Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: dodatkowa spłata WHEN nadpłata)

Napisany przez Kilic
Cześć,

jestem tutaj nowy i mam następujący problem:

W roku 2009 kupiłem Dom i zaciągnąłem kredyt hipoteczny w Deutsche Bank. Umówiliśmy się na roczną nadpłatę kapitału i okres szybkości (4,4%) na 10 lat ze spłatą (1%).

Problem:

1. W roku 2011 cały kapitał został spłacony w 100%.
2. W roku 2012 cały kapitał został spłacony w 100%.
do tego czasu wszystko dobrze....ale

3. W roku 2013 odmówiono spłaty, Deutsche Bank popełnił błąd, w umowie ustalono, że możliwa jest tylko 1 spłata w okresie szybkości (10 lat), więc druga spłata była również błędem, że została zaakceptowana.
Doradca nie pracuje już w banku, mimo że go znalazłem, on również pamięta, że mówiło się zdecydowanie o rocznym odniesieniu, ale nie może mi już pomóc.

Czy ktoś miał podobne problemy? Czy warto udać się do adwokata?

Już teraz dziękuję za pomoc!!

Napisany przez NaTwoim13
kredyt z jedną jednorazową spłatą dodatkową w ciągu pierwszych 10 lat jest raczej nietypowy, co zdaje się wiedzieć także DB. To skłania do przypuszczenia, że rzeczywiście był to błąd, co można odwrócić poprzez analizę refinansowania (kalkulacja marży) ze strony banku. Należy omówić to z DB i prowadzić negocjacje w celu wprowadzenia pozytywnych zmian.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Kilic, jest dość łatwo to zrozumieć.
W tym przypadku nie ma znaczenia, czy doradca był zatrudniony w DB czy był niezależnym pośrednikiem.
Liczy się tylko to, co zostało ustalone na piśmie.
Dlatego pytanie brzmi: Czy w umowie kredytowej jest zapisane, że masz możliwość dokonywania dodatkowych wpłat rocznych?
W tym celu nie potrzebujesz prawnika, wystarczy umowa kredytowa i ewentualnie aneks, jeśli otrzymałeś.
Jeśli nie otrzymałeś aneksu, liczy się umowa kredytowa.
Wtedy wystarczy ją przejrzeć, jak opisano w niej dodatkowe wpłaty.
Następnie sprawdź, w jaki sposób DB odmówiła dodatkowych wpłat w 2013 roku na piśmie.
Odmówiła przecież na piśmie, czy nie?

Napisany przez NaTwoim13

....DB popełnił błąd, w umowie zostało ustalone, że możliwa jest tylko 1 spłata w okresie obowiązywania oprocentowania (10 lat), dlatego druga spłata była również błędem, gdy została zaakceptowana.

Wszystko jest tam zawarte, wszystko dobrze i zrozumiale opisane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata