Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF siedziby funduszu

Napisany przez Topologe
Cześć wszystkim,

po ukończeniu studiów tego wiosennego, od teraz zarabiam własne pieniądze, nie muszę spłacać długów z Bafög ani czegokolwiek podobnego, i od zawsze fascynowałem się rynkiem akcji, chciałbym zainwestować w moje pierwsze inwestycje giełdowe poprzez ETF-y. Mogę odkładać 500€ miesięcznie. 400€ trafia na konto oszczędnościowe, aby zbudować poduszkę finansową, która pomoże spokojnie spać. Chciałbym zainwestować 100€ w ETF-y. Mam konto inwestycyjne w DKB, gdzie koszt wykonania planu oszczędnościowego wynosi 1,50€ za transakcję. Wybrałem 4 następujące ETF-y z odpowiednimi udziałami:

1: IShares MSCI EMERGING MARKETS UCITS ETF (DIST) 45% (IE00B0M63177)
2: IShares MSCI WORLD UCITS ETF 23% (IE00B0M62Q58)
3: IShares S&P 500 16% (IE0031442068)
4: IShares STOXX EUROPE 600 16% (DE0002635307)

(ćwierćprocentowe udziały wynikają między innymi z minimalnej kwoty inwestycji 50€)

Planuję wykonywać plan oszczędnościowy tylko co trzy miesiące, dzięki czemu opłaty za 4 ETF-y wynoszą w sumie 6€. Stanowią one 2% kwoty oszczędzanej.

To mój plan, teraz pytania:
1) Według was 2% to zbyt dużo?
2) Czy ta dywersyfikacja jest sensowna dla pierwszego portfela, przynajmniej nie absurdalna?
3) To tak naprawdę największe pytanie, które sobie zadaję:

Kiedy patrzę na 4 ETF-y w przeglądzie rynku w DKB, zawsze widzę, że siedziba funduszu znajduje się w Niemczech, konkretnie w Monachium. Gdy wpisuję odpowiedni ISIN, na przykład tego pierwszego ETF (IE00B0M63177) w justetf, widzę tam, że siedziba funduszu jest w Irlandii.

W sumie nie przeszkadza mi to, jeśli ETF-y nie są notowane w Niemczech, ponieważ wszystkie wypłacają dywidendę (to jest celowe). Chciałem również upewnić się, że inwestuję tylko w fizyczne ETF-y. Ale oczywiście chciałbym wiedzieć, w co inwestuję, dlatego chciałbym wiedzieć, czy te fundusze mają siedzibę w Niemczech czy w Irlandii. Czy możecie mi pomóc?

Pozdrawiam
Topologe

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,

możesz sprawdzić, czy możesz zdobyć konto, na którym nie musisz płacić opłat transakcyjnych za plan oszczędnościowy ETF.

Na przykład w 1822direkt możliwe jest to z ETF-ami ComStage (przez 24 miesiące po złożeniu planu oszczędnościowego do 31.12.2016 r.). Istnieją jednak na pewno inne konta innych banków, które w połączeniu z ETF-ami innych dostawców (np. iShares) również nie naliczają opłat transakcyjnych...

Sprawdź, czy dla Twojego konta jest dostępna promocja: https://www.dkb.de/privatkunden/aktion-etf-sparplaene/

Jeśli możesz zainwestować tylko 100 EUR miesięcznie w plany oszczędnościowe, możesz rozważyć zmniejszenie liczby ETF-ów. Byłoby to sensowne również dlatego, że za każdą transakcję naliczana jest stała opłata transakcyjna...

Powszechną kombinacją jest na przykład MSCI World i MSCI Emerging Markets. Dzięki temu osiąga się bardzo szerokie rozproszenie / dywersyfikację. Z ETF-ami S&P i Europe, myślę, że przeważysz kilka firm z MSCI World...

2% prowizji za transakcje moim zdaniem już dość wysokie. Jaką zyskowność przewidujesz?

Napisany przez Topologe
Cześć, dziękuję za szybką odpowiedź. Redukcja portfela z pewnością jest pomysłem. Jeśli chodzi o obiecaną stopę zwrotu, nie chcę zbytnio iść na skróty; 5% brzmi jednak miło.

