Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opcje finansowania

Napisany przez sla
Cześć wszystkim,

potrzebujemy dodatkowo 200 000 € na budowę domu oprócz programu KFW. Mamy teraz do wyboru 2 oferty.

--
Wariant 1: kredyt ratalny:
20 lat, spłata kapitału, oprocentowanie 1,47 %, rata 961,67 €, koszt całkowity: 30986,02 €
--
--
Wariant 2: oszczędzanie budowlane:

kredyt TA na 10 lat z oprocentowaniem 0,65 %
Koszt odsetek: 12999,60 €

Koszty umowy oszczędzania budowlanego:
Opłata początkowa: 2000 €
Opłaty roczne: 122,00
Oprocentowanie: 12678,17
Łącznie: 14800,17 €
Przychód z odsetek (0,1%): 434,80 €
Koszt kredytu: 14365,37

Rata przez pierwsze 10 lat: 859,33 €
Po 10 latach pojawia się kredyt budowlany na 111567,20 € z oprocentowaniem 2,17 %
Rata: 1023,00 €

Koszt całkowity: 27364,97 €
--

Jestem teraz trochę zdziwiony wynikiem, ponieważ ostatecznie wariant 2 jest tańszy. W ciągu pierwszych 10 lat mogę jeszcze dokonać dodatkowej spłaty w wysokości 5%, a następnie mógłbym odmówić przyjęcia kredytu budowlanego, jeśli uda nam się spłacić kwotę w ciągu 10 lat. Czy coś przeoczyłem? Jeśli teraz uwzględnimy koszty zawarcia umowy, to przy tej samej racie wynosiłoby to około 0,92% oprocentowania, co również nie jest złe. Może po prostu jestem ślepy. Mój doradca bankowy bardzo chciał wybrać wariant 1, dlatego zaproponował wariant 2.

Wasze opinie?
Dzięki

Pozdrawiam
Sascha

Napisany przez NaTwoim13
Jaka jest to maksymalna wartość pożyczki hipotecznej?

Oczywiście istnieje znaczna różnica między modelami, ponieważ jeśli możesz spłacić dodatkowe 10 000 euro w ciągu pierwszych 10 lat, wariant 1 nie może lub nie powinien być brany pod uwagę.

Jednakże, aby uzyskać pełny obraz kosztów pożyczki w przypadku wariantu 2, należy również dodać 2000 euro opłaty za uruchomienie.

Napisany przez sla
Stopień obciążenia nie mogę podać bezpośrednio, ale mamy ponad 40% kapitału własnego.
Oba warianty mają dodatkową spłatę w wysokości 5%, więc nie ma między nimi różnicy.
Koszty związane z zakończeniem w wysokości 2000 € są uwzględnione, czy pytasz o to, gdy spłacamy to w ciągu 10 lat?
Masz oczywiście rację. W zasadzie to było to, czego chciałem. Możliwość pozbycia się tego w ciągu 10 lat, ale zabezpieczenie kredytu na 20 lat bez sprawdzania zdolności kredytowej.
Jednak gdy szukałem w Google, znalazłem prawie same negatywne opinie na temat kredytów TA, dlatego mam wątpliwości. Nie znalazłem nic poniżej 1% jako osoba samozatrudniona, więc brzmi to całkiem nieźle.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@SLA, oprocentowanie odroczenia spłaty kredytu 0,65%.
Chodzi z pewnością o stopę procentową dla kredytu pośredniego, a nie kredytu hipotecznego, czyż nie?
Możesz porównać kredyt odroczenia spłaty z kredytem spłacanym od razu tylko wtedy, gdy masz dostępną pełną specyfikację kosztów.
Jak widziałem, posiadasz ją powyżej.
Jednakże 0,65% to tylko chwyt marketingowy.
Czy samodzielnie obliczyłeś model oszczędzania na cele mieszkaniowe, czy dokładnie przeanalizowałeś dokumentację?

Napisany przez sla
@Bankkaufmann
Mam tutaj 4 wartości oprocentowania, które otrzymałem do obliczeń.

0,65% dla kredytu TA
2,15% dla kredytu budowlanego
Efektywna stopa roczna po przydziale: 2,44%
Efektywna stopa roczna na cały okres kredytowania od wypłaty TA: 1,28%

Koszty faktycznie są podane powyżej, przynajmniej te, które zostały podane.
W chwili spłaty kredytu TA mogę sprawdzić, jakie mamy wtedy odsetki
i wtedy albo spłacić tę część, albo skorzystać z 2,15%, czy źle to widzę?

Napisany przez BenniG
Więc jeśli spojrzysz na to, jak wygląda sytuacja po 10 latach, otrzymasz wynik, że w przypadku wariantu 2 masz około 7 967 € więcej.
W wersji 1 pozostałby ci dług w wysokości 107 253 € po 10 latach.
W wersji 2 pozostałby ci dług w wysokości 111 567 € po 10 latach.
Jednak przez 10 lat musiałeś płacić o 102 € niższą ratę. Bez odsetek byłoby to prawie 12 280 €.
Możesz od razu wpłacić tę kwotę jako nadpłatę na swoją hipotekę, dzięki czemu pozostałoby tam tylko 99 286 €.
Przy twojej racie w wysokości 1 023 € pozostałby ci brakujący dług po 8,89 latach i zapłaciłbyś tylko 9 876 € odsetek.
PS: Przyjęto, że stopy procentowe są efektywne!

Napisany przez sla
@BenniG
tak wygląda. Z kwoty 7967 € trzeba odliczyć 2000 € kosztów zawarcia umowy, 122 € opłaty rocznej oraz doliczyć zysk z odsetek w wysokości 434,80 €, co daje różnicę w wysokości 6279,80 € w porównaniu z wariantem 1, obliczonym na przestrzeni 10 lat. Z dodatkowymi spłatami wynik byłby jeszcze lepszy.

Jedyną rzeczą, którą nie rozumiem... Czy zakładają oni, że klient w zasadzie weźmie po 10 latach kredyt odnawialny?
Obecne stawki procentowe 2,15% lub 2,44% wydają się wysokie, ale są one raczej realistyczne patrząc w przyszłość.

Napisany przez NaTwoim13
Tak właśnie nie mogą argumentować, ponieważ w przypadku wariantu 1 mają stałą stopę procentową w wysokości 1,47% przez cały czas, co oznacza, że po 10 latach nie muszą już zajmować się stawką efektywną kredytu mieszkaniowego. W ciągu pierwszych 10 lat konieczne jest uzyskanie takiej przewagi z tytułu niskich płatności odsetkowych związanych z kapitałem tilgungsausgesetzten w wysokości 0,65% w porównaniu do 1,47% przy ratach annuitätischen, aby po 10 latach można było przenieść te pieniądze na pozostały dług z kredytu mieszkaniowego o wyższej stopie procentowej w wysokości 2,44%. Jeśli zaoszczędzone pieniądze wystarczą - praktycznie uzasadniając po 10 latach wybór 2,44% zamiast 1,47% w przypadku kredytu annuitätischen - to wariant kredytu TA jest tańszy. Odpowiednio i tak też wygląda, średnia stopa procentowa (podają Państwo 1,28%) wtedy jest tańsza niż w przypadku rat stałych. Jednakże trzeba również porównać, analizować i przeanalizować okres kredytowania, wysokości rat i pełną spłatę, aby uniknąć porównywania jabłek do gruszek.

Napisany przez sla
Mam nadzieję, że efektywne 1,28% będą odpowiednie, naprawdę nie mogę tego dokładnie obliczyć. Jeśli patrzę na to dobrze, to dzięki kredytowi TA zaoszczędzimy prawie 3000 € przez 20 lat, a jeśli pracujemy wcześniej z dodatkowymi spłatami, nawet więcej. Jeśli w ciągu 10 lat oprocentowanie spadnie poniżej 2,15%, można by wybrać inną bank. W takim razie w naszym przypadku nie byłoby nic przeciwko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata