Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Problem z ubezpieczeniami - dwie ubezpieczalnie jednocześnie.

Napisany przez konsti
Cześć. Moja sprawa: dostałem nowy samochód i chciałem podpiąć ubezpieczenie na swojego ojca, ponieważ ma on wyższą klasę SF. Obecnie na niego są już ubezpieczone 2 samochody w HUK 24, mój samochód jest trzecim i teraz ubezpieczyliśmy go w Admiral Direkt i podaliśmy klasę SF mojego ojca. Czy jest to dozwolone? Ponieważ teraz Admiral Direkt żąda potwierdzenia wypowiedzenia umowy z Huk24, aby klasa SF mojego ojca została uwzględniona w ubezpieczeniu. Jeśli nie przedstawimy wypowiedzenia, musimy zapłacić składkę z klasą SF 0.. Co w takim wypadku można zrobić? Czy można mieć dwie polisy ubezpieczeń i po prostu wyjaśnić Admiral Direkt, że tam jest ubezpieczony tylko jeden samochód, czy trzeba wypowiedzieć umowę w HUK? Jaka byłaby najlepsza opcja, aby uniknąć dużych lub żadnych strat finansowych? Dzięki z góry

Napisany przez Hanomag

Witaj. Moja sprawa: dostałem nowy samochód i chciałem, aby ubezpieczenie było na mojego ojca, ponieważ ma wyższą klasę bonusową SF. Obecnie jest już ubezpieczonych dwie inne auta na jego nazwisko w HUK 24,

Tak dalej, tak dobrze.

Cytat od konsti
...mój samochód to trzeci, a teraz ubezpieczyliśmy go w ubezpieczalni Admiral Direct

Dlaczego zmiana na Admiral?

i odpowiednio podano klasę SF mojego ojca. Czy można to zrobić?

Można, ale to nie ma sensu, ponieważ ojciec potrzebuje ten rabat dla swojego pierwszego pojazdu ubezpieczonego w HUK.

Teraz Admiral Direct wymaga potwierdzenia wypowiedzenia przez HUK24, aby klasa SF mojego ojca została uznana w ubezpieczeniu. Jeśli nie przedstawimy wypowiedzenia, to będą chcieli, abyśmy wpłacili składkę z klasą SF 0.. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jest to prawidłowe postępowanie.

Czy można mieć polisy w dwóch ubezpieczalniach i po prostu wyjaśnić Admiralowi, że ubezpieczone jest tylko jedno auto?

Można, ale w takim przypadku rozpoczynamy z klasą SF 0.

Czy trzeba zrezygnować z HUK?

Nie trzeba.

Jaka jest najlepsza rozwiązanie, aby uniknąć dużych lub żadnych strat finansowych? Dziękuję z góry.

Odwołać ubezpieczenie w Admiral (możliwe jest to do dwóch tygodni od otrzymania polisy) i ubezpieczyć nowy samochód jako kolejny pojazd w HUK.

Napisany przez BenniG
A więc jeśli samochód pierwszy ojca był klasyfikowany w HUK jako SF 20, a drugi samochód jako SF 10, to kolejny drugi samochód może być w określonych warunkach sklasyfikowany jako SF4.
W ten sposób z dwóch umów robi się początkowo trzy umowy, które mają stosunkowo dobrą klasyfikację.
Jeśli teraz spełniasz określone warunki, możesz przenieść SKK na siebie.
Wtedy możesz zrezygnować z HUK i przejść do wybranej przez siebie ubezpieczalni.
To, co planujesz, jest możliwe tylko dzięki życzliwości nowej ubezpieczalni.
Niektóre są bardziej życzliwe niż inne.

Napisany przez konsti
Teraz te 2 tygodnie nie wchodzą w grę, ponieważ to już minęło... co dokładnie mam teraz zrobić? Czy powinienem do nich zadzwonić i wyjaśnić wszystko? Czyli że mój ojciec nigdy nie miał zamiaru opuścić firmy HuK i że nowe ubezpieczenie dotyczy tylko jednego samochodu? Proszę o radę

Napisany przez Hanomag

Teraz. Z tych dwóch tygodni nic nie będzie, ponieważ minęło już trochę czasu... co dokładnie powinienem teraz zrobić? Czy powinienem do nich zadzwonić i wszystko wyjaśnić? Na przykład to, że mój ojciec nigdy nie miał zamiaru opuścić HuK i że nowe ubezpieczenie dotyczy tylko jednego samochodu? Proszę o radę

Zadzwonienie tam nie pomoże. Skontaktujcie się z HuK, oni na pewno znajdą rozwiązanie.

Napisany przez EasyD
HUK24 również nie może tego natychmiast wyjaśnić.
Oczywiście można po prostu zarejestrować nowy pojazd, co spowoduje automatyczne wygaśnięcie ubezpieczenia. Następnie ponownie zarejestruj pojazd i natychmiast wybierz nowego ubezpieczyciela.
Alternatywą jest rozwiązanie umowy z Admiral Direkt na następną datę wymagalności i zmiana.
Direct Line oferuje także w wielu przypadkach bardzo korzystną i dobrą ofertę na ubezpieczenie dodatkowe.
W przeciwnym razie muszę powiedzieć, że nie czuję zbytniego współczucia. Jeśli ktoś zawiera umowy online w miarę ślepo, nie posiadając niezbędnej wiedzy, to może oczekiwać, że coś pójdzie nie tak.

Napisany przez Hanomag

HUK24 również nie może natychmiast załatwić sprawy tutaj.

Jest osobą ubezpieczającą ojca i zdecydowanie może wydawać zalecenia, przynajmniej informować, co jest możliwe w HUK.

Cytat EasyD
Oczywiście można po prostu zarejestrować nowy pojazd z powrotem, co skutkuje automatycznym wygaśnięciem ubezpieczenia. Następnie ponownie zarejestrować i można natychmiastowo wybrać nowego ubezpieczyciela.

Można to zrobić. Ale wtedy musi zostać zarejestrowane na inną osobę (np. syn zamiast ojca). HUK może to np. zaoferować.

Cytat EasyD
Alternatywą jest anulowanie umowy w Admiral Direkt na najbliższy termin i zmiana potem.

TS nie chce płacić składki za SF0 przez rok.

Cytat EasyD
Direct Line w wielu przypadkach oferuje bardzo korzystną i dobrą taryfę dla drugiego samochodu.

Polecam WGV, tam również dziecko klientów posiadających polisę może zacząć z obniżoną klasą SF.

Cytat EasyD
W przeciwnym razie muszę także powiedzieć, że mam stosunkowo mało współczucia. Jeśli ktoś po prostu pochopnie i ślepo zawiera umowy online bez odpowiedniej wiedzy w tle, można się spodziewać, że coś pójdzie nie tak.

Tutaj mogę tylko zgodzić się.

Napisany przez EasyD
HUK24 może powiedzieć, co jest możliwe w HUK24. Oczywiście! Ale decydującą umową, o którą tutaj chodzi, jest według konsti umowa zawarta z Admiral Direkt. A HUK, jak sami napisali w innym wątku, nawet nie zna swoich własnych warunków. Jak więc mogliby zatem zalecić umowę innego dostawcy!?

Dostępne możliwości, o których mówi konsti, zostały jasno określone. Można się wypisać lub poczekać na kolejne terminy umowy. Jeśli nie wie, co z nimi zrobić, powinien pokazać te umowy specjaliście, który się nimi dokładnie zajmie.

Napisany przez BenniG
Czy byłoby również możliwe, że przeniesie umowę z mojego przykładu do SF10 HUK do Admiral i ojciec znowu sklasyfikuje swoje drugie auto w HUK jako drugi samochód?
SF20 Główny samochód ojca HUK
SF10 Główny samochód syna Admiral
SF4 Drugi samochód ojca HUK

Napisany przez Hanomag

HUK24 może powiedzieć, co jest możliwe w HUK24. Oczywiście! Ale decydująca umowa, o którą tutaj chodzi, jest według konsti w Admiral Direkt.

Decydujące umowy są jasno w HUK, ma większość umów istotnych dla klasyfikacji kolejnego pojazdu. Pytanie brzmi, czy HUK24 w ogóle udziela informacji?

Cytat od EasyD
A HUK wie, jak sami napisali w innym wątku, nawet nie znają swoich własnych warunków. Jak więc mogliby teraz zarekomendować umowę innego dostawcy!?

Dlatego warto szukać informacji w kilku źródłach.

Cytat od BenniG
Czy byłoby możliwe, że przeniesie umowę z mojego przykładu z SF10 HUK do Admiral, a jego ojciec ponownie zakwalifikuje swoje drugie auto w HUK jako drugi pojazd?
Byłoby to opcją w zmienionej formie, gdzie poprzedni drugi pojazd, który zapewne ma już zaawansowaną klasę SF, teraz byłby traktowany jako pierwszy pojazd. Można by go również przenieść do Admiral jako przyszłe ubezpieczenie dla pierwszego pojazdu. Jednakże, należy to uzgodnić z ubezpieczycielami, ponieważ mogłoby się zdarzyć, że ewentualny rabat przy dotychczasowym rabacie na drugi pojazd przepada, lub że HUK może ubezpieczyć trzeci pojazd po przepisaniu na innego właściciela (matka lub syn) taniej. Może się też zdarzyć, że dwa ubezpieczone pojazdy w Admiral będą droższe niż dotychczasowe rozwiązanie z SF0 w Admiral.

Napisany przez EasyD
Wasze zaangażowanie jest godne uznania, Hanomag, ale to po prostu nieprawda.

Zanim będzie mógł ubezpieczyć dotknięty pojazd w HUK24 lub jakimkolwiek innym dostawcy, najpierw musiałby wyjść z wiążącej umowy, którą podpisał z Admiral Direkt. O to chodzi w pierwszej kolejności. Znalezienie rozwiązania, kiedy i jak może z niej wyjść. Istnieje wystarczająco dużo możliwości, aby uzyskać tanie ubezpieczenie dla pojazdu poprzez taryfę drugiego pojazdu. Ale nie można skakać na drugi krok przed pierwszym.

Napisany przez Hanomag

Zanim ten konkretny pojazd będzie mógł być ubezpieczony w HUK24 lub jakimkolwiek innym dostawcy, musiałby najpierw wyjść z wiążącej umowy, którą zawarł z Admiral Direkt. Przede wszystkim chodzi o to, jak znaleźć rozwiązanie, aby dowiedzieć się jak i kiedy będzie mógł z niej wyjść.

Najpierw trzeba ustalić, jak tanio będzie mógł ubezpieczyć pojazd zastępczy w HUK lub w inny sposób, dopiero wtedy rozważana będzie możliwość zakończenia umowy z Admiral. HUK pozostaje i pozostanie pierwszym adresem.

Cytat EasyD
Jest wystarczająco dużo sposobów, aby uzyskać ubezpieczenie dla pojazdu taniej za pomocą taryfy dla drugiego pojazdu. Ale nie mogą podjąć drugiego kroku przed pierwszym.
Do tych sposobów należy ewentualne przeniesienie jednej z istniejących umów z HUK do Admiral. Ponadto ojciec nie może zostać ubezpieczającym w innym ubezpieczycielu poprzez wyrejestrowanie pojazdu z tym pojazdem. Aby to zrobić, pojazd musiałby być zarejestrowany na syna lub matkę, co jest możliwe w przystępnej cenie tylko wtedy, gdy istnieją inne umowy w tym samym ubezpieczycielu (HUK) lub zostaną do niego przeniesione.

Napisany przez BenniG
Hej Konsti, podaj szybko swoje liczby.
Ile płacisz za ubezpieczenie w Admiral z bonusem 0?
A ile by kosztowało twoje ubezpieczenie w HUk z bonusem 4?
Jeśli różnica jest większa niż opłaty za rejestrację i zmianę numeru rejestracyjnego (z wymyślonym numerem), to zmiana miałaby sens od razu, jeśli nie, to może z czasem.
W przyszłym roku ubezpieczeniowym twój samochód będzie miał bonus 5 zamiast 4, 1/2 lub 1.

Napisany przez mari1978
Jaka bałagan. Czy robicie wszystko chaotycznie????????????

Napisany przez katalog49

Co za bałagan. Czy robicie wszystko na oślep????????????

Tak, zgadza się. To naprawdę zadziwiające, gdy specjaliści tutaj uważają, że można się wyplątać z umowy na samochód przez zapisanie i wyrejestrowanie pojazdu. Jeśli ktoś kieruje się takim doradztwem, to niestety bezowocnie trwoni jeszcze więcej pieniędzy. Gorzkie, gorzkie....

Napisany przez Hanomag

Co za bałagan. Czy robicie wszystko na oślep????????????

Cytat od katalog49
Tak, zgadza się. To już jest zadziwiające, gdy tutaj fachowcy sądzą, że można wyjść z umowy na pojazd poprzez rejestrację i wyrejestrowanie. Jeśli pytający się kieruje się czymś takim, to bezskutecznie jeszcze bardziej traci pieniądze. Gorzko, gorzko....

Gorzko jest to, że obaj nie potraficie zrozumieć logicznych sugestii i w rezultacie wydajecie nieistotny komentarz, który nikomu nie pomaga.

Napisany przez katalog49

Gorzkie jest to, że oboje nie potraficie zrozumieć konsekwentnych sugestii i w rezultacie dajecie bezużyteczny komentarz, który nikomu nie pomaga.

Rozumiem, że czujesz się dotknięty. Nic nie szkodzi!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata