Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rozumieć różnice między funduszami ETF World

Napisany przez MoonKid
Chciałbym założyć plan oszczędzania w ETF na jeden fundusz World (np. MSCI). Szukając frazy World lub MSCI World otrzymuje wiele wyników, których różnice nie są dla mnie całkiem zrozumiałe. Jakie są istotne parametry, które odróżniają te fundusze World od siebie? Na co należy zwracać uwagę podczas wyboru?

Napisany przez 2titan1981
Musisz przejść na stronę internetową dostawcy (ishares, dbx, comstage itp.) funduszu i wyszukać odpowiedni fundusz. Tam znajdziesz wiążące informacje o danym funduszu. Ponadto Google może być pomocne, gdy trafisz na ACWI. Następnie musisz porównać, co jest dla ciebie najważniejsze. Rzadko zdarza się, że fundusz w stu procentach pasuje do ciebie.

Napisany przez MoonKid
Ale jakie parametry mogę porównać? World jest w mojej ocenie już dosyć wąskim/podobnym obszarem.

Ponieważ na pewno chcesz skorzystać z limitu podatkowego twojego dziecka, fundusz musi mieć formę dywidendową. Fundusz musi również mieć siedzibę w Niemczech lub być łatwy w rozliczeniach podatkowych. Ponadto fundusz musi obejmować jak najwięcej krajów. Zwykłe indeksy MSCI obejmują około 1600 różnych akcji z 23 krajów. Indeks ACWI obejmuje około 8500 akcji z 45 krajów, w tym rynki wschodzące, mimo że niekoniecznie spełniają one wszystkie wcześniej opisane kryteria. Wielu inwestorów pozostaje przy jednym funduszu indeksowym MSCI World, który spełnia powyższe kryteria i jest dostępny w atrakcyjnej cenie. W innym przypadku radziłbym zapoznać się z tematem samodzielnie lub skorzystać z profesjonalnej porady (za opłatą, inne porady mogą być kamuflażem dla sprzedaży).

Napisany przez xlarge
Opłata, opłata, opłata -> pochodzi od słowa vergelten i nie ma nic wspólnego z końcem pieniędzy.

Napisany przez MoonKid

Ponieważ na pewno chcesz wykorzystać kwotę wolną dziecka, fundusz musi wypłacać dywidendy.

Czy masz na myśli thesaurisierend?

Cytat od titan1981
Dodatkowo, fundusz musi albo mieć swoją siedzibę w Niemczech albo być łatwy do rozliczenia podatkowego.

Jakie są specjalistyczne pojęcia, na które powinienem zwrócić uwagę? Siedziba na pewno nie jest właściwym terminem.

1. nie wypłacane
2. ale siedziba

Napisany przez MoonKid
Okej Domizil. Zawsze kojarzy mi się z grubymi brzuchami i białymi skarpetkami na Majorce.

Dlaczego nie powinienem używać synonimów? Co stoi temu na przeszkodzie? Chcę od razu zainwestować zysk.

Napisany przez 2tneub
Jeśli dziecko wypłaca środki z wykorzystaniem kwoty wolnej od podatku i następnie je lokuje, to ta część została już opodatkowana. Masz więc wyższe koszty nabycia zgodnie z papierem.
Jeśli wybierzesz opcję kapitalizującą, a twoje dziecko sprzeda fundusz w przyszłości, będzie opodatkowane dużą kwotę, gdzie kwota wolna będzie zbyt niska.
Uproszczony przykład bez efektu składania kapitału, lokujesz po 1000 € każdego roku przez 5 lat i otrzymujesz dywidendę w wysokości 2%, którą sam ponownie lokujesz
Koszt nabycia w 1. roku 1000 €+20€ = 1020€
Koszt nabycia w latach 1-2. 1020€+1000€+40€ = 2060€
Koszt nabycia w latach 1-3. 2060€+1000€+60€ = 3120€
Koszt nabycia w latach 1-4. 3120€+1000€+80€ = 4200€
Koszt nabycia w latach 1-5. 4200€+1000€+100€ = 5300€
Teraz fundusz zostaje sprzedany po 5 latach za 8000€. Po odjęciu kosztów nabycia masz zysk do opodatkowania w wysokości 2700€.
Przy opcji kapitalizującej, zysk podlegający opodatkowaniu wynosiłby 8000./.5000=3000€

Od 2018 r. wydaje się jednak, że sytuacja prawna ulegnie zmianie.

Napisany przez MoonKid
Nie mogę całkowicie zrozumieć twojego przykładu. Nie oznacza to, że nie zgadzam się z tobą, po prostu nie rozumiem. Przepraszam.
Mam tutaj dwie źródła, które interpretuję tak, że pod względem podatkowym nie ma znaczenia, czy dokonuje się wypłat czy kapitalizuje zyski.
https://www.fondsvermittlung24.de/thesaurierend.html
https://www.zinsen-berechnen.de/anlag...schuettend.php

To nie jest prawdą. Karta podatkowa przepada każdego roku, jeśli nie jest wykorzystywana. Podatek należny przy kapitalizacji narasta, a trzeba dokładnie wykazać, że został opodatkowany zgodnie z przepisami, w przeciwnym razie podlega podwójnemu opodatkowaniu funduszów.

Napisany przez MoonKid
Czy ma to związek z czasem opodatkowania zysku?

Jeśli kapitalizuję, zysk wychodzi dopiero na końcu (w twoim przykładzie po 5 latach) i muszę go opodatkować razem.

Jeśli wypłacam, opodatkowuję tylko to, co otrzymałem w danym roku.

Czy jestem na właściwym tropie?

Napisany przez MoonKid
Mhm... czy wszyscy wyszli z wątku?

Napisany przez Tikonteroga

Thesaurisiere ich, kommt der Gewinn erst am Ende (bei deinem Beispiel nach 5 Jahren) raus und ihc muss diesen insgesamt einmal versteuern.

Es ist glaube ich etwas komplizierter. Vielleicht hilft dir das weiter: https://www.justetf.com/de/news/etf/...vestieren.html

Zitat von MoonKid
Schütte ich aus versteuere ich jedes einzelne Jahr nur das, was ich in diesem einen Jahr ausgeschüttet bekommen habe.

Ja, so wie bei Aktien auch.

Napisany przez ADMCI4

Czy to ma coś wspólnego z tym, kiedy dochód jest opodatkowany?
Jeśli zwiększam kapitał, dochód pojawi się dopiero na końcu (w twoim przykładzie po 5 latach) i będę musiał zapłacić podatek raz na całość.
Jeśli wypłacam, opodatkowuję tylko to, co otrzymałem w danym roku.
Czy jestem na właściwym tropie?

Podstawowo poprawne, jednak pod względem podatkowym trochę bardziej skomplikowane. Przy zwiększaniu kapitału ważna jest lokalizacja funduszy (Luksemburg, Niemcy, itp.) oraz to, czy w ETF istnieją tzw. przychody z dywidend. Posiadanie przychodów z dywidend sprawia, że ETF jest bardziej skomplikowany podatkowo. Jeśli ich nie ma, ETF jest prostszy podatkowo. Jednak link do just ETF powinien dostarczyć wystarczającej ilości informacji!

Napisany przez MoonKid
O, ten link jest trudny. Brakuje mi podstawowej wiedzy z zakresu prawa podatkowego, żeby go zrozumieć. Serio: kompletnie nie ogarniam, bo nie rozumiem poszczególnych pojęć.

Witaj,
musisz w Niemczech płacić podatek od dywidend w wysokości 25% oraz dodatek solidarnościowy w wysokości 5,5% od pobranego podatku od kapitału, jeśli nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku w wysokości 801 euro na rok kalendarzowy.
Jeśli spółka zagraniczna wypłaca dywidendę, może zostać pobrany dodatkowo podatek od źródła dochodu. Czy i w jakiej wysokości jest pobierany podatek od źródła dochodu, zależy od kraju. Na przykład w USA podatek od źródła dochodu wynosi 30%.
Między krajami może istnieć umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. W przypadku umowy między USA a Niemcami wygląda to tak, że w USA pobierany jest tylko podatek od źródła dochodu w wysokości 15%. Ponadto te 15% podatku od źródła dochodu można zaliczyć na podatek od kapitału w wysokości 25%. Ostatecznie płacisz więc tylko 10% podatku od kapitału.
1) fizyczne i wypłacające dywidendy ETF-y
Tutaj jest to samo, co opisano powyżej. Im więcej akcji z różnych krajów znajduje się w ETF-ie, tym bardziej skomplikowane jest obliczanie z uwzględnieniem różnych podatków od źródła dochodu i umów o unikaniu podwójnego opodatkowania.
2) fizyczne i kapitalizujące się ETF-y
a) Brutalne
Tutaj to, co pozostaje z dywidendy po 1), jest inwestowane w nowe jednostki uczestnictwa.
b) Netto
Tutaj podatek od źródła dochodu oraz podatek od kapitału są odliczane od dywidendy w pełnej wysokości, zanim dywidenda zostanie zainwestowana w nowe jednostki uczestnictwa. Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania i kwoty wolne od podatku nie są uwzględniane. Dla akcji z USA obowiązuje odliczenie podatku w wysokości 30% + 25 * 1,055 % = 56,375%

Źródło: https://www.finanzwesir.com/blog/etf-steuerleck

Napisany przez MoonKid
Dziękuję za obszerną i naprawdę zrozumiałą wyjaśnienie. Teraz mam już jasny punkt odniesienia. Zastanawiam się jednak, jak to wpłynie na moje wybory lub która opcja byłaby dla mnie lepsza.
Może zapytajmy inaczej: dlaczego Dirk Müller zaleca kupowanie tylko ETF-ów kapitalizujących zyski?

Tak, nie znalazłem rekomendacji Dirka Müllera dotyczącej ETF-ów kapitalizujących w Google. Czy masz może jakiś link?

Napisany przez MoonKid

Nie mogłem znaleźć w Google rekomendacji Dirka Müllera dotyczącej funduszy ETF reinwestujących. Czy masz może jakiś link?

Tak, mam podobnie! Mam jego książkę Cashkurs w formie drukowanej. Kiedyś sobie coś z niej zapisałem. Jednak teraz nie potrafię odnaleźć tego fragmentu tekstu. Być może ktoś ma to jako e-book i mógłby przeprowadzić wyszukiwanie tekstu?

Napisany przez ADMCI4
W gruncie rzeczy chodzi o procent składany. Jeśli fundusz reinwestuje uzyskane przychody, twój majątek będzie rosnąć z wykładniczą szybkością dzięki procentowi składanemu w ciągu czasu trwania inwestycji. Jeśli wolisz otrzymywać dywidendy, ten efekt zostaje stracony. Oczywiście, możesz również ręcznie reinwestować otrzymane dywidendy.

W zasadzie chodzi mu o procent składany. Jeśli fundusz reinwestuje osiągnięte zyski, twoje majątek rośnie w sposób wykładniczy dzięki procentowi składanemu w czasie trwania inwestycji. Jeśli wolisz otrzymywać zyski jako dywidendy, ten efekt zostaje utracony. Oczywiście, możesz również ręcznie reinwestować otrzymane zyski.

Natomiast gdy firma wypłaca dywidendę, wartość firmy powinna się zmniejszyć, ponieważ firma traci część swojego majątku. Z pewnością ma to również wpływ na wartość kursową.
Wydaje mi się, że inwestor nie ma jednoznacznej korzyści z długofalowej reinwestycji. Korzyść mają według mnie raczej dostawca ETF i dostawca depozytu. Obydwoje oszczędzają na kosztach i wysiłku, a dzięki dywidendom mają dodatkowy przepływ gotówki...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata