie tylko wprowadził finansowanie do systemu i złożył wniosek o pożyczkę.

Napisany przez Bulli
Czy to ma znaczenie przy ocenie zdolności kredytowej, czy jest się samozatrudnionym czy zatrudnionym na etacie?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, ale osoba samodzielna nie musi stawiać się na pozycji pracownika.

Napisany przez Bulli
Chodziło mi o zapytanie o Bonię?
Kiedyś słyszałem, że Schufa jest sprawdzana raczej u pracowników, a Creditreform u osób samozatrudnionych, czy zawsze jest to obowiązkowe?

Napisany przez NaTwoim13
Info Score lub Creditreform, a dodatkowo Schufa.

Napisany przez Bulli
ok, dziękuję bardzo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata