Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: BU + ubezpieczenie Emerytalne

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

od początku tego roku pracuję w moim pierwszym zawodzie i jestem trochę przytłoczony wszystkimi ubezpieczeniami, które na mnie spadają.

Dali mi się (niestety) trochę przekonać i podpisałem następujące ubezpieczenia: Z polisą podstawową z funduszem emerytalnym + ubezpieczenie od niezdolności zawodowej od Alte Leipziger.

Ponieważ składki za kilka lat znacznie wzrosną, w tej chwili zastanawiam się, czy to była dobra decyzja.

Dostałem teraz drugą propozycję na Rentę Riester (ALfonds z Relax50), która obecnie wydaje się być lepsza (mogę sam określić składki, podczas gdy w polisie podstawowej rosną dynamicznie).

Teraz zastanawiam się, czy potrzebuję obu emerytur, czy lepiej byłoby mieć samodzielne ubezpieczenie od niezdolności zawodowej.

Bardzo wdzięczny będę za porady lub ocenę, ponieważ brakuje mi odpowiedniej wiedzy.

Dziękuję bardzo!

Re: BU + ubezpieczenie Emerytalne

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,
nie jest to aż tak dramatyczne, jak się często przedstawia, kwestia ubezpieczeń dla początkujących w karierze zawodowej. Należy odpowiedzieć na następujące pytania:
Co jest konieczne, co jest istotne, co faktycznie może mnie wytrącić z równowagi, jeśli się zdarzy, a nie jestem ubezpieczony? Co jest dobre, jeśli się ma, ale niekoniecznie niezbędne? Co jest zbędne, ma niewielką wartość i tylko wyciąga z kieszeni pieniądze, których brakuje mi gdzie indziej?
W tym kontekście polecam rozważenie następującej kwestii:
Załóżmy, że dany zdarzenie ma miejsce, nie jestem na nie ubezpieczony i muszę zaciągnąć pożyczkę na pokrycie poniesionej szkody. Czy nadal dostałbym pieniądze od banku?
Przykład:
- Utrata lub uszkodzenie telefonu... żaden problem, pewnie zawsze dostałbym pożyczkę od banku -> ubezpieczenie telefonu komórkowego właściwie nie jest potrzebne
(Złośliwy komentarz: Jeśli utrata telefonu komórkowego doprowadziłaby mnie do problemów finansowych i dlatego musiałbym się przed tym ubezpieczyć - wystarczy zadać pytanie, czy zawsze konieczne jest posiadanie najnowszego, specjalnego telefonu z logo Jabłka lub Śliwki)
- Szkoda cywilna: Wyrządzam komuś szkodę, którą muszę zrekompensować... ponieważ jest to bez ograniczeń, ponieważ odpowiadam całym swoim majątkiem, a koszt ubezpieczenia prywatnej odpowiedzialności cywilnej wynosi znacznie mniej niż 100 € rocznie,
nie ma co długo dyskutować: ubezpieczenie OC - Absolutna konieczność
- Utrata lub uszkodzenie samochodu... zazwyczaj powinno także zadziałać, to zależy jednak od wieku i ceny pojazdu - w razie wątpliwości pewnie dostałbym pożyczkę od banku: OC pojazdu - musi być, AC/OC może być
- Przejście w stan potrzeby opieki: Rozmowa z bankierem: "Cześć, nagle stałem się potrzebującym opieki, chciałbym pozyskać 100 000 € na najbliższe kilka lat" raczej nie zakończyłaby się sukcesem -> warto rozważyć ubezpieczenie opieki
- To samo dotyczy utraty zdolności do pracy, niezdolności do pracy zawodowej - tutaj także w razie potrzeby żaden bankier nie udzieli pożyczki - zdolność kredytowa spada do zera -> ubezpieczenie od niezdolności do pracy: Absolutna konieczność
- Można podobnie rozważyć kwestie dotyczące mienia domowego, ochrony prawnej itp. itp.. Było to tylko przykładowe podejście do pytania, czy to jest mi potrzebne czy nie.
Można założyć ubezpieczenie podstawowej emerytury w celu oszczędzania na emeryturę, ale nie powinno obejmować to ubezpieczenia w przypadku niezdolności do pracy! To jest praktycznie największy błąd w zabezpieczeniu od niezdolności do pracy, jaki można popełnić.
Powinno się być nieufnym wobec każdej przedstawionej przez sprzedawców wzorcowej symulacji obliczeń, które mają na celu sprywatyzowanie produktu. 95% sprzedawców najwyraźniej nie zrozumiało tzw. zasady kohorty przy opodatkowaniu ubezpieczenia podstawowej emerytury.
I można oszczędzać podatki (lub raczej: odkładać podatki na później - bo w końcu trzeba je podwójnie zapłacić) też BEZ ubezpieczenia od niezdolności do pracy - jeśli kiedyś uważa się, że to odpowiedni produkt - patrz na sam dół!
ubezpieczenie od niezdolności do pracy: albo jako oddzielna umowa w warstwie 3 (zwykłe ubezpieczenie od niezdolności do pracy) albo jako dodatek do umowy rentowej u PRAWDZIWEGO ubezpieczyciela (kilka parametrów musi być bardzo dokładnie właściwych!) - ale wówczas także w warstwie 3!
ubezpieczenie od niezdolności do pracy w warstwie 1 jest w 99% przypadków nonsensowne i sprzedaż działa tylko dlatego, że podchodzi do niskich instynktów niemieckiego klienta: Oszczędzanie podatków! Niestety, w wielu przypadkach krytyczne myślenie ustępuje, a panika zabiera górę. Wszystko to jeszcze skorelowane z promocją specjalnej oferty na pierwsze lata - przemawia do naszych wszystkich instynktów łowcy okazji...
Rekomendacja działań:
- Wycofać umowę
- Poświęcić czas, zgłębić temat ubezpieczenia od niezdolności do pracy, zasięgnąć informacji, Co jest dostępne na rynku? Jakie warunki umowy są dostępne/chcę mieć? Gdzie leżą różnice? (zawsze pamiętaj: Kupujesz 10-12 stron małym drukiem!)
- Nie pozwól się postawić pod presją czasu - tak, będzie drożej w przyszłym roku, ale złe decyzje teraz, które będą powtarzać się co roku, są tysiąckrotnie droższe
- Uporządkowana historia zdrowia! (Co jest o mnie napisane w akcie mojego lekarza?)
- Gdy jest jasne, jaki pakiet jest rozważany, wtedy pojawia się pytanie: Oddzielne ubezpieczenie od niezdolności do pracy czy umowa łączona
Oczywiście godne pochwały i rozsądne jest wcześniejsze zastanowienie się nad kwestiami związanymi z emeryturą/oszczędzaniem/inwestowaniem kapitału: Ale
Wariant a) Odsuwam decyzję inwestycyjną, dowiaduję się, rozważam strategię odpowiadającą moim celom i życzeniom, a następnie podpisuję odpowiednie umowy (proces może trwać nawet 1-2 lata!)
Wariant b) Dzisiaj nierozważnie i naiwnie podpisuję zły kontrakt - który topowy sprzedawca sprzedaje mi po 1-godzinnym pseudodyskusyjnym spotkaniu jako odpowiedni dla mnie produkt Non-Plus-Ultra
Odpowiedź pozostawiam otwartą...
Przepraszam, trochę się rozpisałem....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata