Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytanie dotyczące opłaty wypowiedzenia

Napisany przez rebbit
Cześć,
Chodzi o to, że w banku wziąłem kredyt w wysokości:
13.218,29 € (w tym 2.18,29 € dla RSV, kwota wypłaty wynosiła dokładnie 11.000,00 €)
Okres kredytowania 118 miesięcy
Oprocentowanie ustalone do 30.05.2025
Do spłaty pozostało: 12.104,81 €
Oprocentowanie: 8,59 % ror
Raty: 166,53 € / miesięcznie
Teraz dostałem ofertę refinansowania od innego banku (kredyt nie został jeszcze spłacony do końca, ale jest już zarejestrowany w moim raporcie kredytowym, czy to oznacza, że jest to już akceptacja?) Z dużo lepszym oprocentowaniem i krótszym okresem spłaty „tylko” 87 miesięcy.
Moje pytanie dotyczy tego, czy bankowi przysługuje odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, przeliczałem to za pomocą różnych „kalkulatorów online” i wychodzi na sumy między 3.000 a 4.500 €, czy to nie jest absurdalne?
Sprawdziłem w umowie kredytowej i tam jest napisane:
Wcześniejsza spłata
Kredytobiorca ma prawo spłacić całość lub część kredytu w dowolnym momencie.
W przypadku wcześniejszej spłaty w okresie obowiązywania oprocentowania bank może żądać odpowiedniego odszkodowania za straty poniesione bezpośrednio z powodu wcześniejszej spłaty!
Bank będzie obliczał to odszkodowanie za wcześniejszą spłatę zgodnie z wymaganymi ramami finansowymi nakładanymi przez Federalny Trybunał Sprawiedliwości, które w szczególności uwzględniają:
- spadek poziomu oprocentowania w międzyczasie
- pierwotnie uzgodnione przepływy pieniężne dla kredytu
- zyski, które bank utraciłby z powodu wcześniejszej spłaty
- oszczędności z tytułu zmniejszenia ryzyka i kosztów administracyjnych związanych z wcześniejszą spłatą
Teraz to się robi interesujące.
Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę nie może przekroczyć następujących kwot:
- 1% albo gdy okres między wcześniejszą spłatą a ustaloną spłatą nie przekracza roku, 0,5 % kwoty wcześniejszej spłaty,
- kwoty odsetek odsetki, które kredytobiorca miałby zapłacić w okresie między wcześniejszą spłatą a ustaloną spłatą.
To oznacza, że bank może żądać maksymalnie 1% całkowitego długu, więc na moje wyliczenia powinien żądać 121 €, czy to się zgadza, proszę o pomoc!

Pozdrowienia
Rebbit

Napisany przez Daukind
Tak jest. Maksymalnie 1% pozostałego długu.

Napisany przez sender
Tylko 1% pozostałego zadłużenia lub częściowo ubezpieczenie kredytu pozostało do spłacenia.
Przy sprawdzaniu w Schufa można założyć, że kredyt został zatwierdzony lub jest.

Napisany przez Inkasso-Henry
Może sprawdź bezpośrednio w banku, który ma być spłacony? Być może oni również podejmą działania i podadzą konretne liczby.

Napisany przez rebbit
Cześć,
Mam nowe wiadomości, zadzwoniłem wczoraj do banku (który zaproponował mi nową ofertę kredytową) i zapytałem, czy wszystko zostało już zaakceptowane, co potwierdzono. Mam jednak jeszcze jedno pytanie odnośnie procesu, trzy moje zobowiązania mają zostać spłacone (jeden kredyt i jeszcze dwa inne), zostaną one przekazane bezpośrednio przez bank do odpowiednich miejsc, a reszta zostanie przelana na moje konto bieżące.
Wczoraj po południu na moje konto bieżące została zaksięgowana kwota 1.800,00 € przez wspomniany bank, niemniej jednak nie jestem w stanie zauważyć, czy moje konto kredytowe z kwotą 12.104,81 € (które znajduje się w tym samym banku odbiorcy) zostało wyrównane, czy możecie mi powiedzieć, ile czasu taki proces zajmuje?
Pozdrowienia
Rebbit

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata