Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kasa oszczędności mieszkaniowych naciska na rozwiązanie umowy - co zrobić?

Napisany przez margrue
Cześć,

w roku 2006 zawarłem umowę oszczędnościową u HUK Bausparkasse (teraz przejętą przez Aachener Bausparkasse AG) na kwotę 14 000 euro. W międzyczasie umowa została podzielona w wyniku podziału, co skutkuje obecnie saldem rachunku oszczędnościowego w kwocie 4523,78 euro.

Jak wszyscy wiemy, bausparkassen starają się przyspieszyć wypłatę oszczędności bausparkassen na skutek niskich stóp procentowych. Tak też postąpiła moja bausparkasse, informując mnie, że ... Upłynął okres wiążący ustawowo dla umowy oszczędnościowej... i zachęcając do wypełnienia wniosku wypłaty. Po tym, jak nie zareagowałem, próbuje teraz przekonać mnie do wypłaty kolejnym pismem. W liście tym podano, że ... Prawo do premii (oprocentowanie specjalne) zgodnie z ogólnymi warunkami umów oszczędnościowych (ABB) jest ograniczone na 10 lat od daty zawarcia umowy i stopa zwrotu osiągnęła już swój szczyt, a zatem obecnie systematycznie spada.... Mam teraz wypłacić oszczędności bauspar sumie pomnożonej o wypracowane odsetki i oprocentowanie specjalne oraz otrzymaną premię mieszkaniową.

W tej sytuacji zadaję sobie pytanie, jak mam zareagować, zwłaszcza że zdenerwowało mnie stwierdzenie ... stopa zwrotu z umowy oszczędnościowej systematycznie spada po osiągnięciu szczytu.... Jak to należy zrozumieć i w jaki sposób spada stopa zwrotu, jeśli nie zgodzę się na wypłatę? Czy to jest próba wymuszenia rezygnacji z umowy, czy mogę to zignorować, czy może lepiej byłoby zgodzić się na wypłatę? Jakie byłyby ewentualne negatywne konsekwencje tego stanu rzeczy dla mnie?

W chwili obecnej nie potrzebuję oszczędności bauspar i chciałbym (jeśli nie poniosę strat) zachować swoją umowę oszczędnościową. Co powinieneś zrobić na moim miejscu? Co powinienem brać pod uwagę w kontekście moich miesięcznych wpłat, aby nie było to dla mnie ujemne (aktualnie wpłacam jedynie 13,00 euro miesięcznie). Co mam zrobić, jeśli bausparkasse rozwiąże umowę? Będę wdzięczny za wskazówki dotyczące dalszych działań.

Napisany przez NoPlan
Więc najpierw sprawdziłbym, czy ten zapis obejmujący 10 lat faktycznie znajduje się w twoim obowiązującym ABB. Ważne: Chodzi o twoje obowiązujące ABB, a nie najnowsze z 2016 roku. A może już to sprawdziłeś?

Napisany przez BenniG
Jaka jest suma oszczędności hipotecznych na pozycji, na której znajduje się 4 523 €?

Przykład malejącego oprocentowania.
Jeśli Twój podstawowy oprocentowanie wynosi 2% i oprocentowanie premii również wynosi 2%, całkowity zwrot w ciągu pierwszych 10 lat wynosi 4% rocznie.
Jeśli w 11. roku otrzymujesz tylko 2%, średni zwrot naturalnie spada poniżej 4%. Jeśli Twoje saldo pozostałoby takie samo od początku, mógłbyś po prostu
10 lat x 4% + 1 rok x 2% = 42% lat
42% lat : 11 lat = 3,818%
Jednakże, ponieważ Twoje saldo stale rośnie, 11. rok musi być ważony silniej, co sprawia, że jesteś poniżej 3,818%.
Z 12. rokiem stopa zwrotu spada poniżej 3,666% itd. itp.

Dlatego dopóki nie przekroczysz sumy oszczędności hipotecznych i na rynku nie otrzymasz wyższego oprocentowania niż podstawowe oprocentowanie w Twojej umowie oszczędnościowej hipotecznej przy podobnych warunkach, zwrot w Twojej umowie hipotecznej będzie wyższy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata