Direktversicherung opiera się na przekształceniu wynagrodzenia (miesięcznie 152,-- €) i teraz dowiedziałem się od innego kwalifikowanego źródła, że wypłata podlega jedynie opodatkowaniu częścią dochodową.
Według mojej wiedzy, w tym przypadku obowiązuje pełne opodatkowanie. Co na ten temat mówi ubezpieczyciel w przekazanym zawiadomieniu o świadczeniach?
Cytat Matthew Pryor
Przypominam: to był twój wkład. Nie tylko w tym momencie był już zbędny, ale też błędny, ponieważ zbyt ogólny. Dlatego słusznie zwróciłem na to uwagę i odpowiednio poprawiłem.
Mój wkład jest zasadniczo poprawny. Nie był także zbędny, ponieważ TSowi nie było jeszcze jasne, czy obowiązuje pełne opodatkowanie czy opodatkowanie częścią dochodową. Jak już podał TS, nie musiał on odprowadzać składek zdrowotnych w tym czasie. Jeśli jednak wybierzesz tylko ten już wyjaśniony fragment, łatwo jest zauważyć jego zbędność.
Cytat Matthew Pryor
Jeśli już podaje się przypuszczalnie odpowiednie §y, to dla pełności obrazu należy także omówić odpowiednie wyjątki: https://www.gesetze-im-internet.de/sgb_5/__226.html, odpowiednio ustęp 2. Wyraźnie dotyczy to także TE.
Konieczne było wspomnienie o zasadniczym obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego. To, że nie wszedłem w szczegóły dotyczące wszystkich wyjątków, należy do norm etycznych forum. W końcu istnieją określone grupy zawodowe, które chcą na tym zarabiać, udzielając szczegółowych i przede wszystkim wiążących informacji. Dobrze pamiętam, że argumentowałeś w podobny sposób.
Aby udowodnić, że akurat ty nie masz patentu na mądrość, rozebrałbym twój następny post.
Cytat Matthew Pryor
Faktycznie, to nie musi jej tak naprawdę interesować. Dla niej ważne jest jedynie to, że nie były wymagane składki na
ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze i wszystko w porządku. W skrócie: Dla każdego roku istnieje tzw. kwoty przeciętne świadczenia w zakresie renty ustawowej. Jest to punkt odniesienia dla pytania, czy składki na
ubezpieczenie zdrowotne / opiekuńcze są wymagane czy nie. Składki są wymagane dopiero wtedy, gdy miesięczna wypłata renty przekracza 1/20 część miesięcznej kwoty przeciętnej. Konkretnie dla 2016 r.: 34860 (kwota odniesienia) / 12 / 20 = 145,25 €. Dla świadczeń skapitalizowanych jednorazowo, mnożone przez współczynnik 120 = 17430 €. Są one poniżej tej kwoty, więc także nie ma obowiązku składkowego.
Jest błędny, ponieważ
1. kwota odniesienia w ubezpieczeniu rentowym nie jest jedynie podstawą do obliczenia składek zdrowotnych i opiekuńczych. Oto wyciąg z wykazu, który - bez wspomnienia o punkcie sposób przeliczania składek na ubezpieczenia zdrowotne i opiekuńcze - wymienia 18 innych powodów.
2. nie jest klarowny: Kwota odniesienia to średnie wynagrodzenie wszystkich ubezpieczonych w ubezpieczeniu rentowym z poprzedniego roku kalendarzowego.
3. do obliczenia składek na
ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze wliczają się tylko rentowe składki z okresów ubezpieczenia, w których pracodawca był ubezpieczycielem, a które przekraczają 1/20 część miesięcznej kwoty odniesienia.
4. zbyt ogólny: Istnieją dwie różne kwoty odniesienia, jedna dla starych, druga dla nowych krajów związkowych i Berlina Wschodniego.
W tym kontekście twoje końcowe stwierdzenie, że mój pierwszy post był w tym momencie nie tylko zbędny, ale także błędny, ponieważ zbyt ogólny, po prostu jest śmieszne.
Twój pierwszy post z kolei, był nie tylko według wypowiedzi TSa mylący, ale także, ponieważ podany przepis SGB V nie jest strawny dla laików. Był zbędny, ponieważ kwestia zwolnienia z obowiązku składkowego w ubezpieczeniu zdrowotnym już została wyjaśniona.