Teoretycznie mógłbym również inwestować więcej miesięcznie w ETF-y, ale chciałbym najpierw po prostu położyć większość kwoty, którą mogę zaoszczędzić, na rachunku oszczędnościowym. To jest konserwatywna część mojego planu, te 100€ to tylko ETF-y akcyjne.

Czy źle rozumiem, że te 2% stanowią na początku tak dużą część, którą trzeba najpierw odrobić? Wartość portfela rośnie dzięki regularnym oszczędnościom (o ile wszystko idzie zgodnie z planem) i cały portfel pomaga odzyskać te 2%. Z biegiem czasu, dzięki wzrostowi wartości, będzie to się działo coraz szybciej.

Przy 2 ETF-ach, czyli przy redukcji, opłata wynosiłaby tylko 1%. Chciałbym pozostać w DKB, nie chcę zaraz na początku zarządzać moimi finansami w kilku bankach. Będę więc akceptować niższe dochody.

Pozdrawiam, T.

Napisany przez Tikonteroga
Więc nie chciałem sugerować, że powinieneś inwestować więcej pieniędzy w ETF-y miesięcznie, ale że mogłabyś zmniejszyć liczbę ETF-ów.

To co robisz z planem oszczędnościowym na koncie bieżącym na wypadek nagłych potrzeb jest bardzo rozsądne.

Jako mały inwestor jesteś w niekorzystnej sytuacji jeśli chodzi o opłaty, gdy pobierana jest opłata stała lub też często stosowana jest opłata minimalna. W takiej sytuacji warto zadbać o to, żeby kwota transakcji była jak największa, a liczba transakcji jak najmniejsza. Dlatego zacząłbym od inwestowania w jeden lub co najwyżej dwa różne ETF-y przy miesięcznej stawce 100 EUR lub kwartalnej 300 EUR...

Ale ostatecznie to Ty decydujesz. Na pewno masz swoje powody do wyboru tej konkretnej kombinacji...

Zauważyłem, że bardzo mocno ważysz MSCI Emerging Markets. Kurs tego ETF skacze mocno, co sprawia, że istnieje większe prawdopodobieństwo, że kurs spadnie poniżej ceny zakupu. Nie chciałbym, żebyś wtedy też zaczęła skakać...

Napisany przez Topologe
Dziękuję za odpowiedź
Oczywiście, to prawda, a liczby mówią same za siebie, że przy tak niewielkiej sumie pierwszym krokiem jest skorzystanie z dwóch ETF-ów. Przy często spotykanym podziale, na przykład MSCI WORLD 70% i MSCI EMERGING MARKETS 30%, miesięczna rata oszczędnościowa dla MSCI EMERGING MARKETS wynosiłaby 30€. Nawet jeśli wykonuję plan oszczędnościowy tylko co 3 miesiące, skupiam się tutaj na miesięcznej kwocie. Wybrałem tak niewielką sumę dla planu oszczędnościowego, tylko 100€, aby uniknąć takiego drżenia, albo przetrwać je. Horyzont czasowy inwestycji powinien wynosić 15-20 lat.

Czy możesz lub ktoś inny ponownie poruszyć kwestię funduszu z siedzibą? Widzę różne miejsca siedziby przy tej samej ISIN na DKB i justetf.

Pozdrowienia, Topologe

Napisany przez Topologe
Może ktoś mi jeszcze pomóc? Niestety nadal nie udało mi się ostatecznie rozwiązać kwestii miejsca siedziby funduszu. Zdecydowałem się teraz na dwa zamiast 4 ETF-ów, aby minimalizować koszty opłaty za oszczędzanie do 1%.
Gdy czytam Informacje Istotne dla Inwestorów w DKB, na dole mogę przeczytać:

Depozytariuszem funduszu jest State Street Custodial Services (Ireland) Limited.

Jednak w przeglądzie czytam, że towarzystwo funduszy ma swoją siedzibę w Monachium. W innych danych podstawowych stoi: Zarządzający funduszem: BlackRock Asset Management Ir… (Ir... prawdopodobnie również z Irlandii?!)

To mnie trochę dezorientuje! W końcu jest nieistotne, ponieważ ETF-y wypłacają dywidendy, więc nie ma problemów podatkowych, przynajmniej tak to zrozumiałem. W każdym razie przez jakiś czas pozostanę poniżej kwoty wolnej od podatku. Chodzi mi tylko o to, że chciałbym wiedzieć co kupuję

Dziękuję za pomoc

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata